In articol:
Alina Apostol, în vârstă de 32 de ani a fost condamnată în anul 2019 la 13 ani de închisoare în China, din cauza unei posibile fraude cu cardul de credit.
Alina Apostol, clipe de coșmar în lagărele Chinei
Marius Balo, un român care a fost și el întemnițat în China a făcut publică povestea Alinei, despre care spune că suferă enorm și trece prin niște situații greu de imaginat. Tot el a stat și de vorbă cu părinții femeii în încercarea de a-i ajuta să-și readucă fata înapoi acasă. În acest moment autoritățile ar fi început să facă demersurile necesare pentru transferul Alinei Apostol.
”Situația este în felul următor, un deputat independent, domnul Dumitru Focșa a mers la Ministerul Justiției pentru a cere doamnei ministru explicații cu privire la stadiul transferului Alinei și de ce există această situație în care de ani de zile lucrurile nu se mișcă aproape deloc. A fost întâmpinat de o doamnă secretar de stat care i-a transmis că dânșii fac tot ce pot, după care domnul deputat a fost informat că ei urmează să se întâlnească cu ambasadorul Chinei la București în momentul în care va reveni în țară.
De asemenea, acesta a mai spus că informația nu s-a făcut încă publică probabil pentru că lucrurile nu s-au concretizat încă.
”Cred că dânșii s-au sfiit pentru că eu exact acest lucru l-am cerut. Poate s-au jenat să facă public că urmează să facă aceste demersuri, dar am primit această informație și de la domnul deputat și prin părinții fetei. Tot el a vorbit și cu tatăl fetei și i-a confirmat același lucru. Pentru mine acesta a fost scopul de a face cunoscută povestea Alinei și de a împinge autoritățile să-și facă datoria în cazul ei. Mă bucur că lucrurile încep să se miște. Până acum sunt doar niște promisiuni ”, a mai explicat românul.
Cum a aflat Marius Balo de povestea Alinei?
Tot el a povestit că Alina Apostol este supusă la muncă forțată în închisoare și că este convins că nu va putea supraviețui așa. Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane, un cetățean chinez, un român și un turc. Ea își dorește ca povestea ei să fie făcută publică pentru a putea fi salvată cât mai repede.
”Important este să dăm un semnal că suntem în continuare îngrijorați de starea ei. Starea ei este în continuare precară și presiunea pe Ministerul Justiției de a acționa în cazul Alinei rămâne la fel de puternică. Eu am suspendat greva foamei în seara zilei de 7 noiembrie, urmând ca să o reiau în prima zi a lunii decembrie. Am hotărât să fac acest lucru pentru a acorda timpul necesar Ministerului Justiției să se întâlnească cu ceilalți reprezentanți ai Ambasadei Chinei și să stabilească următorii pași pentru transferul Alinei în România”, a mai spus Marius Balo.
Teologul din Cluj a trecut și el prin momente de coșmar în lagărele chinezești și nu vrea ca și alții să pătimească ce a pătimit el acolo. De aceea s-a rugat de părinții Alinei să-l lase să facă presiuni, deoarece așa s-a procedat și în cazul lui.
” Anul trecut după ce am fost eliberat, chiar a doua zi am primit un telefon de la tatăl ei. Mi-a găsit numărul de telefon pe Facebook și m-a sunat. El mi-a spus de povestea fetei și așa am intrat în legătură cu drama prin care trece Alina. La câteva luni distanța l-am și întâlnit pe tatăl ei, apoi ne-am revăzut de multe ori. Părinții își doreau să nu fie făcute publice aceste date însă le-am spus că aceasta este singura cale prin care autoritățile să poată face ceva. Eu am vorbit despre ea și într-un an de zile nu s-a făcut absolut nimic, deci lucrurile nu s-au mișcat absolut deloc. Am făcut și eu parte din acel sistem timp de 8 ani de zile. Îmi imaginez chinul și locul prin care trece ea. Și simt că am această responsabilitate să o ajut. Fata realizează că singurul lucru care o poate ajuta este această presiune publică. Eu nu cer ceva ce nu s-a mai făcut. Eu vreau doar să se urmeze acei pași ca și în cazul meu”, a povestit acesta.
Luna aceasta a avut loc și premiera unui documentar, ”Travail Forcé: Le Sos d'un Prisonnier Chinois" despre munca forțată din închisorile chinezești, la Paris. Acesta surprinde în detaliu condițiile, dar și adevărurile nespuse dincolo de temnițele din China.