Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari propune reguli stricte pentru vânzarea energizantelor. Mai exact, să existe reguli similare ca pentru tutun și alcool.

Totodată, Anduța Karetsou, coordonator campanii Declic, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre petiția lansată care aduce în dezbatere vânzarea energizantelor.

Ideea petiției a venit după tragicul caz al unui tânăr de 17 ani care a murit, vara aceasta, într-o tabără la Iași după ce a băut mai multe energizante și a fumat două pachete de țigări.

Consumul de energizante în rândul minorilor, în creștere

”A fost o situație foarte tragică în care un copil a murit din cauza combinației de energizante și țigări. Am început să căutăm să vedem ce se întâmplă cu aceste băuturi. Atunci au fost trase niște semnale de alarmă, în special, din partea medicilor. Avertizau că aceste băuturi sunt extrem de nocive. În special, pentru niște organisme în creștere cum sunt cele ale copiilor. După care am văzut că a tot crescut consumul de energizante în mod alarmant. Mai ales în rândul minorilor. Am văzut studii la nivel național, cât și european”, spune Anduța Karetsou.

Citește și: Ce a pățit un tânăr de 20 de ani care a băut zilnic 2 litri de energizante pe zi

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Băuturile energizante ar putea fi interzise

Băuturile energizante ar putea fi interzise

”Copiii cred că își iau o doză de energie la prima oră a dimineții”

Specialiștii au tras în ultimii ani un semnal de alarmă asupra efectului nociv al băuturilor energizante asupra organismului: ”Eu, personal, văd în fiecare zi, dimineața, copii cu energizante. Ei cred că își iau o doză de energie la prima oră a dimineții. Mai ales cei care au cursuri de la 7.30

sau 8.00. Și îi vedem cu energizante în mâini. Asta în condițiile în care au niște efecte dezastruoase: tulburări de ritm cardiac, anxietate, insomnie. Un pomelnic de efecte negative.

Sunt specialiști care spun că aceste energizante sunt la fel de dăunătoare precum alcoolul și tutunul. Chiar mai rău. Întrebarea firească a venit: De ce nu sunt aceste băuturi interzise, la fel ca alcoolul și tutunul?”

”Să punem o barieră în avea acces la ele”

Potrivit propunerii legislative, "se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă".

”Există o parte din populație care știe foarte bine cât sunt de dăunătoare și ar fi firesc să îi protejăm pe cei mici și influențabili. Să punem o barieră în avea acces la ele. Mai sunt și alți oameni care cred că totul ține de educație, de doza pe care o consumi”, mai spune reprezentanta Declic.

Citește și: Un bărbat de 36 de ani a fost la un pas de moarte, după ce a băut 12 energizante în 10 minute! A vrut să se laude în fața prietenilor lui: „Ca să mai uite de durere, a început un joc”

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Declic a lansat o petiție

Declic a lansat o petiție

[Sursa foto: Declic]

Mai multe țări din Europa au interzis vânzarea de energizante minorilor

Mai multe restricții legate de vânzarea băuturilor energizante au fost impuse în țări din Europa: ”Sunt țări care au interzis energizantele. Altele au avut interzis pe alte motive, legat de taurină. De exemplu, în Franța au fost interzise, dar s-a ridicat restricția și le țin sub observație. În Marea Britanie, au fost discuții aprinse”.

”Obiectivul petiției ar fi ca un copil sub 18 ani să nu mai poată cumpăra energizant”

”Obiectivul ar fi ca această lege inițiată în Parlament să treacă rapid. Sperăm să nu fie blocaje. Din păcate, avem foarte multe experiențe cu legi bune care, ulterior, se confruntă cu presiuni din partea industriei.

Obiectivul ar fi ca un copil sub 18 ani să nu mai poată cumpăra energizant. Așa cum, teoretic, nu mai poate cumpăra băuturi sau țigări”, a mai declarat Anduța Karetsou.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si