Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a afirmat luni ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov, citat de Reuters.

Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie. Acordul permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră, spre strâmtoarea Bosfor din Turcia, potrivit CNN.

Kremlinul spune că încetarea acordului nu are legătură cu atacul asupra podului din Crimeea

Mihnea Predețeanu, specialist în comunicare, a analizat  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  această decizie a Rusiei și implicit impactul asupra României.

Citește și: Copii răniţi de un dispozitiv exploziv pe care l-au găsit în timp ce se jucau

”Exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a fost din nou blocat. În baza acordului existent anterior sub egida ONU, Ucraina exportase peste 30 de milioane de tone de cereale. Impactul imediat a fost o creștere a cotațiilor futures ale cerealelor pe principalele burse internaționale. Exporturile ucrainene pot continua pe coridoarele rutiere, feroviare și fluviale. În același timp este clar că vor exista provocări logistice importante pentru preluarea cerealelor pe aceste fluxuri de transport, ca și de aducere a acestora în destinații îndepărtate din întreaga lume.

Se estimează că peste 60% din exporturile de cereale realizate de Ucraina au ajuns în țări în curs de dezvoltare”,  a explicat specialistul.

Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie.

Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie.

[Sursa foto: Colaj AP și Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

”Pentru România și Uniunea Europeană un aflux suplimentar de cereale pe piața comunitară riscă să amplifice dificultăți care s-au manifestat și în ultimii doi ani. Nu trebuie uitat că la începutul verii au fost introduse limitări de import temporare în 5 state membre, inclusiv România, fiind permis doar tranzitul. Vizate sunt culturile de grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță. Aceste evoluții vin în condițiile în care România înregistrează un an agricol bun, specialiștii anunțând că, în ce privește grâul, recolta va fi una dintre cele mai bune din statistica de profil”, a mai adăugat Mihnea Predețeanu.

”România are deci potențialul de a adresa cererea globală de grâu”

Totodată, Mihnea Predețeanu consideră că țara noastră trebuie să insiste asupra prelungirii privind limitările de import existente și să-și urmeze interesul de dezvoltare a portului Constanța.

Citește și: Un tren a lovit în plin un camion cu cereale la Podu Iloaiei, județul Iași

”România are deci potențialul de a adresa cererea globală de grâu, tocmai în condițiile provocărilor majore traversate de exporturile din Ucraina. În același timp, este clar că România va trebui să insiste pentru respectarea și eventuala prelungire a deciziei UE privind limitările de import existente. Un aflux de cereale ieftine pe piața locală ar genera noi tensiuni și ar afecta sustenabilitatea fermierilor români”, a explicat specialistul.

De la semnarea acordului, navele au transferat volume uriașe de exporturi de cereale din trei porturi cheie ucrainene din Marea Neagră.

De la semnarea acordului, navele au transferat volume uriașe de exporturi de cereale din trei porturi cheie ucrainene din Marea Neagră.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

”Un alt punct de interes ar trebui să fie reprezentat de accelerarea modernizării infrastructurii de transport, în special a celei din portul Constanța. Războiul din Ucraina a crescut relevanța infrastructurii maritime a României, în special a celei din Constanța. Atât pentru transportul cerealelor ucrainene cât și a celor românești, pe piețele non–europene. Este crucial ca decidenții din România să înțeleagă acest lucru și să acționeze conform interesului național care dictează implementarea unei strategii clare și cu obiective tangibile de dezvoltare a portului Constanța”,  a precizat Mihnea Predețeanu.

Citește și: Un tânăr a murit într-o explozie, la doar 23 de ani, după ce a intrat cu mașina într-o zonă minată din Jîtomîr, în Ucraina

De la semnarea acordului, navele au transferat volume uriașe de exporturi de cereale din trei porturi cheie ucrainene din Marea Neagră- Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi- către piețele mondiale. Porumbul reprezintă jumătate din exporturi, urmat de grâu.  Principalele piețe pe care au ajuns cerealele sunt China, Spania, Turcia, Italia și Olanda.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si