Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- EXCLUSIV: Care sunt semnificațiile zilei de 8 martie?/Etnolog: ”În tradiția populară românească această zi este închinată frumuseții, grației și bineînțeles hărnicii femeii”

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită anual pe data de 8 martie, este o zi cu importante semnificații atât în tradiția românească cât și din punct de vedere istoric. Explicațiile etnologului, Doina Ișfănoni despre această zi a feminității.

Stefania Pavel,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Femeii, marcată în toată lumea pe 8 martie, este o zi cu importante semnificații, puternic înrădăcinate în istorie. Cu prilejul acestei zile importante, sunt sărbătorite femeile de pretutindeni, fie ele mame, soții, colege sau prietene. Etnologul, Doina Ișfănoni a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre semnificațiile zilei de 8 martie dar și despre legătura acestei zile cu drepturile femeilor.

8 martie, ziua feminității

”Ziua de 8 martie, instituită ca zi internațională a femeii, în urmă cu ceva vreme, în 1977 este recunoscută și proclamată prin intermediul Organizației Națiunilor Unite.

Putem spune că data de 8 a devenit în această lună a feminității, care este martie și care în tradiția populară românească este închinată frumuseții, grației și bineînțeles hărnicii femeii”, a precizat etnologul.

Citește și: Ziua Internațională a Femeii 2023. EXCLUSIV: Anda Mănescu, creatoarea pasionată să reproducă cele mai vechi ii: ”Eu nu cred că o să mai avem tradiție decât undeva în amintiri”

”Această zi este pe undeva, un reflex al tradiției dar în același timp este și un drept al femeilor. La sfârșit de secol 18, început de secol 19 au făcut ca să fie recunoscută prezența femeilor pentru a beneficia nu numai dreptul la vot, dar, în același timp de condiții de muncă mai bune, să aibă un orar și să fie tratate cu mai multă deschidere față de ceea ce se întâmpla atunci”, a mai adăugat aceasta.

Cele mai căutate flori de 8 martie

Ziua de 8 martie, asociată cu greva muncitoarelor din New York

Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitoarelor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat față de condiţiile lor de muncă.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

”Apropo de istoricul acestei zile, de menționat că în 1908 la New York are loc o grevă a muncitoarelor textiliste, tocmai pentru acest drept al femeilor de a primi un orar de 8 ore de muncă, de a primi mai mult respect și bineînțeles de a fi înscrise la vot. Drama este că această vreme nu s-a soldat cu sorți prea buni. Cele care au rămas închise în fabrică, în urma unui incendiu au murit, și atunci acea zi de 8 martie 1908, devine un fel de comemorare a jerfei pe care au făcut-o femeile în acea perioadă”, a explicat Doina Ișfănoni.

Citește și: Mesaje de Ziua Femeii 2023: Cel mai frumos mod de a spune La mulți ani pentru mama ta, soția ta sau iubita ta

Totodată, această zi este asociată și cu ziua mamelor, care au dat viață unui copil și care îl îndrumă prin viață.

Ziua Femeii, dedicată mamelor

”Deși sunt lucrurile distincte, deși ziua mamei se sărbătorește în mai și în foarte multe state ea este trecută în calendarul acestei luni. De exemplu, în prima sau a doua duminică din mai se sărbătorește în America de sud și în America Centrală. La echinocțiul de primăvară, se sărbătorește în Egipt iar în România este vorba de prima duminică din mai, instituită din 2010 ca sărbătoare publică dedicată mamelor”, a povestit etnologul.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Sărbătoare 9 martie 2023: Ce trebuie să faci în ziua celor 40 de Mucenici

”Așadar, feminitatea să spunem că învinge, cu sacrificii de-a lungul timpului, cu legături cu această luptă pentru drepturi care se cuplează și cu Mișcarea Internațională a femeilor pentru drepturi la muncă, la vot, la salarii egale cu bărbații. Dar, această zi aduce în același timp în atenție și această tradiție pe care noi, poporul român o avem, de a celebra în luna martie, frumusețea feminină, de a adresa cuvinte măgulitoare și de a face în această lună, și nu numai, un gest de reverență în fața feminității și femeii care este și mamă ”, a mai spus Doina Ișfănoni.
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI