O femeie de 67 ani, din județul Dolj, a murit în urma complicațiilor infecției cu West-Nile, virus transmis de țânțari. 

„În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West – Nile care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 iunie – 31 octombrie, în săptămâna 32/2023, în judeţul Dolj a fost înregistrat un caz probabil de infecţie cu virusul West – Nile, la o femeie de 67 de ani cu multiple comorbidităţi din Seaca de Câmp, care a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova cu diagnosticul Meningoencefalită cu lichid clar,

cu evoluţie clinică defavorabilă şi deces”, transmite DSP Dolj.

”Starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile”

Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Iași a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro ce presupune infectarea cu virusul West-Nile și ce trebuie să facem în cazul în care aveam simptome specifice.

Citește și: Șase persoane, inclusiv o fetiță de 8 ani, au murit după ce au fost înțepate de “albine ucigașe”

”Nu neglijați înțepăturile de țânțari deoarece ele pot deveni letale. Sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital. În primul rând, febra ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar. În al doilea rând este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.

În cazul formelor de severitate medie, în care 1 din 5 cazuri evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie, starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile”,  spune medicul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Prevenția rămâne cea mai bună alternativă. Așadar, evitați înțepăturile de țânțar, chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp. Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție. Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor. Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa din jurul caselor și din subsolurile blocurilor”,  a mai explicat Tudor Ciohodaru.

De reținut este că principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor.

De reținut este că principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor.

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. 

Ce trebuie să știm despre virusul West Nile?

”De reținut este că principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic, atingere sau sărut! Transfuziile pot fi o sursă de infecție. Practic orice persoană, indiferent de vârstă înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.

90% dintre cei infectați nu prezintă simptome însă manifestările pot fi diverse începând de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”,  a precizat medicul de la UPU Iași.

Citește și: Un bebeluș a luat Salmonella, Rotavirus și a făcut meningită din cauza unui cărucior de cumpărături: „Își rotea ochii și îi dădea peste cap”

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

Starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

[Sursa foto: PixaBay]

România a înregistrat în total trei decese provocate de virusul West Nile. Potrivit informațiilor oficiale prezentate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în acest sezon au fost depistate opt cazuri de infectări cu virusul West Nile care s-au soldat cu trei decese.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si