In articol:
- Românii, mai strâmtorați cu banii de Paște
- Ce produse au înregistrat cele mai mari scumpiri?
- Cum se vor descurca românii în următoarea perioadă?
Anul acesta, românii vor fi mai chibzuiți cu banii, în preajma Paștelui, în condițiile în care prețurile la alimente au explodat în ultima perioadă.
În ianuarie 2024, conform INS, rata inflației a înregistrat un avans la 7,4%, comparativ cu aceeași lună din 2023. De asemenea, în comparație cu luna precedentă, decembrie 2023, inflația a înregistrat o creștere semnificativă.
Printre produsele care au cunoscut cele mai mari creșteri de prețuri se numără peștele, detergenții, serviciile de apă, canal și salubritate, precum și berea, informează Capital.
Românii, mai strâmtorați cu banii de Paște
Economistul, Adrian Negrescu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro
”Cu siguranță este cel mai scump Paște din ultimii ani, în condițiile în care avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a treia lună la rând. Prin creșterile de prețuri suntem campioni în Uniunea Europeană.
Citește și: Locatarii unui bloc din Brașov au avut parte de un șoc! Cum i-a păcălit dezvoltatorul?
Ce produse au înregistrat cele mai mari scumpiri?
Printre produsele care au înregistrat scumpiri se numără și peștele, al cărui preț a crescut cu 14,25% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, legumele, făina, dar și uleiul. Scumpirile la mărfurile nealimentare în ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023 sunt de 7,36%, iar față de decembrie 2023 au crescut cu 0,74%, mai precizează sursa citată mai sus.
”Avem creșteri ale prețului la carne, în primul rând, inclusiv Eurostat a arătat că avem cele mai mari scumpiri la carnea de porc din Uniunea Europeană, în ultimele două, trei luni. Apoi vorbim de produsele lactate, verdețurile s-au scumpit foarte, foarte mult, roșiile, brânza, alimentele de bază în special, chiar și plafonate au înregistrat scumpiri semnificative față de acum doi ani de zile. Se întâmplă acest lucru pentru că din păcate, importăm din ce în ce mai mult produse alimentare de bază, neavând o producție internă care să susțină practic cererea și trendul de scumpiri va continua. Singura veste bună în toată această situație este că scumpirile sunt ca un elastic, dacă tragi prea mult de prețuri, adică încerci să scumpești prea mult, la un moment dat se rupe elasticul, adică rămâi cu marfa nevândută. Și având în vedere scăderea puterii de cumpărare a românilor pe fondul inflației nu mă aștept ca scumpirile în preajma sărbătorilor să depășească 10% față de perioadele normale din an”, a spus Adrian Negrescu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cum se vor descurca românii în următoarea perioadă?
Nu în ultimul rând, economistul a menționat că românii au învățat să se obișnuiască cu puțin, să încerce să se bucure de lucrurile pe care le au, de sărbători, chiar dacă nu-și mai permit să cumpere specialități culinare, sau produse sănătoase, având în vedere că a crescut TVA-ul la produsele bio.
”Vedem o scădere semnificativă a vânzărilor, un volum de produse alimentare, semn că oamenii sunt mult mai atenți la bani, la ceea ce pun în coșul de cumpărături. Am învățat să trecem prin crize multiple și să ne adaptăm tuturor crizelor, nivelul de reziliență al românilor fiind unul extrem de ridicat”, a concluzionat specialistul.