Oxicodona, substanța folosită de Vlad Pascu, tânărul de 19 ani din București și autorul accidentului terifiant din localitatea constănțeană 2 Mai în seara de 21 august face parte dintr-un grup de medicamente care poate pune viața în pericol în cazul unei supradoze.

Tânărul a apărut într-o filmare în care amica lui spune că acest medicament, Oxicodona ”e viața noastră”.

„Oxicodona e viața noastră.

Noi nu suntem toxicomani, noi suntem oxicomani”, spunea tânăra care apare alături de Vlad Pascu într-un videoclip care circulă pe rețelele sociale. Autorul accidentului din 2 Mai s-a declarat „fan” al medicamentului opioid despre care poate mulți nu știu atât de multe informații.

”A fost descoperit ca înlocuitor pentru heroină”

Medicul de la UPU Iași, Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru stirilekanal.ro despre oxicodonă, cum este utilizată aceasta ca drog, dar și persistența ei în organism.

Citește și: Noi detalii în cazul Anastasia, fetița de 4 ani ucisă de o femeie fără permis de conducere/ Avocat: ”Prim procurorul parchetului a dispus prin ordonanță atribuirea în premieră a calității de suspect pentru ucidere din culpă”

”În primul rând ce trebuie să știți este că Oxicodona este un analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cu potențial adictiv, sintetizat din tebaină și este utilizat la adulți şi adolescenți cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe.

El a fost descoperit în 1916 în Germania ca înlocuitor pentru heroină ce inducea rapid dependență. Substanța activă este clorhidratul de oxicodonă. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conține clorhidrat de oxicodonă anhidru 40 mg/60 mg/80 mg echivalent cu oxicodonă 35,9 mg/53,9 mg/71,8 mg”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Oxicodona se administrează oral, se utilizează izolat sau amestecată cu paracetamol, aspirină și ibuprofen. Oxicodona este de 1,5-2 ori mai potentă ca morfina și poate fi comercializată și sub alte denumiri. Acest medicament poate avea efecte psihocomportamentale, cum ar fi uforie, hiperactivitate, agitație psihomotorie, labilitate psihoemoțională, anxietate, dar și depresie, somnolență, iar mai apoi pot apărea tulburări de vedere și auz. Nu în cele din urmă pot apărea și efecte neurologice și cardiorespiratorii. Simptomele de supradozaj pot include somnolență severă, pupile miotice, respirație lentă sau stop respirator”,  a mai explicat medicul.

”Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje”

De asemenea, foarte importat de știut este că o doză unică de Oxicodonă are efect timp de aproximativ 12 ore.

Citește și: Șoferul drogat care a provocat tragedia de la 2 Mai riscă închisoare pe viață/ Avocat: ”Am cerut parchetului să îi schimbe încadrarea faptei lui Vlad Pascu în omor calificat”

”Toleranța și dependența se instalează cu ușurință și poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Medicamentul și produsele sale de descompunere pot fi detectabile pentru mai mult timp, asta deoarece în sânge poate fi determinat timp de 24 de ore, în urină până la 4 zile iar în salivă până la 48 de ore.

Asocierea lui cu alcool sau cu alte medicamente crește riscul reacțiilor adverse fatale, iar o supradoză poate duce la deces. Administrarea comprimatelor rupte, mestecate sau sfărâmate conduce la eliberarea rapidă şi absorbția unei doze de oxicodonă potențial letală”,  a precizat Tudor Ciuhodaru.

Tot medicul Tudor Ciuhodaru este și cel care susține un nou demers în Parlamentul European, și anume zero alcool și droguri în traficul european. Proiectul prevede ani grei de puşcărie pentru cei care ucid în trafic. 

”Vreau toleranță zero pentru cei care ne ucid în trafic și măsuri unitare la nivel european. Concret, cei drogați sau beți să suporte ani grei de pușcărie cu executare, la fel ca la crimă cu premeditare și nici să nu mai aibă dreptul vreodată la permis. Sper să susțineți și acest demers. Până când legea Ciuhodaru nu este adoptată, nimeni nu e în siguranță, nici măcar pe trecerea pietoni. Revoltător e faptul că un alt șofer drogat a ucis doi oameni, o tânără de 20 de ani și un tânăr de 21 de ani și a rănit alți șase la 2 Mai chiar pe trecerea pietoni. Dacă proiectul meu de lege, depus prima dată în 2009 în Parlamentul României ar fi fost adoptat, multe vieți ar fi fost salvate dar timp de 14 ani nu le-a păsat și nu au făcut nimic”,   spune medicul la UPU Iași.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei, după ce a intrat într-un grup de opt oameni, la 2 Mai. Tânărul a fost în trecut vizat de două dosare penale pentru deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, primul fiind la vârsta de 13 ani. 

Citește și: Un pompier rănit în urma exploziilor de la Crevedia, regretă că nu și-a putut salva colegul: ”Voiam de fapt la Bruxelles, pentru colegul meu, să mă vadă, contează mult”

Și cunoscutul artist Prince ar fi avut prescris acest medicament periculos. Un medic care l-a consultat pe Prince în zilele de dinaintea morții sale i-a prescris oxicodonă sub numele unui prieten al muzicianului pentru a proteja intimitatea cântărețului, potrivit unei declarații de confidențialitate, informează The Guardian.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si