In articol:
- Desfășurare inedită la încoronarea Regelui Charles al III-lea
- Încoronarea Regelui Charles al III-lea, moment important pentru Marea Britanie
- Atribuțiile pe care le va avea Regele Charles al III-lea
Astăzi, 6 mai este cea mai importantă zi pentru monarhia britanică din ultimii 70 de ani.
Desfășurare inedită la încoronarea Regelui Charles al III-lea
Costurile evenimentului nu au fost dezvăluite, dar există estimări care vorbesc de o sumă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline (57- 114 milioane de euro), la care se adaugă cheltuielile legate de securitate.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea, moment important pentru Marea Britanie
Istoricul și analistul militar Marian Zidaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro
” Încoronarea pentru Marea Britanie este esențială. Nu înseamnă că domnia Regelui începe odată cu încoronarea, domnia Regelui începe odată cu moartea fostei regine, iar încoronarea, de obicei este mai târziu, așa a fost și atunci când a fost încoronată Elisabeta după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, dar trebuie să treacă un timp pentru a păstra doliu în memoria fostului monarh ”, a spus istoricul.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
”Desigur, este un moment important, pentru faptul că, pe lângă faptul că este monarh, regele este, sau regina este și șef al Bisericii Anglicane, deci, cu atât mai importantă funcția de monarh cu cât este și funcția clericală. Din această cauză este probabil cel mai important moment. Și mai punem și faptul că dinastia britanică este printre cele mai vechi din lume. La britanici acest pas, această tradiție este foarte importantă, este de o foarte mare importanță a acestui moment. Deci, această încoronare are o semnificație pe lângă aceea politică, cât și aceea religioasă”, a mai adăugat Marian Zidaru.
Atribuțiile pe care le va avea Regele Charles al III-lea
Întrebat dacă Regele Charles al III-lea va putea deveni, cel puțin la fel de popular ca și Regina Elisabeta a II-a, Marian Zidaru a răspuns că este greu de spus acest lucru.
”Asta e greu de spus, oricum are o sarcină grea, gândiți-vă că Elisabeta a II-a, pe lângă faptul că a domnit 70 de ani, a asigurat o tranziție relativ pașnică de la statutul Marii Britanii din Imperiul peste care soarele nu apune niciodată, la statul de Statu quo. Regele Marii Britanii în această perioadă mai este monarh al 17 națiuni și nu orice fel de națiune, vorbim de Australia, Canada, de Noua Zeelandă, deci este vorba de state care fac parte din Coroana Britanică. El este suveran al unor state ale Commonwealth-ului. De altfel, în perioada postbelică, monarhia britanică, sau Marea Britanie are 3 obiective de politică externă: păstrarea relației cu Statele Unite care este o relație specială, doi, păstrarea relației cu Commonwealth-ul și păstrarea relației cu Europa”, a precizat Marian Zidaru.
”Dinastia actuală de Windsor este de fapt, dinastie de Saxa-Coburg Gotha, dar și-a schimbat numele în timpul Primului Război Mondial, când Anglia și Germania erau în război. Deci nu putea ca un prinț Saxa-Coburg Gotha să se afle în război cu împăratul Germaniei, deci practic să fie vasalul împăratului Germaniei. De aceea s-a hotărât schimbarea numărului monarhiei, să nu dea această impresie că ar fi vasalul împăratului Germania, pentru că asta ducea la o imagine foarte proastă”, a mai explicat istoricul.
La ceremoniile de la Londra vor participa, de asemenea, reprezentanți ai caselor regale, șefi de stat și de guvern din întreaga lume. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, nu va fi prezent, în schimb soția sa, Jill, va participa la eveniment. La fel și președintele Franței Emmanuel Macron. Totodată, din partea României, la Londra, vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis și soția sa, precum și Majestatea Sa, Margareta, și Principele Radu.