In articol:
- Ziua de 9 martie este legată de sacrificiul ostașilor din Sevastia
- Pe 9 martie se aprind focurile pentru purificare
- Secrete în prepararea mucenicilor
Ziua de 9 martie, sau ziua celor 40 de mucenici este o zi cu importanțe valențe, atât tradiționale cât și istorice.
Ziua de 9 martie este legată de sacrificiul ostașilor din Sevastia
”Ziua de 40 de mucenici este o sărbătoare pe dublu palier, atât în planul creștinătății, pentru că este vorba de sacrificiul celor 40 de ostași din Sevastia Armeniei, care și-au pierdut viața pentru buna credință în Hristos.
Citește și: Cei 40 de Mucenici. Tradiția care îți aduce noroc până la sfârșitul anului
De asemenea, ziua de 9 martie, semnifică faptul că primăvara a triumfat.
” În tradiția populară, vorbim de cei 40 de mucenici, care închid un ciclu, e vorba de babele cele mofturoase, cele capricioase, care practic se închid la 9 martie și se pare că timpul cel frumos al primăverii va triumfa.
Pe 9 martie se aprind focurile pentru purificare
”Acest obicei este legat de o batere rituală a pământului ca să elibereze căldura cea aducătoare de fertilitate. Este un prag legat de aceste semnificații ale belșugului, ale vieții încununate de rodnicie, pentru că știm cu toții avem de-a face cu pornitul muncilor agricole”, a mai spus etnologul.
Totodată, o altă tradiție din această zi este legată de aprinderea focurilor.
” Se fac focuri peste tot, toate deșeurile vegetale se aprind pentru că focul este cel care eliberează văzduhul de toate duhurile necurate, de toate stihiile care ar putea să stânjenească munca omului. Apoi, oamenii sar peste aceste focuri după ce s-au mai domolit, tot pe ideea să se purifice, tot pe ideea să scape de boli”, a explicat aceasta.
”Tot pe ideea belșugului, tradiții care spun că la 40 de sfinți trebuie să bem 40 de pahare de vin sau de rachiu, sau de lingurițe, mai există precizarea în alte zone și să facem acele aluaturi rituale, care sunt sfinții, cum se spune în anumite zona din Moldova, sau bradoși, cum se spune în Oltenia. Aceștia sunt modelați în formă de opturi, spirală sau sunt sub forma a unui trup omenesc, acela se numește uitata, pentru că să nu uităm, este și data comemorării strămoșilor”, a spus Doina Ișfănoni.
Ziua de 9 martie are însemnătătate și pentru apicultură deoarece mucenicii sunt unși cu miere.
Secrete în prepararea mucenicilor
”Se face această formă din aluat cu chip de om dar fără să aibă ochi. Sunt foarte multe obiceiuri legate de ceea ce înseamnă apicultura, se consideră această zi sărbătoarea stupilor. Ei erau retezați și se spune că în cinstea albinelor și a sporului în prisacă trebuie să ungem acești sfinți cu miere și să-i presărăm cu nucă”, a povestit etnologul.
Doamna Maria este deja specialistă în prepararea mucenicilor, sau a bradoșilor, așa cum sunt numiți ei în zona Teleormanului.
”În zona unde m-am născut Sîrbeni, Teleorman, așteptam cu nerăbdare aceasta zi pt că mama făcea Bradoși! Se face un aluat simplu din faină, drojdie, apă și puțin zahăr. Se frământă, se lasă la dospit apoi se fac niște figurine din cocă cu cap și trunchi, modelate în palmă. După ce sunt copți, se ung cu miere, se presară peste ei nuca și se lasă într-o tavă cu puțin vin îndulcit cu miere. O parte din ei se pun într-un sirop simplu. După ce s-au însiropat și sunt sunt încă ușor călduți, se pot da de pomană copiilor, vecinilor și rudelor”, a explicat aceasta.