EXCLUSIV: Cea mai modernă metodă de depistare a cancerului la sân, gratuită în România/ Tudor Ciuhodaru: ”Poate diagnostica acest tip de cancer în stadiile incipiente”
Cancerul la sân va putea fi depistat mult mai ușor cu ajutorul unei metode moderne de depistare. Medicul Tudor Ciuhodaru îndeamnă toate doamnele și domnișoarele la un astfel de control de rutină.
Toate doamnele și domnișoarele din România vor putea beneficia de cea mai modernă metodă de depistare a cancerului de sân. Odată depistat la timp, cancerul la sân este vindecabil.
”Tomosinteza este cea mai modernă metodă de depistare a cancerului de sân”
Cancerul rămâne a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar estimările arată că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
Medicul de la UPU Iași, Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre această metodă de depistare, cât și despre importanța ei în viața femeilor.
”Am reușit! Planul de luptă împotriva cancerului pe care l-am elaborat în comisia BECA a Parlamentului European devine realitate.
Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România va fi adoptată, toate femeile din România ar trebui să știe că tomosinteza sânului, cunoscută și ca mamografia cu tomosinteză este cea mai modernă metodă de depistare și diagnostic a cancerului de sân”, a spus medicul.
”Este recomandat și un examen clinic la 3 ani și anual după 40 de ani”
”Această metodă de investigație imagistică poate diagnostica acest tip de cancer în stadiile incipiente și este non-ivazivă și nedureroasă. Ea oferă imagini 3D, trimidimensionale prin mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului. Ce este mai important, ea va fi asigurată gratuit”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.
Important de reținut este faptul că acest tip de cancer poate apărea la orice vârstă, însă cel mai frecvent este întâlnit la persoanele de peste 50 de ani, a mai explicat medicul.
”Din păcate, la fiecare trei ore o femeie pierde lupta cu viața în România din cauza cancerului mamar nediagnosticat la timp. Mai exact, 3144 de femei și-au pierdut viața în anul 2022 din cauza acestei afecțiuni.
Autoexaminarea lunară a sânilor este extrem de importantă, iar pentru asta trebuie să adoptați un stil de viață sănătos, care include menținerea unei greutăți normale, practicarea de exerciții fizice zilnice, limitarea consumului de grăsimi și alcool, limitarea consumului de hormoni, de tipul contraceptivelor sau de substituție în menopauză”, a precizat medicul.
”După 20 de ani este recomandat și un examen clinic la 3 ani și anual după 40 de ani.
Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea unei mamografii inițiale la vârsta de 35 de ani și a unei mamografii de screening în fiecare an, după vârsta de 40 de ani. Pentru pacientele tinere ecografia este recomandată ca prima metodă, deoarece, depistat precoce, cancerul de sân este vindecabil. E suficient să transmiteți tuturor doamnelor și domnișoarelor că pot beneficia gratuit și în România de această metodă de diagnostic”, spune Tudor Ciuhodaru.
România a dezvoltat și implementat programe pilot de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colorectal, care vizează prioritar populații vulnerabile. De asemena, prin Programul Sănătate 2021-2027, finanțat din fonduri structurale a alocat importante resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii de diagnostic și tratament al cancerului, mai informează Institutului Național de Sănătate Publică.