Top 5 super-alimente pe care să le consumi toamna. Nutriționistul Elena Olaru a realizat, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, un clasament al celor mai bune alimente ale toamnei, bogate în vitamine, minerale și benefice pentru buna funcționarea a organismului în sezonul rece care se apropie:

1. SFECLA ROȘIE este unul din alimentele prețioase pe care toamna ni le oferă.

Bogată în vitamine și minerale vitale precum vitamina C, fibre alimentare, potasiu, mangan, acid folic, fier (chiar întrece spanacul), iod, calciu, magneziu și un complex de antioxidanți puternici, aceasta contribuie la bunăstarea genereală.

Sfecla roșie este unul dintre alimentele prețioase pe care toamna ni le oferă

Nu numai că sfeclă roșie contribuie la scăderea tensiunii arteriale, crește performanța atleților datorită conținutul de oxid nitric ce crește fluxul sanguin către mușchi, protejează ficatul și sprijină regenerarea acestuia, previne inflamația în corp, dar este indicată și pentru tratarea depresiei, datorită conținutului său de betalaine. Totodată, betalainele facilitează eliminarea toxinelor din organism, scade nivelul de colesterol rău și ajută la vindecarea gutei.

Sfecla este bogată în vitamine și minerale vitale

Sfecla este bogată în vitamine și minerale vitale

[Sursa foto: Freepik.com]


Trebuie să știm că, în timpul fierberii sau coacerii la cuptor, aceasta își pierde o mare parte din proprietățile nutritive și curative, motiv pentru care recomand să o consumăm în stare crudă și neapărat în cantități limitate datorită faptului că este un aliment foarte concentrat, puternic detoxifiant, astfel că poate da o stare de greață și rău imediat după consum.

Citește și: EXCLUSIV- Zacusca, alimentul-vedetă al toamnei. Greșeala pe care multe gospodine o fac, an de an, când o prepară. Nutriționist: ”Cantitatea de ulei și sare- o provocare”

O putem consumă sub formă de salate, iar acestea pot fi diverse: salată de sfeclă cu hrean (un alt super aliment), salată de rădăcinoase, salată de sfeclă cu brânză de capra și nuci românești (poate fi un prânz sau o cină excelentă), dar și sub formă de suc cu puțină mentă, ananas sau mere.

Putem consuma sfecla sub formă de salate

Putem consuma sfecla sub formă de salate

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum trebuie consumată sfecla roșie?

Pentru beneficiile enumerate mai sus, nu este suficient consumul ocazional, ci recomandat este să fie introdusă în alimentația zilnică. Putem începe o cură de 2 săptămâni, pornind de la 70 gr. și ajungând până la 150g sfeclă crudă/zi.

Sfecla roșie este contraindicată persoanelor ce suferă de sindromul colonului iritabil deoarece poate da tulburări ale tranzitului imediat după consum. De asemenea, consumul de suc de sfeclă roșie duce la majoritatea persoanelor la urină sau scaune de culoare roșie, violet, negru sau roz, dar nu este un motiv de îngrijorare medicală.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV- Capcanele postului. Nutriționist: ”Putem să ajungem să mâncăm, de fapt, ultra-procesat, ceea ce înseamnă foarte nesănătos”

Dovleacul, comoara toamnei

Dovleacul, comoara toamnei

[Sursa foto: Pexels.com]

Dovleacul, extrem de gustos, poate înlocui atât o masă principală, cât și un desert

2. DOVLEACUL de orice fel, comoara toamnei. Sursă excelentă de fibre, conținut scăzut de calorii, dovleacul ne ajută dacă suntem în proces de pierdere în greutate.

Este extrem de gustos și poate înlocui atât o masă principală, cât și un desert, în funcție de cum îl preparăm.

Dovleacul are numeroase beneficii terapeutice datorită conținutului său de caroten (de 5 ori mai mult decât am găsi în morcovi), vitamina A (deci bun pentru aspectul radiant al pielii și prevenirea ridurilor), vitamina B, fosfor, seleniu, vitamina E și K, calciu, potasiu  și zinc. De asemenea, datorită conținutului său de acizi grași esențiali Omega 3 și 6 este ideal pentru femeile cu afecțiuni hormonale, și nu numai. Da, dovleacul este una dintre puținele legume care acționează și la nivel hormonal, cu beneficii atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Reduce durerile menstruale, îmbunătățește fertilitatea în cazul ambelor sexe și crește libidoul. Susține sistemul imunitar, combate infecțiile din organism, este antiinflamator, scade colesterolul rău și previne apariția bolilor cardiovasculare.

Dovleacul este sursă excelentă de fibre

Dovleacul este sursă excelentă de fibre

[Sursa foto: Pexels.com]

Dovleacul este una dintre puținele legume care acționează și la nivel hormonal

Poate fi gătit atât la cuptor sau pe grătar. Eu îl prefer sub formă de desert: felii fără semințe la cuptor cu scorțișoară și/sau nucă, adăugat în terciul de ovăz pentru un plus de sațietate și gust sau în faimoasa plăcintă de dovleac pe care o prepar cu făină fără gluten. Poate fi consumat sub formă de supe creme sau piureruri. Putem chiar să combinăm cu cartofi dulci pentru un plus de beneficii și, cu ocazia asta, aflăm că și ei sunt un super-aliment oferit de sezon.

Toamna, merele sunt cele mai gustoase

Toamna, merele sunt cele mai gustoase

[Sursa foto: Pexels.com]

Consumul de mere crude crește nivelul de antioxidanți din organism

3. MERELE- deși le găsim în comerț tot anul, toamna sunt cele mai gustoase și bogate în nutrienți. Consumul de mere crude crește nivelul de antioxidanți din organism și previne distrugerea celulelor prin simplul fapt că acestea ajută la eliminarea metalelor grele, detoxifică și curăță organismul. Merele conțin pectină, o fibră solubilă ce îmbunătățește digestia și menține sănătatea intestinală, însă au numeroase beneficii pentru sănătate.

Merele trebuie consumate crude


Merele conțin 80% apă (asigură așadar hidratarea necesară organismului), vitamina B1, B2, B3, B6, B9, calciu, iod, fosfor, potasiu, vitamina C, flavonoizi (quercitina) și mai ales fibre. Cu toate acestea, sunt sărace în calorii, astfel că susțin procesul de scădere în greutate, pot scădea colesterolul și tensiunea arterială ridicată.

Merele susțin procesul de scădere în greutate

Deși plăcintă cu mere este delicioasă și este vedeta sezonului, să nu uităm că prepararea termică distruge proprietățile curative ale fructelor și legumelor, iar acolo unde se poate ar fi bine să le consumăm crude și să ne ghidăm după acea vorba din bătrâni: "un măr pe zi ține doctorul departe".

4. VARZA ALBĂ SAU ROȘIE, dar și de Bruxelles. Indiferent ce alegem, varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale, printre care enumerăm vitaminele K2 și B12 care susțin sistemul imunitar. Recomand să vă îndreptați către consumul de varză roșie pentru că este bogată în antociani, un compus ce reduce riscul de boli de inimă.

Salata de varză albă este delicioasă

Salata de varză albă este delicioasă

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Mâncarea picantă: beneficii și riscuri. „Persoanele care au probleme de sănătate, mai ales cei care suferă de gastrită să evite alimentația picantă”

Varza roșie reduce riscul de boli de inimă

Totodată poate ajuta la combaterea cancerului, îmbunătățește digestia, ține sub control inflamația cronică, grăbește vindecarea în caz de răceli, gripe sau alte infecții, are grijă de sănătatea oaselor datorită conținutului de vitamina K și ne ajută să pierdem în greutate.

Varza roșie, mutle beneficii pentru organism

Varza roșie, mutle beneficii pentru organism

[Sursa foto: Pexels.com]


Cu un conținut extrem de redus de calorii, delicioasă, la îndemână și ieftină, poate fi consumată crudă sub formă de salate sau gătită sub formă de ciorbe sau tocane, dar și la cuptor. Deoarece este bogată în iod, poate cauza probleme persoanelor cu afecțiuni ale tiroidei. Pacienții ar trebui să întrebe medicul endocrinolog ce alimente nu pot consuma.

Strugurii sunt recunoscuți ca fiind aur pentru sănătate

5. STRUGURII- fructele vedetă ale toamnei. Albi, roze, negri, cu boabe mici sau mari, sunt recunoscuți ca fiind aur pentru sănătate pentru că au din abundență vitamine (A, B1, B6, PP, C), săruri minerale (Magneziu, Potasiu, Siliciu, Calciu, Iod, Fier), acizi organici (malic, tartric, succinic), taninunri și mai ales antioxidanți.

Strugurii, vedetele toamnei

Strugurii, vedetele toamnei

[Sursa foto: Pexels.com]


Strugurii prezintă o eficacitate ridicată în tratarea multor afecțiuni precum anemia, astenia, demineralizarea osoasă, rahitism sau surmenaj (extenuare, oboseală cronică). Sunt benefici și în afecțiuni digestive precum gastritele, constipația cronică, acidoză, enterite, hemoroizi, dizenterie sau intoxicații cu metale grele, dar au efecte puternice în boli precum astmul bronșic, ateroscleroza, obezitate, hipertensiune arterială, gută, afecțiuni renale, ACNEE, dermatoză și reîntinerire cutanată.

Strugurii negri și roșii conțin unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali

Personal, aleg întotdeauna strugurii negri și roșii pentru că sunt printre cele mai bogate surse de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali care încetinesc procesul de îmbătrânire, protejează funcțiile creierului, dar mai ales este antiinflamator.

De astfel, strugurii trebuie consumați ca atare pentru a beneficia de toate aceste super beneficii și cu atenție la cantitate dacă ținem la siluetă.

Strugurii trebuie consumați ca atare

Strugurii trebuie consumați ca atare

[Sursa foto: Pexels.com]

Sfatul nutriționistului: ”Este de preferat să le gătim cât mai simplu, în combinații colorate și cu o minimă preparare termică”

”Toamna ne oferă mult mai multe super-alimente pentru că este sezonul în care legumele și fructele rețin o cantitate mai mare de nutrienți și vitamine. De aceea vă îndemn să introduceți în alimentația zilnică și nucile, conopida, ridichiile albe și negre, perele, gutuile, broccoli, etc. Este de preferat să le gătim cât mai simplu, în combinații colorate și cu o minimă preparare termică”, mai spune nutriționistul Elena Olaru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si