EXCLUSIV: Clipe de coșmar pentru cei de la bordul submarinului Titan/ Radu Leca: ”Cred sincer că sunt resemnați”
Cei cinci oameni de pe submersibilul "Titan" își trăiesc ultimele ore în care mai dispun de aer. Eforturile de căutare sunt uriașe.
Sunt ore critice pentru cei 5 pasageri de la bordul submarinului ”Titan” dispărut în Atlantic. Un avion al Forțelor Canadiene a cercetat zona îndepărtată a Atlanticului pentru a găsi submarinul dispărut duminică. Mai multe zgomote au fost auzite ieri, după ce marți au fost detectate pentru prima dată de un avion militar canadian, dar Paza de Coastă a declarat că sursa este neclară, iar căutările au dat „rezultate negative”.
Printre cei blocați la bord, supranumiți Titan Five, se numără miliardarul britanic Hamish Harding, directorul executiv al OceanGate, Stockton Rush, veteranul marinei franceze PH Nargeolet și omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său Suleman.
Psihologul Radu Leca a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre scenariile posibile în cazul dispariției submarinului, cât și despre cum ar acționa în aceste clipe de coșmar cei 5 pasageri.
”Pot exista patru scenarii. Primul este un accident clar, al doilea o tentativă de marketing extrem, cel de-al treilea scenariu ar fi o neînțelegere între membrii echipajului, care a condus la un eveniment negativ, iar ultimul scenariu ar fi o provocare între miliardari”, a spus Radu Leca.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
”Din punct de vedere psiho-emoțional, familiile membrilor echipajului vor fi, indiferent de scenariu, puternic traumatizate. În cazul clar de accident, submarinul o să mai fie căutat o perioadă definită de timp de către autorități, și dacă nu o să fie descoperit, căutările vor intra în atribuțiile familiilor. Este regretabil incidentul, indiferent de natura scenariului ce a stat la baza realizării lui ”, a mai adăugat psihologul.
După cum a declarat pentru BBC News dr. Ken Ledez, expert în medicină hiperbară la Universitatea Memorial din St John’s, Newfoundland, faptul că cei de la bord rămân fără aer nu este singurul pericol cu care se confruntă. Este posibil ca nava să fi rămas fără energie electrică, care are un rol în controlul cantității de oxigen și dioxid de carbon din interior. Pe măsură ce nivelul de oxigen scade, proporția de dioxid de carbon expirată de echipaj va crește, cu consecințe potențial fatale. ”Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon se acumulează, atunci devine sedativ, devine ca un gaz anestezic și vei adormi”. O cantitate prea mare de gaz în sângele unei persoane, cunoscută sub numele de hipercapnie, poate să o ucidă dacă nu este tratată.
Citește și: O gaură albastră uriașă, descoperită în largul oceanului. "Arată ceva despre viața extraterestră"
” În acest moment, cunoscând faptul că mai au doar puțin oxigen și existând doar întuneric în jurul lor, cred sincer că sunt resemnați. Orice încercare de scăpare din submarin este trecută sub tăcere. Ideile nu au cum să se materializeze ”, a precizat Radu Leca.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”Resemnarea apare după ce furia și isteria domină mintea. În cazul în care există telefoane mobile, acestea vor fi utilizare drept păstrătoare ale ultimelor lor cuvinte, scrise sub formă de notițe sau înregistrări audio. Dacă nu există, vor fi utilizare propriile haine, pentru a trimite un mesaj peste timp ”, a explicat psihologul.
” Dacă sunt inconștienți, nu vor putea face prea multe pentru a se ajuta singuri”, spune Dr. Ledez. În timp ce Paza de Coastă a avertizat că probabil a mai rămas puțin oxigen, echipajul ar putea fi capabil să își conserve proviziile – cel puțin pentru o vreme.
Ramsey spune că și încetinirea respirației ar putea fi de ajutor, dar admite că acest lucru ar putea fi dificil având în vedere stresul la care ar fi supuși. Dr. Ledez spune că ar putea, de asemenea, să împrăștie granule care absorb dioxidul de carbon sau să își reducă consumul de energie, dacă mai au încă electricitate. În ciuda tuturor acestor provocări, el îndeamnă să nu se anuleze prea curând operațiunea de căutare și salvare, spunând că ar putea fi capabili să supraviețuiască chiar și atunci când nivelul de oxigen este foarte scăzut.