EXCLUSIV: ”Creștinii nu sărbătoresc Halloween!” - Mesajul unui preot față de expunerea copiilor la imagini înfricoșătoare
Un preot din Prahova nu vede cu ochi buni sărbătoarea Halloween-ului. Duhovnicul spune că este un pericol real pentru copii să fie îmbrăcați în demoni și vrăjitoare.
Marius Gheorghe, preot în satul prahovean Pleașa este deranjat de felul în care oamenii se raportează la sărbătoarea Halloween-ului. Acesta sfătuiește părinții să nu-și îmbrace copii, pe care îi numește ”îngeri”, în ”demon, vrăjitoare sau strigoi!” într-o postare pe pagina sa de Facebook.
”Creștinii nu sărbătoresc Halloween! Nu poți îmbrăca un înger, așa cum este un copil, în demon, vrăjitoare sau strigoi! Ca tată de copii, dar și ca preot, îmi exprim și eu îngrijorarea, alături de numeroşi părinţi, elevi şi profesori din întreaga ţară faţă de organizarea în tot mai multe instituţii publice de
învăţământ din România (de la grădiniţe până la liceu), a unor serbări de Halloween, o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească. O manifestare, pentru că nu merită să fie numită sărbătoare, care în profunzime induce, fără sa realizam, multă frică în inimile nevinovate ale copiilor!”, a scris duhovnicul.
De ce este preotul împotriva sărbătorii de Halloween?
De asemenea, Marius Gheorghe a vorbit și în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre mesajul transmis tuturor creștinilor cu ocazia acestei sărbători atribuite americanilor. În același timp, acesta a punctat faptul că nu are nimic cu cei care fac activități de genul picturilor pe dovleci, sau sculpturilor, ci mai cu seamă la cei care se costumează și se machiază în personaje înfricoșătoare care nu au nimic în comun cu sufletul și asemănarea lor.
”Nu este o campanie anti Halloween! Este un mesaj de conștientizare a felului în care ne expunem copiii la imagini care în mod normal ar apărea cu chenarul 18 la TV, în dreptul programelor horror. Sigur ca sunt și excepții, oameni care de această „sărbătoare” scobesc dovleci, îi pictează frumos, nu la ei mă refer! Așa se făcea și înainte la sărbătoarea recoltei, când oamenii mulțumeau lui Dumnezeu pentru roadele pământului! Era rugăciune acolo! Mă refer la exagerările unora în costumarea, machiajul și transformarea copiilor frumoși în fantome, strigoi, scheleți, vampiri etc”,
Strigoii, fantomele și vampirii, personajele care îi sperie pe copii
Totodată, preotul spune că nu înțelege cum oamenii pot sărbători așa ceva, și le dă chiar o idee, mai exact, să-și costumeze copiii în personaje pozitive care să nu reprezinte sub nicio formă răul.
”Ca tată consider ca un copil nu are nevoie să se îmbrace în strigoi, fantome, vampiri etc. pentru a-i alunga, atâta timp cat nu există! De unde credința în așa ceva? Dacă tot dorim o astfel de sărbătoare a costumelor, să ne îmbrăcăm copiii în îngeri, în prințese, în lumină! Să avem costume pozitive care îndeamnă spre frumos, nu spre urat sau înfricoșător! Nu este o campanie a bisericii, este un mesaj personal pe care mi-l asum având un copil de clasa 1 și alți doi mai mici!”,
adaugă duhovnicul.
Numeroși copii ar fi ajuns la biserică, speriați de costumele stranii de Halloween, fapt ce l-a îndemnat pe preot să tragă un semnal de alarmă. Acesta a vorbit și despre decorarea sălilor de clasă, dar și a caselor, decoruri care nu fac decât să îi înspăimânte pe copii. Duhovnicul nu speră decât să nu fie luat în nume de rău, având în vedere că dorește doar binele copiilor.
”Ca preot, mărturisesc ca nu puțini sunt copiii care vin la Biserică speriați de aceste costume malefice care parcă de la an la an sunt mai înfricoșătoare! Cred ca e bine să cunoaștem cultura altor popoare, avem și noi în anumite zone tradiții cu tot felul de costume, dar niciodată ceva ce îndeamnă spre urât, frică, spaimă sau altceva de acest gen nu poate fi constructiv pentru copii! Nu mai spun de decorarea cu vrăjitoare și altele asemenea lor a casei, sălii de clasă etc. pentru ca mai apoi copilul să nu poată merge noaptea singur la baie! Să dăm curaj copiilor, să-i ferim de orice ar aduce frica în inimile lor, să construim încrederea, să le mărim stima de sine, să-i ajutăm să se dezvolte armonios, cu bucurie și lumină! Aceasta este părerea mea pe care am expus-o nu cu gândul de a mă opune unui curent care nu poate fi oprit, ci de a îndemna la bună măsură și la protejarea copiilor! Copiii au nevoie de încurajare, de frumos, de lumină, ei sunt darul lui Dumnezeu pentru noi! Adulții mă gândesc ca au discernământ și bună-măsură și pot face diferența între bine și rău, frumos și urat!”, explică Marius Gheorghe.
Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților. Sărbătoarea Halloween-ului, care este considerată a fi păgână a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie. Aceasta se sărbătorește pe data de 31 octombrie, iar legenda spune că în noaptea spre 1 noiembrie spiritele bune, dar și cele rele traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo.