Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Crima de la Mangalia. Psiholog: ”Un astfel de act a fost comis la o explozie a unei furii spontane din cauza unui trigger pe care l-a primit persoana respectivă”

Crima de la Mangalia aduce în discuție o tematică foarte importantă: gestionarea furiei în rândul tinerilor. Alina Ciobanu, care avea numai 18 ani ani, ar fi fost ucisă de o altă tânără tot de 18 ani. Psihologul Horia Ungurean, a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum putem controla furia și ce ar trebui să facă părinții pentru a-și ajuta copiii: ”Adolescenții și tinerii nu au partea emoțională foarte dezvoltată”.

Razvan Boboc,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Psihologul Horia Ungurean spune că furia este o emoție umană de bază. Problema apare atunci când se generează o furie spontană pe baza unui trigger. Și în cazul crimei de la Mangalia ar putea fi cazul de o astfel de situație.

Furia o emoție umană de bază pe care o avem toți

”Este un lucru tragic și de asta a ajuns și o știre.

Furia e o emoție umană de bază pe care o avem toți. Este un lucru care trebuie să se genereze. Însă, problema apare când această furie apare fără un motiv specific. Nu știu exact ce a făcut-o pe fata respectivă să comită un astfel de act, dar este clar că un astfel de act a fost comis la o explozie a unei furii cel mai probabil spontane din cauza unui trigger pe care l-a primit persoana respectivă în acel moment”, spune psihologul.

”Adolescenții și tinerii nu au partea emoțională foarte dezvoltată”

Pihologul subliniază că adolescenții și tinerii nu au partea emoțională foarte dezvoltată și ar trebui ”să fie ghidați de alte persoane mai mature care să îi învețe cum să se controleze sau cum să reacționeze în astfel de situații. E foarte ușor ca exploziile acestea de furie în cazul adolescenților și ale tinerilor să fie cu anumite consecințe foarte grave”.

Citește și: EXCLUSIV: Prietenul apropiat al fetei ucise în Mangalia, alături de ea pe ultimul drum/ Casian: ”Mi-am cumpărat mie o verighetă, ei o verighetă, un lănțișor și o pereche de cercei”

Furia o emoție umană de bază pe care o avem toți

”O furie necontrolată a tinerilor poate veni dintr-o influență a mediului din casă”

”Aș vrea să facem o diferență între corelație și cauzalitate. Corelație- anumiți factori care pot influența. Spre exemplu, în zonele defavorizate s-a făcut o astfel de cercetare și s-a descoperit că există o corelație între furie și educația parentală și adaptarea socială. Comportamentele sensibile și legate de disciplină ale părinților pot corela cu comportamente anti-sociale și pro-sociale în moduri diferite.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

O furie necontrolată a tinerilor poate veni dintr-o influență a mediului din casă, vorbim aici de educația parentală, din școală, care poate avea astfel de efecte. E un complex de factori care poate duce un adolescent într-o astfel de necontrolare a furiei”, a mai spus psihologul Horia Ungurean.

Citește și: Ultimul mesaj pe care Alina i l-a transmis omului de afaceri care o ajuta: „Alina ar fi putut ajunge unde și-a dorit. Colega ei i-a tăiat aripile”

Sfat pentru părinți: ”A accepta tânărul și adolescentul așa cum este și a deschide mai mult calea spre comunicare, decât spre reacție ”

”Mulți părinți m-au întrebat ce să facă? O variantă testată de mine, implementată și care a dat rezultate a fost implicarea în voluntariat. Adolescenții pe care i-am condus către activități de voluntariat și-au schimbat comportamentul și cum privesc viața.

Există variante prin care poți să te implici în aceste activități. Începi să ai contact cu oameni, cu medii sociale. Condus de liderul de voluntariat, începi să vezi cum trebuie să te raportezi.

Ar mai fi educație emoțională, prin mersul la anumite activități de dezvoltare personală. Nu le spun ”la psiholog”, pentru că am avut foarte mulți părinți care veneau cu copilul la psiholog. Bineînțeles, tânărul este puțin reticent, se întreabă ce problemă are”, mai spune psihologul.

Citește și: EXCLUSIV- Alina Ciobanu, tânăra omorâtă în Mangalia, copilul de suflet al afaceristului Ionel Sandu: ”Era un copil modest, pe lângă cei 700 de lei pe care îi dădeam lunar, îi mai dădeam încă 300 de lei”

Horia Ungurean atrage atenția că, de cele mai multe ori, părinții aleg să reacționeze la comportamentele adolescenților prin pedepse: ”A accepta tânărul și adolescentul așa cum este și a deschide mai mult calea spre comunicare, decât spre reacție. De cele mai mutle ori, când adolescentul își exprimă furia, face ceva, lovește, înjură, părintele reacționează și îl pedepsește. Depinde de mediul în care trăieșe.E foarte important ca părintele să se aplece asupra lui și să îl întrebe ce s-a întâmplat, de ce faci lucrurile astea, pot să te ajut cu ceva?”

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Psihologul Horia Ungurean

[Sursa foto: Psihologul Horia Ungurean- Facebook]

”Tot ceea ce se întâmplă în familie influențează tinerii”

”Tot ceea ce se întâmplă în familie pe partea emoțională, și anume cum se simt părinții, tații, mamele, influențează tinerii și adolescenții lor.

Poate exista, nu știu dacă în acest caz, cazul unor tineri și adolescenți cu tulburare explozivă intermitentă. Este un diagnostic. Este diferită de explozia furiei și nu are o legătură cu consumul unor substanțe sau alte condiții medicale. Este posibil ca mulți adolescenți să aibă această tulburare. Când vorbim de tulburare, vorbim de ceva rezolvabil”, mai spune psihologul.

Citește și: VIDEO- Crima din Mangalia: Agresoarea a vrut să își ascundă urmele și a trimis mesaje de pe telefonul victimei: ”Alina nu avea parolă la telefon, nu ascundea de nimeni nimic”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI