In articol:
- Cine este Cristian Băilă?
- Care este subiectul cărții „Umbre fade”?
- Cristian vrea ca pe viitor să publice noi volume
Un tânăr din Sibiu și-a demonstrat ambiția, dar și faptul că visele devin realitate atunci când lucrăm pentru îndeplinirea lor. Cristian Băilă, la doar 14 ani a vrut să-și publice prima sa carte, pasiunea lui cea mai mare fiind cititul, dar și scrisul.
Cine este Cristian Băilă?
Cristian Andrei Băilă, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre cum a ajuns să scrie prima sa carte, despre pasiunile lui, dar și despre planurile de viitor.
”Cele mai mari pasiuni ale mele sunt cititul și scrisul. Mi-am dorit întotdeauna să scriu și să public măcar un volum. Însă cine ar fi crezut că visul mi se va îndeplini atât de repede? În decursul ultimilor ani am participat la un număr mare de concursuri și olimpiade, la care am obținut felurite premii, cele mai importante fiind premiul al II-lea la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română
Care este subiectul cărții „Umbre fade”?
Volumul său intitulat ”Umbre fade” a vrut să fie o împletire între ficțiune și realitatea cotidiană, tânărul fiind atras de partea metaforică, profundă. Totodată, scrierea acestei cărți a fost cumva ca o portiță pentru Cristian, care și-a dorit să evadeze din realitatea cotidiană, plină de evenimente marcante.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
”Volumul meu de debut, „Umbre fade” a fost publicat în luna august șa Editura Cronologia din Sibiu. Am scris această carte ca urmare a unei dorințe timpurii de a publica un volum sau mai multe. De asemenea, am scris-o pentru că am simțit nevoie de a găsi o ancoră între atâtea evenimente zbuciumate ale vieții cotidiene, o ancoră pe care am găsit-o în cele din urmă în umor, ficțiune, în absurd, în metaforic. Și aș vrea pe această cale să-i mulțumesc și doamnei mele profesoare de Limba și Literatura Română, Maria-Daniela Pănăzan pentru că mi-a îndeplinit visul. Nu aș fi reușit să public această carte fără încrederea și susținerea dumneaei. Este un volum de proză scurtă, un amestec de evenimente din viața cotidiană, privite prin perdeaua translucidă a ficțiunii și de experiențe descompuse în imagini fractale, încețoșate și recompuse într-o formă inedită”, a explicat Cristian Băilă.
Elevul a reușit să scrie și să selecteze cele mai potrivite texte pe parcursul unui an, însă, spune el totul a fost cumva gândit cu ani în urmă în timp ce citea diverse cărți și descoperea fascinanta lume a lecturii.
”Deși povestirile pot părea în esență fade, umbrele sunt menite să lumineze calea către esența lor, de asemenea fadă, ce trebuie dezgropată. Așa că vă sfătuiesc să le ascultați. Textele au fost scrise și selectate în decursul unui an. Consider că sămânța acestei pasiuni a fost sădită de la o vârstă fragedă, odată cu începerea lecturii, dând roade pe măsură ce am devenit un cititor de cursă lungă. Așadar, pasiunea pentru citit, bucuria de a da naștere unor noi lumi, cu fundament de emoție și cuvinte, în mintea mea, m-a adus aici, la pasiunea pentru scris și la publicarea primei cărți”, a mai precizat tânărul de 14 ani.
Cristian vrea ca pe viitor să publice noi volume
Pe viitor, Cristian își dorește să continue să scrie, poate chiar proză scurtă, poezii, și de ce nu chiar un roman.
”Mi-ar plăcea să mă afund mai mult în substratul ficțional și metaforic al minții mele, să văd ce mai pot făuri din cuvinte, într-un fel, să mă joc. Adică, bineînțeles să scriu și să scriu cât mai mult. Îmi doresc să evadez din lumea aceasta ori de câte ori am nevoie, într-o proză scurtă, într-o poezie și poate chiar într-un capitol de roman. Sper că acesta este doar începutul. Momentan, mă văd doar ca un om care scrie, deși știu că va trebuie să reevaluez această perspectivă asupra viitorului meu destul de curând, pentru că, din păcate, pe-aici această viziune este echivalentă cu a nu avea niciun viitor”, a povestit elevul.