Mai multe hectare de culturi agricole din țară au fost compromise din cauza schimbărilor de temperatură. În timp ce unele au fost nimicite de flăcări, altele au fost compromise din cauza grindinei sau a secetei.

Cât de afectate sunt culturile fermierilor în anul 2023?

Elena Gustoiu, care este și membră a Asociației Forța Fermierilor a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre problemele cu care se confruntă fermierii în această perioadă, dar și despre măsurile care ar trebui să fie luate cât mai repede cu putință.

Citește și: EXCLUSIV: Preţul grâului atinge maximumul ultimelor cinci luni/ Valentin Popa: ”Dacă se va mai tranzita și comercializa pe teritoriul României, multe ferme o să fie închise”

”Anul acesta ne-am confruntat cu seceta atmosferică, seceta pedologică, dar și cu arșița. Noi am investit un milion de euro în instalații de irigat, însă costurile cu irigarea sunt enorme, iar un conflict legat de la înțelegerile privind comasarea terenurilor a determinat interzicerea irigatului culturilor. Plantele au suferit enorm și nu și-au revenit. Acolo unde nu am irigat, culturile au fost afectate în proporție de 60-70%, iar unde apa a fost prezentă, au fost afectate în proporție de 30%”,  a explicat Elena Gustoiu.

Fermierii se plâng de faptul că instalațiile de irigat costă foarte mult.

Fermierii se plâng de faptul că instalațiile de irigat costă foarte mult.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Irigatul este o activitate îngrozitor de grea din cauza defectelor pornite de la OAI-uri, de la asociații, de la tot ce înseamnă organizațiile care se ocupă cu irigatul, dar și din cauză că ne confruntăm cu o lipsă acută a forței de muncă. Noi avem muncitori, dar toți se plâng și este foarte greu a munci la irigat. Dacă nu aveam piloții instalați, instalațiile acelea avansate de irigat cu tamburii culturile practic sunt afectate în aceeași măsură ca și când nu ar avea apă.

Atât de dificil este cu alte variante de irigat, mă refer la suprafețe foarte mari de cultivat”, a adăugat agricultoarea.

De asemenea, aceasta spune că autoritățile ar trebui să îi ajute pe fermierii români măcar cu energia consumată și cu apa, deoarece costurile sunt foarte mari.

Cum ar trebui să-i ajute autoritățile pe fermieri?

”Cei responsabili cu ajutorarea segmentului acesta agricol ar putea veni cu niște măsuri, gen subvenționarea, nu neapărat totală, un ajutor în ceea ce privește energia consumată la irigat, dar și a apei. Deci noi plătim apa, plătim energia, plătim o cotizație, bine în funcție de terenuri cum plătesc și toți membrii ce sunt arondați la astfel de OAI-uri, pentru că altfel nu am putea iriga, nu ne-am putea folosi de apa de pe canale. Și cu puțurile forate foarte puțini au și reprezintă o investiție enorm de mare pe care nu te poți baza. Comasarea terenurilor reprezintă o chestiune acută, în sensul în care noi fermierii dacă nu lucrăm terenurile comasat noi nu avem cum să le udăm, decât nu știu, prin picurare, ceea ce este groaznic, nu este viabil la suprafețe mari din ce am auzit la alți fermieri. Pivoții, liniarele și sistemele acestea moderne reprezintă salvarea agriculturii în România, dar dacă nu există comasarea terenurilor și fiecare fermier cum vrea, așa face nu văd un final foarte bun”,  a precizat Elena Gustoiu.

Citește și: Ucraina caută soluții pentru a-și salva economia. Care va fi ruta de transport a cerealelor

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Fermierii cer autorităților o implicare serioasă, astfel încât culturile lor să nu fie compromise.

Fermierii cer autorităților o implicare serioasă, astfel încât culturile lor să nu fie compromise.

[Sursa foto: Dan Gurău - Facebook]

”Ca agricultura românească să dea roade și să fie profitabilă și randamentul să fie cât de cât spre limita superioară ar trebui o implicare a autorităților mult mai serioasă”,  a concluzionat femeia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si