Viorel Roman, Director Executiv la Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală și psiholog clinician, psihoterapeut cu experiență în adicții, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum ajunge cineva să aibă o dependență.

”Fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată”

În primul rând, psihoterapeutul subliniază faptul că vorbim despre un proces extrem de complex, particular și de durată:

”Este greu de formulat un răspuns scurt când vine vorba despre formarea unei dependențe, pentru că fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată. Modelul bio-psiho-social este considerat a fi complet în explicarea unei dependențe pentru că, într-adevăr, există o constelație de factori care ajung să formeze adicția”.

Citește și: Patru kilograme de cocaină şi zece kilograme de heroină, introduse ilegal în România. Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile

Modelul bio-psiho-social este considerat a fi complet în explicarea unei dependențe

Modelul bio-psiho-social este considerat a fi complet în explicarea unei dependențe

[Sursa foto: Pexels.com]

Dependența are o componentă genetică

Unul dintre primii factori este legat de partea genetică, chiar dacă nu putem vorbi deocamdată despre descoperirea unei gene a dependenței. În schimb, există numeroase studii pe această componentă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Genetica și biologia fac și ele parte din acest tablou, chiar dacă o genă a dependenței nu a fost descoperită. Este evident, prin studiile pe gemeni, studiile pe adopție, studiile despre familie și, mai recent, studiile epigenetice, că dependența are o componentă genetică. În plus, mulți neurotransmițători sunt implicați în experiența dependenței (dopamina, opioidele endogene, GABA, serotonina, endocannabinoizi șamd.)”, spune Viorel Roman.

Citește și: EXCLUSIV- Traficanţi de canabis prinși în flagrant în Dâmbovița. Cum gestionează Occidentul această problemă: ”Politicile antidrog absorb anual sume considerabile din bugetul statului, dar se dovedesc a fi ineficiente”

Compoziția psihologică a persoanei

Alături de genetică, un alt factor care contribuie la riscul de dependență este compoziția psihologică a persoanei:

”Acest factor include trăsături de personalitate, căutarea senzațiilor sau impulsivitatea, anxietatea, depresia, stimă de sine, sau experiențele de viață ale individului (cum ar fi traumele). Cercetătorii au descoperit o asociere solidă între traumă și dependență, și faptul că adicțiile reglează emoțiile dureroase, chiar dacă acest lucru nu este explicit identificat sau conștientizat de individ”.

Dependența are o componentă genetică

Dependența are o componentă genetică

[Sursa foto: Pexels.com]

Mediul social: Cum influențează apariția unei dependențe?

Al treilea factor din modelul biopsihosocial este mediul social.

”Normele sociale, disponibilitatea, accesibilitatea, legalitatea, modelarea consumului de substanțe psihoactive în familie, așteptările celor din jur, gradul de tolerare din societate, vizibilitatea substanței, convingerile culturale- toate acestea influențează experiența dependenței. Un individ expus la consumul de substanțe de la o vârstă fragedă are un risc de dependență severă mult mai mare”, mai spune specialistul Aliat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si