Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Cum ajunge o persoană dependentă? Specialist în adicții: ”Există o constelație de factori care ajung să formeze adicția”

Cum ajunge o persoană să fie dependentă de alcool, droguri sau alte substanțe? Fiecare dependență, fiecare caz în parte are în spate un parcurs particular și de durată. Iată care sunt cei mai importanți trei factori.

Razvan Boboc,

Fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Viorel Roman, Director Executiv la Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală și psiholog clinician, psihoterapeut cu experiență în adicții, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum ajunge cineva să aibă o dependență.

”Fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată”

În primul rând, psihoterapeutul subliniază faptul că vorbim despre un proces extrem de complex, particular și de durată:

”Este greu de formulat un răspuns scurt când vine vorba despre formarea unei dependențe, pentru că fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată.

Modelul bio-psiho-social este considerat a fi complet în explicarea unei dependențe pentru că, într-adevăr, există o constelație de factori care ajung să formeze adicția”.

Citește și: Patru kilograme de cocaină şi zece kilograme de heroină, introduse ilegal în România. Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile

Modelul bio-psiho-social este considerat a fi complet în explicarea unei dependențe

[Sursa foto: Pexels.com]

Dependența are o componentă genetică

Unul dintre primii factori este legat de partea genetică, chiar dacă nu putem vorbi deocamdată despre descoperirea unei gene a dependenței. În schimb, există numeroase studii pe această componentă.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

”Genetica și biologia fac și ele parte din acest tablou, chiar dacă o genă a dependenței nu a fost descoperită. Este evident, prin studiile pe gemeni, studiile pe adopție, studiile despre familie și, mai recent, studiile epigenetice, că dependența are o componentă genetică.

În plus, mulți neurotransmițători sunt implicați în experiența dependenței (dopamina, opioidele endogene, GABA, serotonina, endocannabinoizi șamd.)”, spune Viorel Roman.

Citește și: EXCLUSIV- Traficanţi de canabis prinși în flagrant în Dâmbovița. Cum gestionează Occidentul această problemă: ”Politicile antidrog absorb anual sume considerabile din bugetul statului, dar se dovedesc a fi ineficiente”

Compoziția psihologică a persoanei

Alături de genetică, un alt factor care contribuie la riscul de dependență este compoziția psihologică a persoanei:

”Acest factor include trăsături de personalitate, căutarea senzațiilor sau impulsivitatea, anxietatea, depresia, stimă de sine, sau experiențele de viață ale individului (cum ar fi traumele). Cercetătorii au descoperit o asociere solidă între traumă și dependență, și faptul că adicțiile reglează emoțiile dureroase, chiar dacă acest lucru nu este explicit identificat sau conștientizat de individ”.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Dependența are o componentă genetică

[Sursa foto: Pexels.com]

Mediul social: Cum influențează apariția unei dependențe?

Al treilea factor din modelul biopsihosocial este mediul social.

”Normele sociale, disponibilitatea, accesibilitatea, legalitatea, modelarea consumului de substanțe psihoactive în familie, așteptările celor din jur, gradul de tolerare din societate, vizibilitatea substanței, convingerile culturale- toate acestea influențează experiența dependenței. Un individ expus la consumul de substanțe de la o vârstă fragedă are un risc de dependență severă mult mai mare”, mai spune specialistul Aliat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI