In articol:
- ”Fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată”
- Dependența are o componentă genetică
- Compoziția psihologică a persoanei
- Mediul social: Cum influențează apariția unei dependențe?
Viorel Roman, Director Executiv la Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală și psiholog clinician, psihoterapeut cu experiență în adicții, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro,
”Fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată”
În primul rând, psihoterapeutul subliniază faptul că vorbim despre un proces extrem de complex, particular și de durată:
”Este greu de formulat un răspuns scurt când vine vorba despre formarea unei dependențe, pentru că fiecare dependență are în spate un parcurs particular și de durată.
Dependența are o componentă genetică
Unul dintre primii factori este legat de partea genetică, chiar dacă nu putem vorbi deocamdată despre descoperirea unei gene a dependenței. În schimb, există numeroase studii pe această componentă.
”Genetica și biologia fac și ele parte din acest tablou, chiar dacă o genă a dependenței nu a fost descoperită. Este evident, prin studiile pe gemeni, studiile pe adopție, studiile despre familie și, mai recent, studiile epigenetice, că dependența are o componentă genetică.
Compoziția psihologică a persoanei
Alături de genetică, un alt factor care contribuie la riscul de dependență este compoziția psihologică a persoanei:
”Acest factor include trăsături de personalitate, căutarea senzațiilor sau impulsivitatea, anxietatea, depresia, stimă de sine, sau experiențele de viață ale individului (cum ar fi traumele). Cercetătorii au descoperit o asociere solidă între traumă și dependență, și faptul că adicțiile reglează emoțiile dureroase, chiar dacă acest lucru nu este explicit identificat sau conștientizat de individ”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mediul social: Cum influențează apariția unei dependențe?
Al treilea factor din modelul biopsihosocial este mediul social.
”Normele sociale, disponibilitatea, accesibilitatea, legalitatea, modelarea consumului de substanțe psihoactive în familie, așteptările celor din jur, gradul de tolerare din societate, vizibilitatea substanței, convingerile culturale- toate acestea influențează experiența dependenței. Un individ expus la consumul de substanțe de la o vârstă fragedă are un risc de dependență severă mult mai mare”, mai spune specialistul Aliat.