România se confruntă în ultimul timp cu tot mai multe situații în care tinerii sunt implicați în consumul de droguri. Fie că sunt depistați la școală, pe stradă, la petreceri, festivaluri sau în urma unor incidente cu efecte dezastruoase, aceștia ar trebui să reprezinte un impediment pentru cei responsabili de luarea măsurilor. 

”Nu le impuneți o atitudine defensivă sau de judecată, ci încurajați dialogul deschis”

Mihai Bogdan Curelea, Președintele Asociației de Luptă Antidrog a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  despre cum ar trebui părinții să-și ajute copiii să rămână departe de tentația de a consuma droguri. 

Citește și: Un pompier drogat a lovit o fetiță pe trecerea de pietoni, în Maramureș

”Știm cu toții că lumea în care trăim poate fi uneori plină de provocări și ispite, iar una dintre cele mai mari îng rijorări ale părinților este siguranța și bunăstarea copiilor noștri. Prin urmare, este crucial să avem această discuție deschisă și să încercăm să găsim modalități eficiente de a-i proteja. În primul rând, trebuie să conștientizăm că, copiii noștri sunt expuși la presiuni și influențe exterioare de o vârstă tot mai fragedă. Grupurile de prieteni, școala, mediul online și mass-media pot juca un rol semnificativ în modelarea convingerilor și comportamentului lor. De aceea, primul pas este să construiți o relație solidă și deschisă cu copiii voștri.

Comunicați cu ei în mod regulat, ascultați-i și oferiți-le un spațiu sigur pentru a-și exprima grijile și întrebările. Nu le impuneți o atitudine defensivă sau de judecată, ci încurajați dialogul deschis”,  spune Președintele Asociației de Luptă Antidrog.

Mihai Bogdan Curelea, Președintele Asociației de Luptă Antidrog

Mihai Bogdan Curelea, Președintele Asociației de Luptă Antidrog

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

De asemenea, acesta spune că discuția poate deveni dificilă, însă trebuie să aibă loc într-un moment potrivit și într-un cadru relaxat.

Ce întrebări trebuie să le punem copiilor?

”Discutarea cu copiii despre droguri poate fi o sarcină dificilă, dar este esențială pentru a-i ajuta să înțeleagă pericolele și consecințele folosirii acestora. Găsiți un moment în care sunteți toți relaxați și puțin stresați, fără distrageri. De exemplu, o cină în familie poate fi un moment potrivit pentru a aduce subiectul în discuție. Începeți discuția întrebându-i pe copii despre ce știu deja despre droguri și ce întrebări au. Ascultați cu atenție fără a-i întrerupe și fără a-i judeca pentru gândurile lor. Explicați ce sunt drogurile, precizând că acestea pot afecta negativ sănătatea fizică și mentală. Ajutați-i să înțeleagă că uneori, pentru a se conforma grupului, pot simți presiuni pentru a încerca droguri. Învățați-i să fie puternici și să poată spune ”nu” dacă simt că este cea mai bună decizie”, explică Bogdan Curelea.

Citește și: Judecătoare reținută pentru deținere de droguri și protejarea activităților infracționale ale traficanților

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Părinții trebuie să găsească modalități eficiente pentru a-și proteja copiii de consumul de droguri.

Părinții trebuie să găsească modalități eficiente pentru a-și proteja copiii de consumul de droguri.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Folosiți exemple concrete și povești despre oameni sau situații reale pentru a ilustra efectele nocive ale drogurilor. Discutați despre consecințele legale, sociale și de sănătate ale folosirii drogurilor.

Este important să înțeleagă că există riscuri reale și serioase asociate cu acestea. Spuneți-le copiilor că pot discuta cu voi oricând au întrebări sau îngrijorări legate de acest subiect sau oricare altul. Asigurați-i că nu vor fi pedepsiți pentru sinceritatea lor. Nu este suficient să aveți o singură discuție. Reveniți periodic asupra subiectului pentru a răspunde la noi întrebări și pentru a verifica înțelegerea lor”, a mai precizat Președintele Asociației de Luptă Antidrog. 

Nu în ultimul rând, părinții sunt cei care ar trebui să promoveze valori și comportamente sănătoase, încurajând copiii către un stil de viață activ și sănătos.

”Încurajează copilul să analizeze informațiile și să-și dezvolte propriile gânduri și opinii”

”Discutați despre alternative sănătoase pentru a face față stresului și problemelor, cum ar fi sportul, arta sau alte activități de dezvoltare personală. Încearcă să fii pregătit pentru discuție. Gândește-te la subiect în avans și fii pregătit să răspunzi la întrebările și preocupările copilului tău. Nu-l întrerupe și nu-l judeca. Chiar dacă subiectul poate și emoțional sau dificil, încearcă să-ți păstrezi calmul și să eviți reacțiile exagerate sau critice. Folosește întrebările deschise. Încurajează copilul să-și exprime propriile idei și gânduri prin întrebări deschise care nu pot fi rezolvate cu un simplu ”da” sau ”nu”.  Încurajează copilul să analizeze informațiile și să-și dezvolte propriile gânduri și opinii. Ajută-l să înțeleagă că este important să ia decizii bazate pe cunoștințe și înțelegere”,  spune Bogdan Curelea.

Citește și: Mai multe percheziții au loc în mai multe județe, într-un dosar de trafic de droguri. Polițiștii au identificat un bărbat, în timp ce transporta cocaină în mașină

Numărul tot mai mare de profesori, polițiști, judecători implicați în consumul de droguri îngrijorează Asociația de Luptă Antidrog AMA.

Numărul tot mai mare de profesori, polițiști, judecători implicați în consumul de droguri îngrijorează Asociația de Luptă Antidrog AMA.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Nu există o soluție unică pentru a-i feri de tentația de drogurilor, dar cu dragoste, comunicare și educare, puteți juca un rol esențial în construirea unui viitor sănătos și fericit pentru copiii voștri. Fiecare copil are propriul său drum în viață, iar voi sunteți cei care pot lumina acest drum și să-i ghidați în direcția cea mai bună posibilă”,  a conchis Președintele Asociației de Luptă Antidrog.  

Numărul tot mai mare de profesori, polițiști, judecători implicați în consumul de droguri îngrijorează Asociația de Luptă Antidrog AMA, care solicită cu fermitate următoarele măsuri urgente: Trebuie să existe consecințe clare pentru cei implicați în traficul și consumul de droguri, indiferent de poziția lor în societate. Autoritățile trebuie să acționeze cu fermitate în aplicarea legilor antidrog. Autoritățile trebuie să fie transparente în investigații și să răspundă publicului în legătură cu măsurile luate pentru a contracara acest fenomen.

Citește și: EXCLUSIV: Vlad Pascu, tânărul care a accidentat mortal doi studenți în stațiunea 2 Mai, ar putea scăpa cu doar câțiva ani de închisoare: "Pedeapsa în acest caz este de cel mult 10 ani de zile, în comparație cu omorul calificat unde pedeapsa este pe viață

”Este responsabilitatea noastră, ca societate, să acționăm cu hotărâre împotriva consumului și traficului de droguri, să protejăm tinerii noștri și să asigurăm un viitor mai sigur și mai sănătos pentru România. Asociația de Luptă Antidrog AMA este pregătită să colaboreze cu autoritățile și cu societatea în ansamblul său pentru a face față acestei amenințări grave. Împreună, putem face o diferență semnificativă”, a transmis Bogdan Mihai Curelea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si