Având la bază un proiect din Finlanda, denumit ”The baby box”, în cadrul căruia părinții primeau îmbrăcăminte pentru bebeluși, articole de dormit, produse de igienă, un ghid pentru părinți, precum și un "spațiu de dormit" pentru copil, organizația Salvați copiii și Fundația OMV Petrom au împrumutat conceptul pentru a reduce mortalitatea infantilă în România. Astfel, în cadrul proiectului ”Cutia bebelușului”, 4.000 de mame și de nou-născuți aflaţi într-o situație vulnerabilă vor primi gratuit Cutia Bebeluşului.

”Informăm gravidele astfel încât ele să știe să-și îngrijească nou-născuții”

Silvia Burcea, manager proiect organizația Salvați Copiii a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre acest proiect, dar și despre necesitatea lui în țara noastră.

Citește și: Acuzații de malpraxis la un spital din Galați. O femeie ar fi fost tratată de diabet, deși a acuzat probleme la plămâni

În cadrul proiectului ”Cutia bebelușului”, 4.000 de mame și de nou-născuți aflaţi într-o situație vulnerabilă vor primi gratuit Cutia Bebeluşului.

În cadrul proiectului ”Cutia bebelușului”, 4.000 de mame și de nou-născuți aflaţi într-o situație vulnerabilă vor primi gratuit Cutia Bebeluşului.

[Sursa foto: PixaBay]

”Practic sunt 4000 de mame, de fapt de gravide pentru că noi vom merge către gravidele începând cu luna a treia de sarcină din 16 județe din comunități rurale defavorizate. Și gravidele vor primi cutia bebelușului, care se transformă și în pat de dormit, este prevăzut cu saltea și este un mediu sigur pentru copil să doarmă în primele luni de viață care vor fi acordate de către medicii de familie și de către colegii noștri, asistenți medicali și sociale din cadrul rețelei de incluziune pe care o are Salvați copiii la nivel local în cadrul informărilor.

Adică nu dăm doar cutia, informăm gravidele astfel încât ele să știe să-și îngrijească nou-născuții, să meargă la medic în timpul sarcinii, ce trebuie să facă în timpul sarcinii astfel încât să nască sănătos”,  a spus managerul de proiect.

România, pe locul 1 la mortalitate infantilă

Finlanda anilor 1930, când a fost inițiat pachetul de maternitate, era o țară agrară relativ săracă, cu o mortalitate infantilă ridicată: era foarte diferită de prosperul stat nordic de astăzi, care beneficiază de bunăstare.

Cu toate acestea, și astăzi, cutia pentru copii își păstrează importanța pentru finlandezi.

Citește și: Acuzații de malpraxis la Spitalul Județean Satu Mare. Un bebeluș a murit la două zile după naștere

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro

Citeste si: Cum comentează moscoviții acțiunile lui Putin, la o zi după lansarea unei rachete de ultimă generaţie în Ucraina- wowbiz.ro

”Cutia este un model din Finlanda pe care noi l-am împrumutat. În Finlanda, se cheamă ”the baby box”, este un concept în sine care a ajutat foarte mult la reducerea mortalității infantile în anii 80, și atunci se puneau la dispoziție aceste cutii în care copiii dormeau, dar erau condiționate de înscrierea la medicul de familie și atunci foarte multe mama cu nevoi au vrut să se înscrie să primească această cutie și s-a redus mortalitatea infantilă la 1,8, ceva de genul. Și noi fiind pe locul 1 în România la mortalitate infantilă avem nevoie de astfel de modele de reducere a mortalității”, a mai precizat Silvia Burcea.

Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunități defavorizate din 16 județe.

Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunități defavorizate din 16 județe.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunități defavorizate din 16 județe precum: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița și Tulcea. În plus, 80 de cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală, cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.

Ce conține Cutia bebelușului?

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngriire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele 3 luni de viaţă, când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. 

Citește și: Un ghid cuprinzător cu elementele esențiale de îngrijire a bebelușului tău

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro

Citeste si: A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor: "Eu nu sunt o femeie rea"- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce elevul ei i-a întins o capcană. Ce le-a mărturisit acesta polițiștilor- antena3.ro

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață.

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Atunci când am început programul de combatere a mortalității infantile nu aveam încă radiografia totală a acestui fenomen dramatic pentru România. Încă ne menținem în topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama că trebuie
să lucrăm pe două paliere: dotarea maternităților cu aparatură medicală și sprijinirea activă a mamelor și nou-născuților aflați în situații de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale și sanitare este crucial, atunci când vorbim despre șansa copilului de a crește sănătos”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuți vii (aproape dublă față de media Uniunii Europene), cauza principală fiind nașterile premature. Rata mortalității infantile în mediul rural este mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si