Asociația Ateliere Fără Frontiere anunță o nouă etapă a programului Dăm Click pe România care vine în sprijinul școlilor și copiilor din zone rurale sau urbane deficitare la capitolul dotări IT.

Cristina Cautiș, coordonator comunicare Ateliere Fără Frontiere, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre nevoile din școlile din România, cum se poate aplica și realizările din ultimii ani.

”Colectăm aceste echipamente IT, le recondiționăm și, ulterior, le donăm școlilor din România”

”Asociația Ateliere Fără Frontiere există din anul 2008. Suntem colectori autorizați de deșeuri electrice și electronice, ceea ce implică și echipamentele IT. De atunci, colectăm aceste echipamente IT, le recondiționăm și, ulterior, le donăm școlilor din România.

Calculatoare pentru școlile din România

Calculatoare pentru școlile din România

[Sursa foto: Ateliere Fără Frontiere - Facebook]

Chiar anul trecut am făcut o analiză a pieței, am organizat vizite în școli în care am observat că foarte multe școli dintre aceste instituții nu au echipamente actualizate din anul 2005. Erau extrem de depășite sau nu funcționau. Am fost, la un moment dat, la o școală dintr-o comună și acolo aveau norocul că directorul școlii era și profesor de informatică și atunci mai schimba anumite piese ca ele să funcționeze. Să aibă măcar 2-3 calculatoare funcționale la oră”, spune Cristina Cautiș.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Tichete educaționale de 500 de lei pentru elevi și preșcolari. Cum poți obține banii de la stat

Lecții de informatică, pe tablă

Programul se adresează în special școlilor din mediul rural acolo unde lipsurile sunt mai mari.

Multe unități de învățământ din sate și comune nu au conexiune la internet.

”Anul trecut, am fost la o școală din județul Dâmbovița unde elevii de liceu se pregăteau să dea proba de competențe digitale, dar nu aveau echipamente. Și atunci învățau pe tablă să scrie cod și să învețe pe dinafară meniul pe care îl au calculatoarele.

În principiu, ne adresăm școlilor din mediul rural pentru că acolo nevoia este mult mai mare. În special, pe partea de digitalizare. Foarte multe școli unde ajungem cu calculatoare nu au acces la internet. Trebuie să le oferim și partea asta de conexiune la internet. Într-adevăr în zona rurală sunt mult mai multe școli care au nevoie pentru că cele din orașe au aplicat la diverse proiecte europene și au reușit să obțină partea asta de finanțare. În sate și comune, este un pic mai dificil”, mai spune reprezentanta Ateliere Fără Frontiere.

”Dăm Click pe România 2023”, programul care dotează școlile cu calculatoare

”Dăm Click pe România 2023”, programul care dotează școlile cu calculatoare

[Sursa foto: Ateliere Fără Frontiere - Facebook]

Citește și: EXCLUSIV- Studenții au început goana după chirii. Prețuri mai mari cu 10-15% în București. Agent imobiliar: ”Prețul mediu al unei garsoniere- 300 euro, 2 camere- 500 de euro”

Cum pot aplica unitățile de învățământ?

Înscrierile au loc până pe data de 2 octombrie, inclusiv, prin formularul de pe educlick.ro. Câștigătorii vor fi anunțați pe 12 octombrie, după ce toate proiectele înscrise vor trece printr-o etapă de jurizare.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

”Programul este pentru toate instituțiile educaționale din țară, dar și pentru ONG-urile sociale care derulează diverse activități cu tineri sau cu copii și au nevoie de calculatoare. Pot intra pe site-ul educlick.ro și este nevoie să completeze un simplu formular în care descriu nevoia de calculatoare pe care o au și ce vor face cu respectivele echipamente. Este un proces extrem de simplu de aplicare. Pot să o facă până pe 2 octombrie”, a mai declarat Cristina Cautiș.

Sunt școli în care nu există conexiune la internet

Sunt școli în care nu există conexiune la internet

[Sursa foto: Ateliere Fără Frontiere - Facebook]

”10% din școlile din România au primit calculatoare de la noi”

”Noi încercăm, pe an, să donăm 4000 de calculatoare. Ajungem în toate județele țării. Anul trecut am făcut un calcul și am ajuns la cifra de 25.000 de calculatoare donate în toți acești ani. Am făcut o estimare conform căreia 10% din școlile din România au primit calculatoare de la noi. Au laboratoarele de informatică dotate cu echipamente de la noi”, spune Cristina Cautiș, coordonator comunicare Ateliere Fără Frontiere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si