EXCLUSIV - Direcțiile de Cultură ar urma să treacă în subordinea consiliilor județene. Vicepreședinte sindicat: ”Ar apărea conflictul de interese și un vid legislativ”
Direcțiile de cultură din toată țara ar putea trece în subordinea consiliilor județene. Culturalia, sindicatul angajaților din domeniul culturii, atrage atenția că o astfel de măsură ar putea duce la un conflict de interese.
”Noi, direcțiile de cultură din țară, ar urma să ajungem în subordinea consiliilor județene. Astfel, ar apărea conflictul de interese. Toate consiliile județene au în administrare obiective de patrimoniu cultural. Noi avem ca atribuții și controlul intervențiilor la monumente istorice. Nu cumva ar apărea conflictul de interese?”, a declarat, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro ,Marius Voicu- vicepreședinte sindicat Culturalia.
Măsura ar putea duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu
Sindicaliștii mai spun că o astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autoritățile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, cu beneficii directe. Această schimbare, spun ei, duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără să se facă vreo economie semnificativă la bugetul de stat.
Vicepreședintele Culturalia mai spune că ar putea apărea un vid legislativ: ”În momentul de față, legislația care se ocupă de protejarea patrimoniului național cultural face referire la direcțiile pentru cultură. Dacă noi am dispărea și ne-am înființa într-un consiliu județean, ar trebui modificate cam 132 de acte normative naționale. Incertitudinea ne sperie foarte mult. Pentru că nu știm unde vom ajunge”.
Salarii între 2100 și 3574 net. ”Economia nu va fi semnificativă”
Sindicaliștii mai susțin că economia la buget va fi una nesemnificativă. Salariile în Direcțiile Județene pentru Cultură sunt între 2100 de lei și 3574 de lei net.
Cheltuielile totale cu aceste direcții sunt aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, subfinanțat deja în raport cu nevoile efective, în condițiile în care o bună parte din sumă este asigurată din veniturile extrabugetare ale direcțiilor județene pentru cultură, mai susțin sindicaliștii.
”Noi cheltuim aproximativ 10 milioane de lei noi pe un an de zile. Este bugetul pentru asfaltare pentru o comună. Economia este nesemnificativă”, mai spune Marius Voicu.
Memoriu către Guvernul României
În acest sens, Culturalia a transmis un memoriu Guvernului României, în care arată toate riscurile pe care descentralizarea le-ar presupune.
Culturalia mai atrage atenția că va dispărea capacitatea Ministerului Culturii de a monitoriza starea patrimoniului cultural național și de a controla aplicarea legislației în vigoare în acest domeniu.