Conform legislației din Romania, consumul de droguri la volan este considerat, în orice cantitate, infracțiune. Nu există în lege nicio concentrație minimă sau maximă pe care o poți consuma, ingera sau inhala a tunci când ești la volan.

Drogurile la volan: Ce prevede legea?

Potrivit prevederilor art. 336, alin. (2) din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau

cu amendă.

Drogurile la volan

Drogurile la volan

[Sursa foto: Poliția Română - Facebook]

În cazul consumului de alcool, este specificată alcoolemia maximă:

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

Câți șoferi au fost prinși drogați la volan, de la începutul anului

Conform datelor frunizate, pentru stirilekanald.ro,

de Inspectoratului General al Poliției Române, de la începutul anului, peste 1700 de șoferi au fost prinși sub influența unor substanțe psihoactive la volan.

”În primele 7 luni ale anului 2023, la nivel național, polițiștii rutieri au depistat în trafic 1.736 de persoane, care conduceau pe drumurile publice, în timp ce se aflau sub influența substanțelor psihoactive”, precizează Inspectoratul General al Poliției Române.

Acțiuni de amploare ale Poliției

Acțiuni de amploare ale Poliției

[Sursa foto: Poliția Română - Facebook]

Sute de români au ajuns, anul trecut, la urgență, după ce au consumat diverse substanțe

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat recent că, anul trecut, spitalele de psihiatrie au primit peste 1.700 de cazuri considerate urgenţe medicale din cauza consumului de droguri. A precizat că acest număr reprezintă doar o parte din cel real de oameni.

”Anul trecut au fost peste 1.700 de urgenţe, avem o situaţie anuală a consumatorilor. Opinia mea este că sunt doar o parte dintre cele care sunt cu adevărat pentru că unii nu se prezintă, ascund lucrul ăsta, faptul că acest consum, deţinerea şi consumul de droguri sunt incriminate poate duce la reticenţă şi te prezinţi foarte târziu, când lucrurile sunt destul de avansate. Aici cred că mai avem lucruri de făcut, pentru că dezincriminarea este importantă, nu trebuie încurajat în niciun fel consumul de droguri şi aici avem păreri, unii şi alţii. Aţi văzut că în Parlament sunt colegi care au promovat o lege a utilizării canabisului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Eu nu am nicio problemă să utilizezi din motive medicale serioase opioide, pacienţii care au cancer primesc astfel de substanţe opioide pentru terapia durerii, dar de acolo şi până la a da drumul – de exemplu, canabisul este una dintre substanţele consumate destul de multe – mai ales într-o situaţie ca asta, nu ştiu dacă e lucrul cel mai bun”, a afirmat Alexandru Rafila. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si