Dana Busuioc, educatoarea din satul botoșănean și-a dorit reamenajarea sălii de grupă, pentru ca cei mici să aibă cele mai bune condiții de învățare. Mai mult, sala a fost organizată pe centre tematice, și are chiar o zonă de lectură. Dana Busuioc a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre întreaga reamenajare, cât și despre tehnicile inedite de învățare pe care le aplică copiilor.

Sală de clasă modernă, unde copiii să se simtă confortabil

”Cu sprijinul Teach for Romania și OvidiuRo am primit vizita Mariei Gheorghiu care ne-a ghidat în amenajarea sălii de grupă astfel încât aceasta să ofere constant oportunități de învățare pentru copii. Unul dintre cele mai importante principii ale amenajării unei săli de grupă amintește că tot ce este pentru copiii este așezat la nivelul lor iar tot ce e așezat la nivelul copiilor trebuie să fie accesibil lor. Pentru că nu am avut posibilitatea să achiziționez un mobilier adecvat, am modificat dulapurile înalte astfel încât acestea să devină total disponibile celor mici. În acest fel am reușit reamenajez centrele pentru ca fiecare obiect așezat să poată fi atins, analizat pe toate părțile până când devine familiar și ușor de utilizat ”,  a spus educatoarea.

Citește și: Top 6 meserii cu potențial pe care le poți practica imediat după terminarea liceului!

Dana Busuioc - educatoare

Dana Busuioc - educatoare

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”În timpul unei zile, copiii au libertatea de răsfoi cărțile așezate în bibliotecă și si-au format o rutină în a le folosi cu grijă și a le așeza corect la locul lor. Centrul pentru știință e format din patru rafturi cu materiale specifice: terariu, căsuță pentru insecte, borcane transparente, pipete, căni gradate, cântar, ceas.  Centrul pentru artă este amenajat lângă un perete pe care sunt prinse coli mari de hârtie, astfel încât copiii să își poată satisface și dorința de a scrie pe pereți.

Și aici toate materialele de lucru sunt accesibile în orice moment al programului. Cu sprijinul Fundației Maria Holtzhauser au ajuns la noi și două măsuțe luminoase care au un loc separat și care stimulează creativitate. Ele sunt și locul de refugiu al copiilor când simt că au nevoie liniște”, a mai adăugat Dana Busuioc.

Copiii plantează pomi, plante și fac căsuțe pentru păsări

De asemenea, educatoarea consideră că în amenajarea sălii de clasă a copiilor, un principiu important este simplitatea, deoarece în acest fel copiii nu pot fi distrași de la activitățile unde trebuie să se concentreze.

Citește și: EXCLUSIV: Beatrice Păun a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Public Speaking de la Londra/ ”Cred în puterea de schimbare pe care generația mea o are”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Când vorbim de copii, o mare parte dintre noi ne imaginăm pereți colorați, decorați cu multe imagini din povești sau desene animate, cu steluțe, buburuze și fluturași. Totuși ar fi bine să ținem cont că o aglomerare de culori și elemente distrag atenția copiilor de la esențial, pot să le provoace agitație sau să le obosească ochii.

Pereții unei săli de grupă vopsiți în alb sau într-o nuanță deschisă a unei culori calde transmit siguranță și libertate. Libertatea de a lipi pe ei, la nivelul copiilor, elemente ale proiectelor în desfășurare, grafice de prezență sau lucrări realizate de cei mici ”, a explicat Dana Busuioc.

Copiii plantează pomi, plante și fac căsuțe pentru păsări.

Copiii plantează pomi, plante și fac căsuțe pentru păsări.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Ușa sălii s-a transformat într-un element de legătură între grădiniță și familie.Pentru a satisface nevoia de confort și siguranță, pe ea am lipit fotografii ale copiilor în mijlocul propriei familii. Acestea sunt privite de câte ori celor mici li se face dor de părinți și sunt dovada sigură că îi vor revedea la finalul programului ”,  a mai spus educatoarea.

Totodată, educatoarea  a explicat și tehnicile de învățare pe care le folosește în educația celor mici.

”Chiar dacă jocul este metoda de bază în grădiniță, eu am observat în ultimii doi ani că activitățile ce au la bază învățarea prin servicii pentru comunitate- service learning- îi motivează foarte mult și îi ajută să evolueze. Am dezvoltat aceste activități în cadrul proiectelor susținute de Fundația Noi Orizonturi,fundație ce oferă o bază teoretică valoroasă și numeroase exemple de bune practici prin cluburile Impact și Clubul Meseriilor Rurale.  Ceea ce noi învățăm la grădi ducem dincolo de sala de grupă, oferim comunității. În acest fel copiii iau contact cu comunitatea, se implică, acționează pentru altcineva, sunt ”văzuți” și validați și de altcineva ”, a precizat Dana Busuioc.

Educatoarea își dorește să-i ducă pe copii într-o excursie pe perioada verii

Iarna realizăm căsuțe și hrănitori pentru păsări. Pe tot parcursul anului facem curat în curtea grădiniței și pe drumurile învecinate. Plantăm semințe și răsaduri pe care le îngrijim până la maturitate apoi le utilizăm în alimentație. Plantăm pomi cărora le dăm nume și de evoluția cărora suntem responsabili. Punem ouă la incubat, observăm dezvoltarea embrionului și eclozarea. Puii devin responsabilitatea fiecărui copil din clipa în care îi iau acasă și îi îngrijesc. Unii dintre ei devin animale de companie, au locul lor în familie și primesc nume. Eu sunt o susținătoare a educației în aer liber și cred în valoarea ei. Spațiul de învățare pe care îl avem acum a fost una dintre cele mai mari realizări, pentru că era  necesar dar fonduri pentru astfel de investiții nu aveam”, a povestit entuziasmată educatoarea.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Medicul Sidonia Susanu-”Eroina copiilor”, povești emoționante din halatul alb./”Nimic nu este imposibil nici măcar în România, cu voință și răbdare”

În vara aceasta, Dana Busuioc își dorește să găsească sponsori, pentru a-i duce pe copii într-o excursie.

”În viitorul apropiat vom relua atelierele de vară Șotron, sub îndrumarea OvidiuRo, deoarece le consider necesare copiilor care vor intra în clasa pregătitoare. Urmează apoi ateliere de vară pentru copiii care vor rămâne la grădiniță. Sunt în căutare de sponsori care să poată susțină o excursie pe perioada verii pentru toți cei 30 de copii, deoarece consider că vizitarea unor locuri noi oferă nenumărate oportunități de învățare ”,  a spus Dana Busuioc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si