După ore întregi de învățat, emoții, dar și clipe de stres Echipa României s-a clasat pe Locul 3 în Europa și locul 6 în lume la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Din echipa compusă din patru fete a acestei olimpiade, Ana Boiangiu, elevă la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București a fost cea care a obținut aurul. Atât tânăra cu o minte sclipitoare, cât și profesorul care a coordonat-o în tot acest lung parcurs au vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre cât de greu este să faci performanță în România, cât și despre momentele mai puțin ușoare.

Cât de greu este să faci performanță în România

România este una dintre țările cu cea mai bogată tradiție în olimpiadele de matematică la nivel mondial. E o regulă nescrisă că dacă treci de barajele din România, rezultatele bune la internaționale sunt aproape garantate. Competitivitatea e de asemenea o constantă, nu există momente de respiro în anul competițional. Nu poți lăsa garda jos și se impune să dai mereu randament maxim. Ca urmare, e foarte greu să fii olimpic în România, mai greu decât în multe alte părți ale lumii. Au fost multe situații în care m-am gândit să renunț, parțial sau complet, la olimpiade, dar de fiecare dată, s-a dovedit a fi doar la nivelul unor declarații impulsive, fiindcă sunt tot aici”,

a spus Ana Boiangiu.

Citește și: Profesorul care a confiscat arma cu care copilul de 7 ani a mers la o școală din Constanța, a ascuns-o în dulap și nu a anunțat pe nimeni: „Dumnealui nu a înțeles gravitatea situației”

Ana Boiangiu - elevă

Ana Boiangiu - elevă

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Cât despre eșec, eleva a povestit că trebuie mereu să găsești o cale prin care să poți să-l depășești cu capul sus.

”Odată angrenat în cursă, e foarte ușor să-ți pierzi încrederea în tine. Să simți că nu mai ții pasul, că totul e prea greu, prea mult, prea brusc. Te confrunți cu frustrarea faptului că eforturile tale nu par să dea roade și te întrebi dacă merită să mai continui. Iar a ști să gestionezi corect astfel de momente e parte din joc. Ca să depășești un eșec, e important în primul rând să-ți identifici și asumi greșelile și să găsești căi de a le corecta. E necesar să fii sincer și critic cu tine însuți. Trebuie însă să-ți cunoști valoarea și să crezi în ea, chiar și când rezultatele n-o reflectă”, a precizat tânăra.

Emoții intense înainte de probele de la olimpiadă

”Această olimpiadă a fost de departe cel mai important rezultat din cariera mea, totodată primul meu concurs de o asemenea anvergură. Am trăit totul diferit, de la emoțiile de dinaintea probelor până la redactarea ultimului rând pe foaia de concurs. Atmosfera a fost ireplicabilă: m-am simțit parte dintr-o comunitate unită și entuziastă, iar tensiunile dinaintea concursului au dispărut complet. Pentru prima oară de când concurez, nu am văzut pe nimeni dezamăgit după probe. Și tot pentru prima oară, am ieșit eu însămi din concurs cu zâmbetul pe buze”,  a mai adăugat Ana Boiangiu.

Echipa României s-a clasat pe Locul 3 în Europa și locul 6 în lume la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.

Echipa României s-a clasat pe Locul 3 în Europa și locul 6 în lume la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Acum, Ana are doar un singur gând, și anume acela ca anul următor să fie chiar mai bun decât acesta.

Citește și: Gabriela Firea vrea să țină tinerii departe de droguri printr-o aplicație

”Pentru mine, anul competițional se încheie aici. Din păcate, nu fac parte din lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională; însă, în urma rezultatului de la EGMO, coordonatorul lotului național de matematică, domnul profesor Cătălin Gherghe, mi-a oferit șansa să particip la toate testele de selecție în afara concursului. Antrenamentul sub această formă este cel mai eficient, deci sunt convinsă că susținerea acestor probe va reprezenta un impuls și o sursă de motivație invaluabile”,  a explicat olimpica.

”Societatea în care trăim nu promovează astfel de rezultate”

Flavian Georgescu, profesorul care a antrenat-o pe Ana a spus că în spatele unor astfel de rezultate stau eforturi foarte mari și sute de ore de exerciții.

Din păcate, este un lucru foarte greu să faci performanță în România. Sistemul este de așa natură încât elevii sunt ocupați de dimineață și până seara. Este extrem de dificil să mai găsească timp și energie de a se pregăti în plus pentru olimpiade. De asemenea, societatea în care trăim nu promovează astfel de rezultate. Pentru ca un elev să ajungă olimpic este necesară o înțelegere specială din partea profesorilor și a părinților. De multe ori, nu suntem educați în acest spirit. Vreau să evidențiez un aspect esențial... olimpiada de matematică s-a desfășurat și în pandemie datorită efortului extraordinar făcut de Societatea de Științe Matematice din România condusă de către prof. Radu Gologan și a coordonatorului lotului României, conf. univ. dr. Cătălin Gherghe care a muncit zi și noapte pentru ca olimpiada să nu moară”, a spus profesorul de matematică.

Flavian Georgescu - profesor de matematică

Flavian Georgescu - profesor de matematică

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Cred că am lucrat împreună cu Ana peste 600 de ore de matematică. Este o muncă titanică în spate.  Suntem recunoscători Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București care susține  performanța și care creează mediul propice pregătirii pentru competițiile școlare. Ana este o fată  deosebită, cu multe calități. Tăria ei de caracter și puterea de a depăși momentele grele au  condus-o către acest rezultat. O felicit pentru tot ce a realizat”,  a adăugat Flavian Georgescu.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Acesta are și un sfat pentru elevi, și anume să se ridice de fiecare dată după ce au căzut.

Citește și: Bursă socială elevi 2023. Ce sumă primește un elev? Codițiile pe care trebuie să le îndeplinească

”Mă ajută enorm experiența mea din anii de școală ca fost olimpic. Înțeleg și știu prin ce trece fiecare elev performer la această vârstă, de aceea pot cu ușurință să mă aplec nevoilor lor și să trecem împreuna peste orice obstacol. Un lucru fundamental pe care îl transmit elevilor și pe care îl aplic și eu în viața de zi cu zi este ceea ce înțeleg eu prin a fi un om de succes... să te ridici  de fiecare dată când ai căzut și să continui indiferent cât de tare te-a durut ”,  a explicat profesorul Anei.

”Elevul trebuie să își găsească pasiunea lui, nu să fie forțat să facă performanță în ceva ce nu ii place. Părinții și dascălii sunt responsabili pentru a găsi in copii aceste talente. Odată ce elevul a descoperit ce disciplină sau ce sport îi place, acesta trebuie să fie susținut să lucreze în cele mai bune condiții pentru a își eficientiza munca. Trebuie să avem credința că de fiecare dată când muncim să ne atingem un obiectiv și știm că facem tot ce ne stă în putință, mai devreme sau mai târziu rezultatele vor veni. Să nu cedăm, să fim serioși și să ne urmăm visul până la capăt”,  a mai spus Flavian Georgescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si