In articol:
Autoritățile locale pun presiune pe asociațiile de locatari să accepte ca inevitabilă "desființarea ghenelor de gunoi" din ianuarie 2025, amenințându-le cu amenzi usturătoare. Ce se află în spatele acestui demers controversat?
"Este un abuz grosolan.
Potrivit acestuia "mafia gunoaielor" din Capitală se află în spatele presiunii pe care primăriile de sector o exercită.
"Mafia gunoaielor dictează regula"
"Nu poți să mă obligi să ies în stradă ca să arunc gunoiul și să plătesc și un preț mai mare.
Ca să fie operațional prețul cerut de la bucureșteni din 2025, mai spune președintele FAPR, operatorii de salubritate vor să creeze cadrul în care proprietarii își duc singuri gunoiul în locul de selecție.
Este vorba de așa-numitele "insule pentru colectarea selectivă", care nu sunt funcționale și se află la depărtare de scara de bloc.
"Cum să coboare omul de la etajul 10 iarna în stradă și să ducă gunoiul la zeci de metri de ieșirea din scară? Nimeni nu o să facă o așa tâmpenie. Este ca la nebuni", mai spune Opaina.
"Soluția corectă este modernizarea ghenelor de gunoi"
Soluția corectă ar fi ca primăriile să vină și să dea bani asociațiilor de proprietari să modernizeze ghenele, a explicat șeful asociațiilor de locatari din Capitală.
Citeste si: A murit Tyka Nelson, sora lui Prince! Cântăreața avea doar 64 de ani- kanald.ro
Potrivit acestuia ghenele de la blocuri nu sunt doar o moștenire din perioada comunistă, ci "în toată lumea așa stau lucrurile", clădirile rezidențiale sau hotelurile au sisteme de acest tip prin care gunoiul este direcționat spre parter.
"Mafia încearcă. Nu e prima dată când pun presiunea asta. Acum lupta este pe București, dar dacă vor reuși aici se gândesc să extindă în toată țara. Unii au început să le facă jocurile, dar vor vedea că se ajunge ca oamenii să arunce gunoiul direct pe geam de la etajul 10", acuză reprezentantul FAPR.
Autoritățile locale invocă strategia de salubrizare a Municipiul București adoptată de Consiliul General al Municipiului București în urmă cu 9 ani. Potrivit acestei strategii, toboganele de gunoi ar trebui eliminate până la finalul lui 2024.
Primăriile au început să facă notificări către blocuri, cel mai recent exemplu fiind acela al Primăriei Sectorului 5.
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro
"Este aberant: gunoiul a ajuns mai scump decât apa. Au început să-i anunțe pe locuitorii din București că prețul se dublează", spune Radu Opaina.
Concluzia expertului în condominium este că statul "este primul care atacă abuziv proprietatea privată", în ciuda articolului din Constituție care spune că proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege.
Radu Opaina: "Pentru cine încă nu știe: toate blocurile din România sunt proprietate privată".
Rămâne de văzut cum evoluează "războiul ghenelor de gunoi" din Capitală și dacă primăriile iau în calcul să-i ajute pe proprietari să le modernizeze.