In articol:
- Franța: Profesor înjunghiat mortal în faţa unui liceu din Arras
- Amenințări cu bombă la Versailles și Luvru
- Alertă și în Italia: Operațiune antiteroristă în Milano
- Doi morți în atentatul de la Bruxelles de luni seară
- ”Debusolați, extremiști, celule teroriste consideră că au un ordin sfânt pe care trebuie să îl ducă la îndeplinire”
- Celulele teroriste sunt în mai multe orașe din Europa
- ”Mi-e teamă că situația din Orientul Mijlociu e departe de a se liniști”
- ”Mi-e teamă că există și acest interes al Rusiei de a pompa foarte mult în acest război”
- Profilul atacatorului de la Bruxelles: ”Teroristul simte că potențialele lui victime nu merită respectul sau considerația lui”
O dată cu declanșarea războiului în Israel, în mari orașe din Europa s-au înregistrat mai multe atentate și amenințări cu bombă. Alerta de securitate este maximă în multe dintre țările vizate de teroriști.
Bogdan Chirieac a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre situația actuală și despre pericolele în care se află multe țări din Europa.
Franța: Profesor înjunghiat mortal în faţa unui liceu din Arras
Franța a decretat stare de alertă „atac de urgență” în urma unui atac cu cuțitul la Arras, în nordul țării. Un profesor a fost ucis și două persoane au fost grav rănite. Atacatorul a strigat „Allahu Akbar” în timpul atacului.
”Franța și Germania sunt două state occidentale puternice. Cele mai puternice din Uniunea Europeană, după ieșirea Marii Britanii.
Amenințări cu bombă la Versailles și Luvru
De sâmbătă până azi, au existat mai multe amenințări cu bombă în unele dintre cele mai populare atracții turistice din Franța: Luvru și Versailles.
Franța a fost, de-a lungul anilor, ținta unei serii de atacuri islamiste. Cel mai grav a fost un atac simultan al unor bărbați înarmați și al unor atentatori sinucigași cu bombă asupra unor locuri de divertisment și cafenele din Paris în noiembrie 2015.
”Toate atentatele, de la Bataclan și toate distrugerile au avut loc câțiva ani în Franța. Nici măcar Franța nu a reușit, la vremea respectivă, să elimine aceste amenințări teroriste, deși a făcut eforturi considerabile. Au pierdut peste o sută de oameni, sute de răniți, în atacurile din Franța. Cetățeni nevinovați, cetățeni francezi”, mai spune analistul de politică externă.
Alertă și în Italia: Operațiune antiteroristă în Milano
Autoritățile italiene au desfășurat, marți dimineața, o operațiune antiteroristă în Milano care a dus la arestarea unui cetățean egiptean și a unui cetățean italian de origine egipteană.
Un alt atac a avut loc în Piazzetta Primo Levi din Torino, unde un bărbat înarmat cu un cuțit a început să strige fraze în arabă, inclusiv "Allahu Akbar". Această expresie religioasă a devenit, în ultimii ani, o adevărată emblemă a teroriștilor islamiști.
Doi morți în atentatul de la Bruxelles de luni seară
Și la Bruxelles a avut loc un atentat, luni seară. Doi oameni și-au pierdut viața. Autorul atacului a fost un tunisian, Abdessalem Lassoued, în vârstă de 45 de ani. El era cunoscut poliţiilor belgiană şi tunisiană, însă nu cu privire la fapte de terorism sau radicalizare.
”Hamas înseamnă mult mai mult decât o mișcare teroristă. Hamas este o ideologie. Hamas are foarte mulți adepți. Mișcarea Hamas, ca atare, și ce vor ei să facă- ștergerea de pe fața Pământului a statului Israel- este în acord cu foarte mulți extremiști islamiști. Există și un stat, Iranul are în Constituție ștergerea de pe fața Pământului a statului Israel. E o nebunie în lumea de astăzi, dar cu asta ne confruntăm.
”Debusolați, extremiști, celule teroriste consideră că au un ordin sfânt pe care trebuie să îl ducă la îndeplinire”
În momentul acesta, au intrat în rezonanță, precum pianul. Și debusolați, extremiști, celule teroriste consideră că au un ordin sfânt pe care trebuie să îl ducă la îndeplinire, și anume uciderea evreilor peste tot unde se găsesc în lume. Și a fost acest val de atentate, începând de pe 7 octombrie, în cele mai civilizate țări ale lumii. În țări foarte dezvoltate unde ați avut teroriști islamiști care au făcut ceea ce au făcut. Și vor continua să facă. Asta e vestea foarte proastă în continuare.
De altfel, știți bine că Franța a decretat alertă de securitate maximă și a scos 7.000 de militari din armată pe străzi. Lucru care nu s-a întâmplat de multă vreme”, a mai spus Bogdan Chirieac.
Citește și: Atac armat la o sinagogă din Torino. Bărbatul a strigat "Allahu Akbar"
Celulele teroriste sunt în mai multe orașe din Europa
Analistul de politică externă a făcut și o comparație între hamas și Al-Qaida: ”În opinia mea ne aflăm exact ca în situația cu Al-Qaida. Nu este un ordin central, nu sunt organizați precum o armată, o structură militară. Sunt celule care nu știu una de cealaltă și acționează atunci când consideră ei necesar sau au oportunitatea. Din cauza asta Al-Qaida a fost atât de greu de demantelat. Nu putem spune că e demantelată cu totul... La fel e și Hamas-ul.
Nu le dă un ordin președintele Hamas pe telefon, pe mail, ”hai atacați în Franța sau în Belgia”. Pur și simplu acționează de sine stătător. Liderul nu știe, nu poate spune unde sunt celulele teroriste. Dar ele sunt”.
”Mi-e teamă că situația din Orientul Mijlociu e departe de a se liniști”
Bogdan Chirieac a făcut și câteva previziuni legat de ccea ce va urma. Situația este departe de a se liniști.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”Mi-e teamă că situația din Orientul Mijlociu e departe de a se liniști. S-au inflamat foarte mult. Vor intra și statele în discuție. Cele mai slabe din acest punct de vedere sunt Libanul și Siria care pot fi folosite pentru a ataca Israelul. Iranul are o logică beligerantă deschisă. Ayatollahul, cel mai important om din Iran, a spus: ”Sărutăm frunțile și mâinile celor care au atacat Israelul”. Nu au niciun fel de echilibru în această situație.
”Mi-e teamă că există și acest interes al Rusiei de a pompa foarte mult în acest război”
Lucrurile se vor accentua. Mi-e teamă că există și acest interes al Rusiei de a pompa foarte mult în acest război pentru ca lumea să nu se mai ocupe de războiul din Ucraina. Unde Ucraina nu are rezultatele pe care ni le-am fi dorit noi. Asta nu înseamnă că nu trebuie ajutată. Țara care va pierde cel mai mult dacă va fi înfrântă Ucraina este România. Pentru că ne trezim cu rușii în graniță. Pentru noi, va fi o întoarcere înapoi, o întoarcere înspăimântătoare înapoi.
E un conflict global, globalizat. Vă dați seama, dacă țările din golf acum hotărăsc să dubleze prețul petrolului, o să simțim cu toții în economia mondială. Nu avem motive de optimism sub nicio formă”, a mai declarat Bogdan Chirieac.
Profilul atacatorului de la Bruxelles: ”Teroristul simte că potențialele lui victime nu merită respectul sau considerația lui”
Psihologul, Radu Leca a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro cum arată profilul unui astfel de atacator, dar și ce spune despre el faptul că a lăsat lângă el arma crimei.
”Teroristul care își lasă cu bună știință arma la fața locului, respectiv nu face altceva decât să însemneze locul și puterea lui, pretinde că poate transmite prin acest gest anumite semnale psihologice care să-l scoată din categoria persoanelor stabile emoțional.
Acest comportament indică o formă presupusă de dispreț sau de provocare fățișă în raport cu autoritățile. Gestul sugerează că individul nu se teme de nicio formă de repercursiune, neacoperindu-și urmele și provocând permanent autoritate ”, spune Radu Leca. Analiza completă aici