In articol:
- Cum se apără patronul stației GPL?
- ”Nu este normal ca aceste adevărate pericole să fie puse în locuri aglomerate”
- Jandarmii caută probe concludente
Exploziile de sâmbătă seara din Crevedia unde o stație de GPL a sărit în aer a stârnit furie din partea românilor.
Cum se apără patronul stației GPL?
Zeci de persoane, angajați ai societății care deținea fosta stație GPL au dat declarații sunt acum audiate.
”Nu ne e clar. Dar în niciun caz nu a fost vorba de o țigară cum am auzit. Acolo nu era punct de lucru, nu se comercializa GPL către populație. Se
”Nu este normal ca aceste adevărate pericole să fie puse în locuri aglomerate”
Medicul de la UPU Iași și europarlamentar român, Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre legislația unitară cerută în Comisia Europeană cu privire la amplasarea ”Bombelor cu ceas”.
”Cer Comisiei Europene, schimbarea de urgență a normelor care prevăd amplasarea acestor stații de benzină, motorină, GPL. Când are de gând Comisia să propună o legislație unitară la nivel european, care să prevadă clar perimetrul de siguranță și amplasarea acelor zone în care se desfășoară activități cu potențial exploziv cum ar fi stațiile cu GPL, benzinărille în așa fel încât viața cetățenilor europeni să nu fie afectată”, a spus Tudor Ciuhodaru.
”Nu este normal ca aceste adevărate pericole să fie puse în locuri aglomerate, cum ar fi blocuri de locuințe, case, centre comerciale sau alte instituții. Aceste ”Bombe cu ceas”, pot fi oricând, să zic așa, detonate dintr-o neglijență umană. Ele trebuie să aibă un regim special și de asemenea, trebuie să funcționeze acolo unde nu prezintă un pericol pentru populație. Eu sper ca cei care fac regulile în Uniunea Europeană să ia în ce mai scurt timp măsuri pentru a se evita tagedii similare cu cea de la Crevedia”, a precizat medicul.
Jandarmii caută probe concludente
Astăzi, 31 august, peste 100 de jandarmi au fost aduși la Crevedia pentru a căuta probe în urma exploziilor, asta deși zona este periculoasă deoarece încă mai au loc scurgeri.
„ Căutăm orice bucată de fier care ar putea proveni din cisterna respectivă, pe un diametru de câteva sute de metri de locul explozie. Mare parte din suprafață am acoperit-o deja ”, a spus inspectorul șef al IJJ Dâmbovița, colonelul Mihai Matei pentru Adevărul .
Premierul Marcel Ciolacu a cerut instituțiilor abilitate să aplice legea cu strictețe oriunde se găsesc nereguli și să ia măsuri ferme în cazul controalelor desfășurate la nivel național după exploziile de la Crevedia. Totodată, Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă persoanelor afectate.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”A pornit în forță și controlul național la benzinării, depozite, cisterne de carburant, cu accent special pe cele 1300 de puncte de alimentare cu GPL. Cer tuturor instituțiilor implicate să aplice legea cu strictețe și oriunde găsesc nereguli să ia măsuri ferme. Toți acești așa-ziși patroni care fac zeci și sute de milioane de euro provocând tragedii de proporții nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm și legislația, astfel încât cine nu are autorizație sau aviz de funcționare, mai ales pentru activități cu risc major, să răspundă și penal. În acest moment, doar plătesc o amendă și își văd liniștiți de treabă, adică produc alte drame”, a scris pe pagina de Facebook premierul României.
„Aşa cum am promis, alocăm astăzi ajutoare pentru familiile victimelor tragediei de la Crevedia şi pentru toţi cei cu gospodării afectate de incendiu”, a anunțam premierul. Acordăm 2.000 de euro pe lună câte unui însoţitor al răniţilor trataţi în străinătate şi 2.000 lei pe lună pentru un însoţitor al victimelor internate în ţară. Ajutăm şi persoanele singure şi familiile care au casele lovite de incendiu. Vorbim de sume ce pornesc de la 2.500 lei şi ajung la 10.000 lei de familie, în funcţie de cât de afectată este locuinţa", a spus Marcel Ciolacu.