Meteorologii ANM au emis o avertizare meteo cod portocaliu și cod galben de caniculă pentru București și mai multe județe din țară, pentru ziua de vineri, 4 august 2023. Cu toate astea, în ultima perioadă au avut loc fenomene meteo extreme care au speriat mai mulți localnici, mai multe orașe fiind afectate de un cod portocaliu de vreme rea. Recent, o tornadă a măturat la propriu Brăila. Și în Buzău, Prahova, Brașov și Tulcea au fost probleme.

În ultima vreme în România au avut loc fenomene meteo extreme. De exemplu în timp ce în mai multe orașe erau peste 40 de grade, în unele zone ploua torențial, iar la Brăila zilele trecute a fost chiar o tornadă.

În ultima vreme în România au avut loc fenomene meteo extreme. De exemplu în timp ce în mai multe orașe erau peste 40 de grade, în unele zone ploua torențial, iar la Brăila zilele trecute a fost chiar o tornadă.

[Sursa foto: Colaj Roxana Bojariu, Meteoplus - Facebook]

”Pe fondul încălzirii globale, aceste furtuni de vară sunt alimentate cu cantități sporite de căldură”

Roxana Bojariu, climatolog a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre aceste fenomene meteo extreme, dar și la ce să ne așteptăm în următoarea perioadă. 

Citește și: Furtuna Patricia amenință Europa. Mai multe țări se află sub cod roșu și portocaliu

Mai multe orașe au fost afectate de un cod portacaliu de vreme rea.

Mai multe orașe au fost afectate de un cod portacaliu de vreme rea.

[Sursa foto: Meteoplus - Facebook]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Accindet Buzău, Oreavul E85.

Accindet Buzău, Oreavul E85.

[Sursa foto: Meteoplus - Facebook]

”Furtunile de vară, în cazuri extreme, pe lângă ploile torențiale, intensificările de vânt, descărcările electrice, pot avea și manifestări severe de tipul episoadelor de grindină, și chiar, în cazuri mai rare tornade.

Cam 10% din furtunile foarte puternice de vară pot genera tornade. Furtunile de vară se formează din cauza prezenței instabilității puternice create de contactul unor mase de aer cu caracteristici foarte diferite, între care există un contrast termic mare și diferențe mari în cantitatea de vapori de apă. Pe fondul încălzirii globale, aceste furtuni de vară sunt alimentate cu cantități sporite de căldură și umiditate ceea ce le crește nivelul de severitate.
Așa se explică modificarea statisticilor unor fenomene extreme prin creșterea frecvenței, intensității, ca în cazul furtunilor de vară și a valurilor de căldură, și uneori a duratei lor, ca în cazul valurilor de căldură”
, a explicat climatologul.

Luna august nu va fi ferită de fenomene meteo extreme

Roxana Bojariu a spus că episoadele de grindină nu vor lipsi nici în luna august, însă în partea Dobrogei seceta va persista, spre disperarea fermierilor.

Citește și: HARTĂ- România se topește la 41 de grade: O nouă atenționare meteo. Este cod portocaliu și galben de caniculă în toată țara

Furtună cu fulgere la Brașov.

Furtună cu fulgere la Brașov.

[Sursa foto: Meteoplus - Facebook]

 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”În următoarele zile, în România, vor urma fluctuații termice cu răciri și apoi încălziri ale vremii. Precipitațiile, uneori intense, ca urmare a furtunilor puternice ce pot produce inclusiv episoade de grindină nu vor lipsi nici în luna august.

Din păcate ploile vor fi distribuite inegal pe teritoriul României, cu o probabilitate mai mare de producere în centrul, vestul și nordul țării, astfel că, probabil, seceta moderată, pe alocuri chiar puternică va persista mai ales în partea centrală și sudică a Dobrogei și în unele regiuni din Moldova, Bărăgan și Muntenia”,  a explicat Roxana Bojariu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si