”Forța femeilor în sport” este un volum care aduce în atenția publicului performanțele impresionante ale sportivelor românce de-a lungul anilor. Cum a venit ideea realizării acestui proiect?

Am pornit de la întrebarea: Câte medalii olimpice au reușit să obțină româncele de-a lungul timpului? Întrebarea aceasta a ridicat-o fetița mea de 12 ani care practică sport de performanță. Nu am știut să îi răspund.

M-am adresat către mai mulți specialiști ai sportului românesc și instituțiilor de profil și nimeni nu a putut să ne lumineze. Și asta chiar dacă toți intuiau puterea curentului sportiv feminim românesc.

Volumul s-a născut din nevoia de a dezvălui istoria olimpică absolut impresionantă a României

Acești specialiști mi-au ghidat pașii pentru a găsi răspunsul potrivit. Și așa s-a născut acest volum. Din nevoia de a dezvălui istoria olimpică absolut impresionantă a României.

Am pornit apoi cu o cafea, cu o cafea pe care am servit-o cu domnii Mihai Covaliu și George Boroi, de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, la începutul anului 2023. Așa s-a născut un parteneriat fructuos, cu gândul de a aduna cât mai multe experiențe, mărturii, mesaje motivaționale autentice ale reprezentantelor de seamă ale sportului românesc.

Andreea Paul a coordonat volumul

Andreea Paul a coordonat volumul

[Sursa foto: Andreea Paul - Facebook]

”Forța femeilor în sport” face parte dintr-o serie de cărți despre româncele contemporane și reușitele lor impresionante.

Ce alte domenii ați analizat în volumele anterioare?

Acesta este al patrulea volum dintr-o serie editorială unică în lume, adresată româncelor contemporane pe care am editat-o cu sprijinul editurii Polirom: ”Forța politică a femeilor”- 2011, ”Forța economică a femeilor”- 2016, ”Forța civică a femeilor”- 2018. Și iată că, în anul 2023, această carte ”Forța femeilor în sport”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Pilates, un sport care ajută la starea de bine. „O ședință se desfășoară în 50 de minute, timp în care vor urma exerciții pentru toate grupele musculare”

Care este structura cărții “Forța femeilor în sport”?

Am adunat 87 de co-autoare, de mărturii, structurate în patru părți. Am deschis cu o analiză detaliată a fenomenului feminin sportiv la nivel global, cu primele participări ale femeilor la Jocurile Olimpice. Partea cea mai bogată este cea de-a doua dedicată sportivelor românce care au strălucit la Jocurile Olimpice, dar și la Campionatele Mondiale și Europene, tocmai pentru a avea un grad de acoperire cât mai variat al sporturilor.

În partea a treia, am invitat antrenoarele să ne dezvăluie parcursul lor și ce se întâmplă în culisele performanțelor sportive notabile ale româncelor. Apoi vin jurnalistele care, pentru prima dată, mare parte dintre ele scriu la persoana întâi. Erau obișnuite să scrie despre activiștii sportului, dar nu despre ele însele.

În ultima parte a volumului regăsim constribuțiile a doi domni, reprezentanții COSR și ai Ministerului Tineretului și Sportului la vremea aceea, Covaliu și Novac, tocmai pentru a da mesajul de susținere reciprocă și de respect față de principiul egalității de gen în sport.

Astăzi, din totalul sportivilor legitimați, doar o treime sunt femei și două treimi sunt bărbați

În România 2023, cum resimțiți reprezentarea femeilor în politică, antreprenoriat și, revenind la cartea despre care vorbim, în sport?

În politică, avem în continuare o subreprezentare de gen, total dezechilibrat în dezavantajul femeilor, doar o cincime din reprezentanții din Parlamentul României sau Guvern sunt la genul feminin și patru cincimi la genul masculin. Lucrurile stau semnificativ mai bine în domeniul economic, în antreprenoriat mai precis, unde peste o treime dintre antreprenori sunt de gen feminin. Cu fiecare firmă nou-înființată, echilibrul de gen este aproape perfect. În zona civică, sunt avantajate fetele. Aici e foarte multă muncă, voluntariat, mai puține resurse financiare și peste jumătate dintre ONG-uri sunt coordonate de către femei.

În sport, lucrurile sunt foarte interesante. De la prima participare a femeilor la Jocurile Olimpice, unde și câștigăm medalii, din 1956 încoace, numărul de medalii olimpice obținute de către românce reușește să îl depășească pe cel al bărbaților. Ceea ce este foarte interesant este că, astăzi, din totalul sportivilor legitimați, doar o treime sunt femei și două treimi sunt bărbați. Dacă deschidem subiectul reprezentării acestor femei care au repurtat succese sonore în competițiile internaționale, în fruntea instituțiilor reprezentative ale sportului românesc și internațional, în contradicție cu performanțele lor sportive, regăsim foarte puține femei. Doar 14 federații sportive din cele 81 de entități sunt conduse de către femei.

Femeile în sport

Femeile în sport

[Sursa foto: Pexels.com]

De ce sportul feminin e mai puțin popular decât cel masculin?

O altă temă majoră la care încerc să găsesc un răspuns este: de ce sportul feminin e mai puțin popular decât cel masculin, în pofida acestor rezultate fenomenale ale româncelor în sportul de elită internațional? Nu există niciun motiv pentru care această situație să se perpetueze. Găsim răspunsuri în zona reprezentării mass-media care dezavantajează româncele în pofida rezultatelor spectaculoase.

Mărturiile marilor sportive ale României sunt impresionante. Vorbim aici de Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Iolanda Balaș, Gabriela Szabó, Ana Maria Brânză, Andreea Răducan. Din ce v-au povestit, ce implică performanța? Cum ajungi pe cele mai înalte culmi ale gloriei?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cea mai spectaculoasă parte este cea de-a doua unde descoperim pașii pe care îi parcurg aceste sportive cu tot ceea ce înseamnă bucurii, eșecuri, mentori, dificultăți, regimuri politice diferite. Avem mărturiile unor sportive care au excelat și în perioada comunismului, dar și în perioada post-comunistă. Cert este că, indiferent de regimul politic, în istoria unei țări rămân aceste rezultate fabuloase pe care sportivii reușesc să le obțină în competițiile internaționale.

Citește și: Performanța României la Campionatele Balcanice de box. Sportiva Eugenia Anghel se întoarce acasă cu medalia de aur. A învins-o la puncte pe ucraineanca Ina Suprunenko

Cartea va fi lansată pe 9 octombrie

Cartea va fi lansată pe 9 octombrie

”Energia, rezistența, epuizarea se traduc în limbajul campioanelor ca pasiune, ambiție și disciplină”

Absolut toate vorbesc despre performanță într-o manieră personală și diferită. Cert este că forța feminină se regăsește ca fir roșu în toate mărturiile lor. Toate transmit un mesaj unitar. ”Energia, rezistența, epuizarea se traduc în limbajul acestora ca pasiune, ambiție și disciplină”- o citez chiar pe Irina Gloabă care este antrenoare în kaiak. În egală măsură, mă duc și la Irina Deleanu care ne spune că ”sportul de performanță este un stil de viață, nu o simplă disciplină la școală sau în sport”.

Volumul ”Forța femeilor în sport” va fi lansat luni, 9 octombrie 2023, de la ora 15:00, la Muzeul Sportului. Alături de Andreea Paul, vor vorbi și Elisabeta Lipă și Mihai Covaliu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si