In articol:
Imagini halucinante au făcut înconjurul internetului. Este vorba de un grup de tinere care au fost filmate în timp ce inhalau gazul din baloane. Acest drog este extrem de periculos, ieftin și ușor de găsit.
”Simptomele apar rapid, cam în 2-3 minute”
Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre acest drog, dar și despre efectele lui asupra sănătății.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
”Simptomele apar rapid după consum, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune. Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic, dozele mici sunt anxiolitice, euforizante, adică produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool, de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție și parțial agonist pe receptorii opiozi, de unde denumirea de gazul paradisului. O singură doză poate fi letală.
”Efectul căutat este cel euforizant”
De asemenea, funny gas, care a fost descoperit în anul 1772 de un chimist englez poate crea dependență iar efectele sale sunt imediate.
”Poate genera dependență. De aceea în utilizarea medicală nu trebuie depășită o oră de administrare continuă zilnic și nu poate fi repetat mai mult de 15 zile. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Efectul căutat e cel euforizant dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională. Cele mai frecvente simptome sunt cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații și pot fi extrem de grave, ca sindroame confuzionale și tulburări psihotice”, a precizat cadrul medical.
”În UK va fi catalogat drept drog de clasa C (interzis), iar posesia va fi pedepsită cu închisoarea (până la 2 ani) ca parte a unui plan de combatere a comportamentului antisocial. Humphry Davy la doar 20 de ani este primul care a studiat, și-a administrat gazul și a dat startul petrecerilor cu gaz ilariant. A devenit dependent și a decedat la 50 de ani. Horace Wells, un dentist din Hartford a descoperit utilizarea medicală a gazului și a fost primul pacient căruia i s-a administrat ca anestezic pentru o intervenție stomatologică”, a explicat Tudor Ciuhodaru.