O femeie şi-a aruncat copiii, cu vârstele de 2, respectiv 3 ani, de la etajul unu al unui hotel din Botoșani. Ulterior, ea a amenințat că se sinucide. Din nefericire, copilul de doi ani a decedat la spital, iar cel mare se află în comă la Iași.

Femeia le-a spus salvatorilor că nu a vrut să le facă rău copiilor. Ea lăsase și un bilet de adio.

Psihologul Horia Ungurean explică, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, ce se poate afla în spatele unui astfel de gest extrem făcut de o mamă.

”De multe ori cei care se căsătoresc nu conștientizează provocările pe care trebuie să le înfrunte”

Psihologul spune că o căsătorie reprezintă un angajament între doi parteneri în urma propriei alegeri. Soții au beneficii și îndatoriri.

Momente dramatice la Botoșani

Momente dramatice la Botoșani

[Sursa foto: monitorulbt.ro]

”De multe ori cei care se căsătoresc nu conștientizează provocările pe care trebuie să le înfrunte când sunt de acord cu acest angajament. În funcție de etapa de vârstă în care se află, pe baza experienței de viață sunt mai conștienți sau nu de riscurile pe care le presupune conviețuirea în doi.

În mod natural este normal să se întâmple așa pentru că, dacă partenerii ar face o analiză a riscurilor și a consecințelor, probabil nu am mai avea căsătorii pe această lume.

De aceea acest gest este un act de curaj”, spune Horia Ungurean.

Manifestările unor probleme psihice, de la ”foarte evidente”, la ”foarte subtile”

”Aș atrage din nou atenția asupra problemelor psihologice care se pot instala fără ca manifestările vizibile să ridice semne de îngrijorare. Din cauza lipsei de educație în acest domeniu și al clișeelor și miturilor în care credem, confundăm foarte des de exemplu, depresia unei femei cu nervozitatea datorită unei furii (”eh, așa sunt femeile mai isterice”) sau dependența unui bărbat cu o carcateristică masculină (”eh, așa sunt bărbații, beau alcool și se

îmbată”).

Citește și: FOTO/UPDATE- O mamă și-a aruncat copiii pe geamul unui hotel din Botoșani și a amenințat că se sinucide: „Nu am vrut să le fac rău”

Manifestările unor probleme psihologice sau psihice variază de la ”foarte evidente” la ”foarte subtile”. Doar educația în acest domeniu ne poate face să fim mai pregătiți pentru a cere ajutor la timp”, mai spune psihologul.

Apariția copiilor, un prag de dificultate ridicat într-o căsnicie

Psihologul mai arată că apariția copiilor poate fi considerată ca un prag de dificultate ridicat într-o căsnicie, iar mama este supusă unui stres fizic și psihic: ”Acest lucru se întâmplă la apariția unui copil, dar lucrurile pot deveni mai dificil de gestionat când apare al doilea sau al treilea, în mod special la intervale foarte mici de timp”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

O femeie care devine mama este supusă unui stres fizic și psihic foarte mare.

Ea are nevoie de suport în primele etape ale vieții bebelușului. Aș sublinia suport, și nu ajutor. Multe ajutoare apar în preajma proaspetei mămici fără să țină cont de preferințele și nevoile reale ale ei”.

”O femeie care devine mama este supusă unui stres fizic și psihic foarte mare”

”O femeie care devine mama este supusă unui stres fizic și psihic foarte mare”

Pot apărea stări depresive după naștere

În multe cazuri, mămicile pot trece printr-o stare depresivă care de obicei se instalează în primele zile de după naștere și poate ține până la 3 săptămâni. Sunt și situații în care pot dura mai mult de un an

”Într-un astfel de caz gândirea și comportamentul unei femei poate fi diferit și distorsionat față de un mod de gândire și comportament într-o stare de normalitate. Degenerarea stării de sănătate psihice a unei persoane se întâmplă după un tipar al scării rulante și nu după un tipar al schimbării manuale de viteză a unei mașini, adică totul este la nivel biologic, chimic fără avertismente ale agravării sau trecerii într-o altă etapă de degradare.

Citește și: EXCLUSIV: ”S-a dus singură la spital și apoi a venit între patru scânduri”. Familia tinerei gravide, moartă cu zile în spitalul din Botoșani cere dreptate

Dacă nașterea unui copil poate expune mama la un astfel de risc atunci să încercăm să ne imaginăm la ce risc ar fi expusă o mamă care la un interval de 1 an dă naștere celui de-al doilea copil. Pe lângă acest aspect, o femeie mai poate fi expusă unui stres datorită:

- Rolului de soție care poate fi interpretat în mod tradițional sau impus din partea partenerului după un anumit șablon tradițional
- Rolului de noră care poate fi în conflict cu gândirea și tiparele soacrei
- Credințelor personale care nu corespund cu realitatea vieții de cuplu.
- Rolului de iubită. În urma nașterii, femeia poate intra într-o etapă în care să nu mai manifeste dorința sexuală sau dispoziție pentru o îngrijire personală în vederea atracției”, arată psihologul.

Biletul de ”adio” lăsat de tânără, decodificat

În ceea ce privește biletul scris de tânăra mămică din Botoșani, psihologul spune că putem deduce că a avut o conștientizare a faptului că se regăsește într-o căsătorie nepotrivită care poate fi din cauza obișnuinței din familia de origine cu rolul de victimă. ”Prin acest rol probabil a încercat:

- să își mulțumească partenerul sacrificând propriile ei dorințe

- să intre în rolul de Salvator al fericirii și plăcerii partenerului

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

- să își adapteze rolul de partenera la cel dorit de soț și nu la cel pe care ar fi dorit ea să îl aibă.

Toate aceste ipoteze pot construi o cale sigură spre manifestarea unui astfel de gest extrem. Am putea să ne întrebăm de ce nu a înaintat divorțul? Semnele divorțului încep cu mult înainte de exprimarea lui verbală. Partenerul (de cele mai multe ori femeia) încearcă toate soluțiile posibile pentru a atrage atenția și a salva căsnicia. În acest caz, alegerea metodei de atragere a atenției a fost una foarte periculoasă și radicală ceea ce ne dă indiciul că modul de gândire era probabil alterat de un stres foarte mare și poate și o stare depresivă gravă”, mai spune psihologul.

Psihologul Horia Ungurean

Psihologul Horia Ungurean

[Sursa foto: Psihologul Horia Ungurean - Facebook]

Nu ar trebui să stăm într-o căsnicie doar pentru copii

”Există variante și soluții pentru ”recuperarea” unei căsnicii însă cu câteva condiții care trebuiesc îndeplinite cumulativ și anume:
- Ambii parteneri să își dorească asta

- fiecare să fie conștient și să își asume că trebuie să facă în mod personal schimbări

- consiliere de specialitate în cazul recăderilor emoționale.

Dacă ar fi să facem un rezumat al gestului extrem făcut de tânăra mămică atunci cred că putem vorbi de probleme de comunicare în cuplu, de o tristețe postnatală și de o relație defectuoasă cu familia”, a mai spus psihologul Horia Ungurean.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si