Irina Fetecău a făcut primii pași în lumea tenisului la doar cinci ani, la Clubul Dinamo, îndrumată de părinții ei care își doreau mult ca ea să joace tenis.

”Mi-au pus numele Irina după Irina Spîrlea care era numărul 7 mondial, în 1996, când m-am născut”

Totul a început la 5 ani, la Clubul Dinamo, unde este legitimiată chiar și în ziua de astăzi: ”Mă cheamă Irina, datorită Irinei Spîrlea care era numărul 7 mondial, în 1996, când m-am născut.

Cumva a fost predestinat totul. Cel mai mult și-au dorit să fac un sport, să iau contact cu lumea aceasta și apoi să vedem cum decurg lucrurile. Și tata a jucat tenis în adolescență, niște ani. Mi-a insuflat și mie pasiunea asta pentru sportul alb.

Irina Fetecău, despre cariera în tenis: ”Din păcate, nu poate să fie un drum fără obstacole”

Irina Fetecău, despre cariera în tenis: ”Din păcate, nu poate să fie un drum fără obstacole”

[Sursa foto: Facebook - Irina Fetecău]

Am început la 5 ani, la Clubul Dinamo, unde sunt legitimiată chiar și în ziua de astăzi. Am vrut să continui pentru că e un sport atât de greu încât, dacă copilului nu îi face plăcere să fie acolo, să joace, să muncească, să alerge după o minge, nu are niciun sens să continui. E foarte mult de muncă. Părinții au observat că mie îmi place foarte mult să merg la tenis, am cerut să mai merg și atunci, firesc, nici nu mi-am dat seama cum s-au legat lucrurile. Am rămas acolo și m-am dus către performanță. S-au intensificat antrenamentele”.

Citește și: De ce Iga Swiatek este principala favorită a bookmakerilor la US Open 2023

La 8 ani, au început turneele: ”Am tot avansat în clasament. Am fost între primele 10 din România. Când aveam eu 10 ani, erau 300 în clasament. Erau foarte mulți copii, foarte mulți jucau la vremea aia. Așa am ajuns eu pe teren și am și rămas acolo atâția ani”.

Anul 2021 i-a adus cea mai mare performanță

Anul 2021 i-a adus cea mai mare performanță

[Sursa foto: Facebook - Irina Fetecău]

Cariera în tenis, un proces care se vede în ani de zile. Nu vedem rezultate acum, azi, mâine

Irina Fetecău are câteva sfaturi prețioase pentru părinții care își doresc o carieră sportivă pentru copiii lor: ”Ar trebui să știe la ce se înhamă. Este un drum foarte lung. Trebuie să aibă o viziune pe termen lung. Efectiv, să aștepte și peste ani de zile să vadă rezultate. La vârsta de copii nu prea contează rezultatul, contează să îți construiești o tehnică cât mai bună. Asta însemnă foarte multe ore de tenis. Să îți contruiești un fizic cât mai bun. Când te duci spre seniori, atunci încep să conteze rezultatele. Părinților le-aș recomanda foarte multă răbdare în tot acest proces. Este un proces care se vede în ani de zile. Nu vedem rezultate acum, azi, mâine”.

Citește și: Sportivii români au cucerit trei medalii de aur la Jocurile Francofoniei. Evenimentul sportiv a avut loc la Kinshasa

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Părinții să fie foarte atenți cum reacționează la înfrângeri. Mulți pun presiune”

”Părinții să fie foarte atenți cum reacționează la înfrângeri. Mulți pun presiune”

[Sursa foto: Facebook - Irina Fetecău]

”Părinții să fie foarte atenți cum reacționează la înfrângeri. Mulți pun presiune”

”Copilul trebuie să aibă plăcere și apoi să fie încurajat. Zi de zi, vor veni înfrângeri. Încă un sfat: Părinții să fie foarte atenți cum reacționează la înfrângeri.

Sunt foarte mulți părinți care pun presiune pe copii cu rezultatele și fac urât pe la meciuri. Nu fac decât să îi îngroape plăcerea pentru sport și să îl descurajeze mai departe”, mai spune Irina.

Anul 2021 a adus cea mai mare performanță a Irinei Fetecău

Irina spune că anul 2021 a fost anul cel mai bun și cel mai frumos al carierei sale. A fost momentul în care s-a dus către Top 200 Mondial: ”Am fost cel mai sus pe 207 Mondial. Chiar în clasamentul WTA Live am fost pe 195. Am simțit o împlinire foarte mare atunci. Țelul oricărui jucător de tenis e să ajungă în Top 100. Se spune că atunci te poți considera un om realizat. Atunci am simțit că merg pe drumul pe care trebuie și asta a fost realizarea: 207 Mondial.

Citește și: EXCLUSIV- O luptătoare MMA își donează mănușile pentru a ajuta niște copii/ Alice Ardelean: ”Sunt doar gesturi ocazionale. Cumpăr și mâncare la câini din biletele vândute”

O dată cu acest clasament, am avut și eu acces la turneele de mare slam. Cred că asta e cealaltă mare realizare a mea. Te afli în niște locații de vis, joci pe terenuri pe care joacă cei mai mari jucători ai lumii, te antrenezi acolo, ești în același mediu cu ei. Joci meciuri la cel mai înalt nivel. Simți cum toată munca ta a meritat.

Am câștigat mai multe turnee atunci în 2021, de 25.000. Sunt turnee un pic mai mici de nivel. Am o semi-finală la 100.000”.

Irina Fetecău, în Top 200 Mondial

Irina Fetecău, în Top 200 Mondial

[Sursa foto: Facebook - Irina Fetecău]

”Când ești jos, atunci simți exact cine îți e aproape. Sunt foarte puțini oameni”

Familia și echipa sa au fost alături de tânăra sportivă și în cele mai grele momente, nu numai în cele în care a strălucit prin performanță: ”Când ești sus, simți mai multă susținere. Din păcate, ca să ajungi la acele rezultate, nu te ajuți decât tu și familia și echipa ta. În momentele mai grele, trebuie să fiu sinceră, nu pot să zic că am simțit o susținere extraordinară din partea fanilor sau publicului care urmărește tenis. Din păcate, așa se resimte la nivelul nostru. Avem, din păcate, un pic această cultură greșită că nu suntem acolo, în orice moment, lângă sportivii de top ai României. Din păcate, nu poate să fie un drum fără obstacole. Mereu vor fi suișuri și coborâșuri. Ar fi și anormal să ai numai realizări.

Din păcate, când ești jos, atunci simți exact cine îți e aproape. Sunt foarte puțini oameni. Eu m-am operat la genunchiul drept, în primăvara anului trecut și mi s-a părut că efectiv a uitat toată lumea de mine. Eu, practic, dispărusem din peisaj. Am văzut cât de puțini oameni sunt acolo în momentele extrem de grele. O operație în viața unui sportiv... Mie mi-a dat cariera peste cap. E un impas, am fost aproape să nu mai continui”.

”Mărirea și decăderea sportului românesc”, cartea scrisă de Irina Fetecău

Anul acesta, Irina a lansat o carte despre sportul românesc de ieri și de azi, ”Mărirea și decăderea sportului românesc”, prin care a încercat să găsească răspunsuri legate de situația în care se află sportul românesc azi.

”Cartea mea a fost primită bine de public și chiar s-a vândut primul tiraj. Cum mi-a venit ideea? Cartea reprezintă lucrarea mea de master. Eu am terminat jurnalism tematic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București. Spre cinci luni am scris la ea. Am ales să scriu despre mărirea și decăderea sportului românesc. A plecat de la faptul că am văzut că în 1984 am fost locul doi pe națiuni la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Văzând rezultatele de la Rio 2020, mi-am pus întrebarea cum e posibil să decădem?

Am încercat să găsesc răspunsuri. M-am dus în urmă, am studiat foarte bine fenomenul, ce s-a întâmplat pe vremea lui Ceaușescu, copiind modelul sovietic. Cum a adus sportul ca una dintre prioritățile țării? Sportul atunci era prioritar în România. Ca să demonstreze supremația regimului comunist, în fața celorlalte regimuri. Aveau alte idei în spate, dar sportul a avut de câștigat. Erau multe lucruri bune care atunci se făceau și acum nu se mai fac. După 1990, s-au produs multe schimbări. Sportul a trecut din public, în privat. Asta a schimbat foarte mult. Noi am mai trăit cu rezultate la Jocurile Olimpice vreo 10 ani de zile. Am ajuns, în ultimii ani, groaznic.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Am explorat toate aceste cauze. Nu sunt o nostalgică a comunismului. Pur și simplu, am văzut ce se făcea bine atunci și poate ce am putea să readucem bun astăzi. Highlight-ul cărții îl reprezintă niște interviuri cu mari sportivi care au trăit și în comunism: Colvaiu, Hagi, Florin Pelin”, mai spune Irina.

Cariera în tenis, un proces care se vede în ani de zile

Cariera în tenis, un proces care se vede în ani de zile

[Sursa foto: Facebook - Irina Fetecău]

”Sunt mai mult decât o jucătoare de tenis. Am și un plan B în viață”

”Irina de astăzi e foarte schimbată față de Irina de dinainte de operație. Mă gândesc la aceste proiecte pe care mi le-am creat ca să supraviețuiesc mental celei mai grele perioade din viața mea. Am fost aproape să nu mai joc. Ți se schimbă perspectiva asupra vieții extrem de mult. S-ar putea să te trezești că a doua zi te apuci de ceva nou și e mai dificil, după ce 22 de ani ai făcut tenis.

Prin cartea lansată, prin emisiunea pe care o am la o publicație sportivă, m-am dezvoltat ca persoană, am prins mai multă încredere în mine. Sunt mai mult decât o jucătoare de tenis. Am și un plan B în viață. Mă simt că am mai multe orizonturi deschise.

Citește și: România, calificată la Jocurile Olimpice de la Paris. Cine este românca care ne va reprezenta la Paris

Mi-am recăpătat clasamentul. Sunt la 800 Mondial. Îl pierdusem total. Mai e și clasamentul protejat care te protejează în caz de accidentări. Mi-a permis să particip iar la tuneele mari. Încercăm să accedem la US Open. Îmi doresc să urc pas cu pas și să fiu sănătoasă”, a mai spus Irina Fetecău.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si