EXCLUSIV - ”Istoria romilor”, materie în școli. Delia Grigore, lector universitar: ”Mi-e teamă că opționalul acesta, deși există, nu se va face. Ne dorim să colaborăm și în regim de voluntariat. Pentru noi este o cauză, nu un job”
”Istoria, robia și deportarea romilor” devine materie opțională pentru elevii de gimnaziu și liceu din România. Este vorba de o istorie mai puțin cunoscută, ascunsă timp de sute de ani.
Author: Razvan Boboc joi 19 octombrie 2023 , 11:37
Din anul școlar 2025-2026, elevii de gimnaziu și liceu vor putea alege ca disciplină opțională “Istoria, robia și deportarea romilor”. Anunțul a fost făcut de Ligia Deca, ministul Educației.
Delia Grigore, scriitoare, academiciană și activistă pentru drepturile romilor, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum ar trebui implementat acest opțional și cât de important este în programa școlară.
Ce ar trebui să conțină programa “Istoria, robia și deportarea romilor”?
“Istoria, robia și deportarea romilor” va fi introdusă ca disciplină școlară modulară, opțională pentru învățământul gimnazial și liceal.
”Mi-aș dori ca istoria romilor să fie cunoscută, începând cu sclavia, cu holocaustul, politica asimilaționistă din perioada regimului socialist și apoi perioada de astăzi cu recunoașterea romilor ca minoritate națională, mișcarea culturală și politică romă.
Toate evenimentele, atât cele tragice, cât și cele de contribuție la istoria și cultura României, să fie menționate în manualele și în programele de istorie pentru toți. Îmi doresc o schimbare și la acest nivel”, spune Delia Grigore.
Istoria minorităților nu se reflectă în manualele de istorie în acest moment, mai spune președinta Asociației Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.
”Mi-e teamă că opționalul acesta, deși există, nu se va face”
”Încă nu se reflectă la nivelul la care ar trebui, se reflectă foarte puțin sau deloc.
Mai ales, partea tragică. Mi-e teamă că opționalul acesta, deși există, nu se va face. Va fi nevoie de profesori de istorie conștienți, dornici să ia acest opțional, să îl facă, să îl pregătească, să caute materiale. Noi vrem să ajutăm, avem cercetări, avem studii. Există Centrul Național de Cultură a Romilor- Romano Kher care are un departament de cercetare. Suntem noi- programul de studii de Limba și Literatura Romani de la Universitate din București, Facultatea de Limbi și Literaturi străine.
A împlinit anul trecut 30 de ani de la înființare. Avem de unde să oferim materiale, cărți de istorie. Numai să ne caute.
Fiind opțional, foarte puțini vor dori să facă acest lucru. E un efort în plus, trebuie să te documentezi în plus. Nu știu dacă au deschiderea aceasta, dacă își doresc. Vor fi profesori care vor face, dar nu știu câți vor fi.
Mi-aș dori să fie în trunchiul comun. Dar e bine și așa, e un pas înainte”, mai spune activista.
Aceasta mai subliniază că sunt deschiși pentru a contribui la implementarea acestui opțional în școlile din România, punând la dispoziție resursele valoroase pe care le are.
”Ne dorim să colaborăm. Oferim cursuri de formare, Punem la dispoziție lucrări, cercetări, materiale”
”Ne dorim să colaborăm.
Și în regim de voluntariat. Din punctul meu de vedere, pentru noi este o cauză, nu un job. Ne dorim să colaborăm și chiar să se facă acest opțional, să existe manuale. Ne oferim, prin colegii noștri, să organizăm cursuri de formare.
Noi avem un muzeu virtual al culturii romilor, primul muzeu din lume de tipul acesta. Este www.romanomuseum.com. Are zece ore de vizitare, în română, romani și engleză.
Sunt o mulțime de materiale”, mai spune Delia Grigore.
Delia Grigore mai vorbește și de faptul că sute de ani istoria romilor a fost una ocultată: ”Cred că, din păcate, România abia după 1990 a conștientizat mai bine cine sunt romii și contribuția romilor la cultură și istorie. România începe să conștientizeze și starea în care au fost ținuți sute de ani, perioada sclaviei, holocaustului.
Nu s-a dorit până acum pentru că arunca un blam asupra trecutului românesc. Pentru noi, Ștefan cel Mare, făcut sfânt, a fost un stăpân de sclavi. Nu zic că nu au fost eroi domnitorii, dar unii au fost și stăpâni de sclavi. Biserica Ortodoxă a fost cea mai mare stăpânitoare de sclavi din Țările Române medievale. Încă nu își asumă acest lucru”.
Delia Grigore este lector la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, departamentul de Hungarologie, Studii Iudaice și Romani. Este specializată în etnografie, etnologie, etno-lingvistică, folclor, istorie orală, literatură. Conduce Asociația Centrul Rromilor ”Amare Rromentza”.