EXCLUSIV: Legumele și fructele din piețe, tot mai scumpe./ Producător: ”Prețurile ar trebui să crească ca să putem să ieșim și noi cu un profit”
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii în piețe? Buzunarele românilor sunt tot mai afectate de scumpirile în lanț, la legumele și fructele de la tarabe. Explicațiile unui producător în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.
Scumpirile din ultimele luni au afectat buzunarele românilor, nevoiți să plătească un preț dublu pentru legume și fructe dar și pentru alimentele de bază din magazine, față de aceeași perioadă a anului trecut. Roxana Marcu, producător în Giurgiu a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre prețurile de pe tarabă dar și despre o posibilă creștere a prețurilor pe viitor.
Prețuri tot mai mari pe tarabele din România
”Piețele din centrul Giurgiului, de la tarabă sunt aproape de prețurile care se găsesc la en-gros în București, adică sunt foarte mici, în comparație cu alte orașe. De exemplu, salata en-gros la București este în jur de 2 lei bucata, iar la noi la tarabă este tot 2 lei bucata, pentru că nu merge piața locală, nu mai sunt clienți”, a povestit aceasta.
Mai mult, Roxana Marcu, povestește că piețele sunt mai mult goale, și mai mult persoanele în vârstă vin să cumpere de pe tarabe.
”Avem un profit dar nu este o sumă exorbitantă, dacă tragi linie la sfârșit de cultură pentru că nu este ce trebuie aici. Majoritatea oamenilor merg la supermarketuri, iar în piață sunt prea puțin, pensionarii de regulă”, a explicat aceasta.
Producătorii speră la o creștere a prețurilor, în vară
”Pe vară, eu cred că trebuie să mai crească prețurile cu 20-30%, pentru că s-a scumpit și materia primă, și pentru răsaduri, sămânță, tot ce înseamnă prețul de producție. Deci, prețurile ar trebui să crească ca să putem să ieșim și noi cu un profit”, a mai adăugat Roxana Marcu.
Ca și prețuri la produsele de sezon de pe taraba din Giurgiu, producătoarea a spus că salata verde costă 2,5 lei, ceapa verde 1,5 lei, ridichile între 1,5 lei și 2 lei.
De asemenea, roșiile de import costă 16 lei kilogramul iar un castrave lung- Telegraph costă 7 lei bucata.
Nici prețurile din București nu au rămas neschimbate. Aici, salata a ajuns să coste 5 lei, față de 2,5 lei în anul 2021. O legătură de ceapă verde ajunge la prețul de 6-7 lei în funcție de piață, prețul unui snop de ridichi este de 3 lei, o legătură de pătrunjel costă 2 lei, iar un kilogram de ardei ajunge la prețul de 28 de lei. De asemenea urzicile costă între 25 și 30 de lei kilogramul, loboda este 2 lei.
Ultimele date de la Institutul de Statistică arătau că la începutul anului românii plăteau cu aproape 23% mai mult pentru legume și conserve de legume comparativ cu începutul lui 2022.
Ministrul Agriculturii susține că prețurile vor scădea
Petre Daea nu crede că vor urma alte valuri de scumpiri și nici nu vede motive serioase ca prețurile să nu mai crească.
„Piața s-a liniștit iar prețurile la imputuri au scăzut. Ați văzut și la îngrășăminte și la energie Guvernul a luat măsuri importante pentru prețul la energie, la gaze și sunt motive serioase ca prețurile să nu crească ba, dimpotrivă, să scadă”, a spus acesta într-o vizită la Iași și Botoșani.
„Nu e vorba de o criză aici, e o reflexie nepotrivit pe piață, eu am fost azi-dimineață în piață.
Ceapă dar verde am luat de data aceasta, am luat și ceapă uscată de la Botoșani și le-am spus producătorilor acolo că nu e în regulă să fie cu 7 lei kilogramul de ceapă acum aflând că este un preț mare pe piața internațională. M-am uitat așa la fermieri, eu înțeleg că ei trebuie să câștige, dar trebuie să ne gândim și la buzunarul celor care cumpără, într-un cuvânt nu este vorba de criză, este vorba de o atitudine zic eu temporară”, a mai adăugat Petre Daea.
Cu toate astea, și Ministrul Finanțelor estimează că scumpirile se vor mai scădea până la finalul anului. Adrian Câciu, crede că abia atunci va ajunge inflația cu o singură cifră, de la 15% cât era în ianuarie.
Jurnaliștii Financial Times, uimiți de legumele din Piața Obor
Recent, jurnaliștii de la The Financial Times a făcut o vizită la Piaţa Obor din Bucureşti, „cea mai mare din ţară”.
”Cumpăr o salată frumoasă, untoasă, de la Florian cu 3 lei- adică cam 50 de cenţi- împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu coadă lungă şi luxuriantă. Ridichi crocante, roşu aprins, pătrunjel şi mărar”, a relatat jurnalista Erica Wagner. De asemenea, aceasta a spus că în Anglia nu mai există salată, iar în Herson, Ucraina, roşiile şi dovleceii sunt pe tarabe din abundenţă.