EXCLUSIV - Magdalena, eleva de 17 care are ajută copiii abandonați: ”Încerc în primul rând să le arăt o altă față a lumii, decât cea plină de întuneric”
Magdalena Mihai, o tânără de 17 ani din Botoșani este alinare pentru copiii instituţionalizaţi. Eleva îi ajută la teme, discută cu ei și încearcă să-i facă să uite de probleme.
O elevă de 17 ani de la Liceul Gheorghe Asachi a decis să facă voluntariat în cadrul programului ” Ajungem MARI”, impresionată fiind de copiii abandonați. Săptămânal, din luna mai Magdalena îi ajută la temele pentru școală, le dă sfaturi și poartă diverse discuții cu ei, astfel încât să-i facă să se simtă în siguranță.
”Este foarte important pentru ei să audă doar un «Sunt aici lângă tine, nu ești singur»”
”Sunt la această asociație de aproximativ 5 luni și simt cum mi se schimbă viața pe zi ce trece. În fiecare săptămână merg la acești copiii instituționalizați, încerc în primul rând să le arăt o altă față a lumii, decât cea plină de întuneric, îi ajut la teme. Este foarte important pentru ei să audă doar un ”Sunt aici lângă tine, nu ești singur”. Cred că cele mai mari necesități ale unui copil instituționalizat sunt: încrederea de sine și sfaturile unui așa spus prieten mai mare care nu neapărat a trecut prin toate în viață, doar a avut de
la cine asculta. Spun încrederea de sine deoarece încrederea acestor copii în propriile forțe este extrem de scăzută. Este foarte greu să te confrunți întotdeauna cu gânduri negative”, a spus în exclusivitate pentru stirilekanald.ro Magdalena Mihai.
Tânăra a povestit că zâmbetul lor reprezintă satisfacția ei cea mai mare. De asemenea, faptul că ei ascultă și pun în aplicare ceea ce au învățat este dovada faptului că au încredere în voluntari.
”Zâmbetele pe care ţi le întorc valorează enorm, mai mult decât orice ai putea cumpăra vreodată cu bani”
”Cred că oricine ar trebui ca măcar o dată în viaţă să facă voluntariat.
Orice ajutor oferit copiilor aduce mereu un zâmbet pe buze şi o împlinire sufletească. Ei au nevoie doar de cineva care să îi accepte aşa cum sunt şi să le fie alături, iar zâmbetele pe care ţi le întorc, momentele în care vin şi îţi vorbesc despre reuşitele lor sau când îţi povestesc că au aplicat lucruri pe care le-au aflat de la tine, toate acestea valorează enorm, mai mult decât orice ai putea cumpăra vreodată cu bani.
Voluntariatul m-a scos din zona mea de confort şi încet, încet mă descopăr pe mine. Îmi umple sufletul cu o bucurie necunoscută”, a explicat eleva de 17 ani.
”Propun să își facă fiecare persoană puțin timp liber pe săptămână, măcar câte o oră, două pentru acești copii. Crede-ți-mă, înseamnă extraordinar de mult. Fiecare sfat de la noi toți îi vor ajuta să ajungă mult mai sus pe zi ce trece!”, a
Cât despre viitor, acesta arată minunat prin ochii Magdalenei, care își dorește să devină învățătoare.
” Vrem cât mai mult ajutor și de la cei de mai sus”
”Mi-aș dori în viitor să profesez în învățământ, vreau să continui să-i ajut pe copii în diferite moduri. În primul rând, cred că statul ar fi de mare ajutor pentru acești copii instituționalizați prin foarte mult sprijin de terapie, cât mai multe ieșiri în grupuri, desigur și cu voluntari pentru a nu se simți singuri și neglijați de oamenii apropiați lor. Noi suntem sprijinul lor emoțional si de aceea vreau să încurajez ca statul să nu treacă cu vederea peste viitorul lor, mai ales și după ce vor ieși din centru. Vrem cât mai mult ajutor și de la cei de mai sus”, a precizat eleva.
276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în primele nouă luni ale anului 2022, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). În anul 2022, cei mai mulți copii instituționalizați au fost din Iași, pe locul doi fiind Vaslui, urmat de Bacău, Timiș și Bihor. Din totalul de 4.022 de copii părăsiți de la 1 ianuarie 2022 până pe 30 iunie 2022, doar 791 au fost adoptați, adică nici 20%.