O anchetă a publicației germane Der Spiegel arată că pădurile din România, unele dintre cele mai vechi din Europa, sunt amenințate de defrișările ilegale la scară largă. Jurnaliștii, explică în investigație cum mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajați au obținut profituri prin contractarea unor furnizori români care au tăiat ilegal copaci.

Defrișările ilegale, spălarea de bani și evaziunea fiscală, printre infracțiunile investigate

Pădurile despre care scriu jurnaliștii germani se află în Moldova, în județul Suceava. Raportul se bazează pe o anchetă anterioară de amploare a autorităților române în orașul Bogdănești, la care au participat aproximativ 1.800 de anchetatori români. Printre infracțiunile investigate de autoritățile locale se numără defrișările ilegale, spălarea de bani și evaziunea fiscală, conform anchetei.

Una dintre ultimele păduri virgine din Europa se află încă în România. Pentru că lemnul din ariile protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetările noastre, arată ce trucuri folosesc furnizorii ”, se arată în investigația Der Spiegel.

Mari companii austriece taie lemn din pădurile din România, în mod ilegal

Mari companii austriece taie lemn din pădurile din România, în mod ilegal

[Sursa foto: adrianapinta.wixsite.com]

Citește și: Pericol de inundație în trei județe din țară. Anunțul hidrologilor

Egger este unul dintre cei mai importanți producători de plăci aglomerate din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro.

De asemenea, compania are peste 11.000 de angajați. Der Spiegel relatează că filiala Egger din Rădăuți se află la mică distanță de fabrica celeilalte mari companii austriece din industrie, HS Timber, care s-a aflat în 2015 în centrul unui scandal privind prelucrarea lemnului recoltat ilegal din păduri. Ambele companii sunt acuzate acum că lucrează cu anumite firme românești care fac tăieri ilegale de lemn.

Pădurile României amenințate de defrișările masive

Pădurile României sunt printre cele mai vechi și mai mari din Europa, aici trăiesc încă urși, lupi și râși. Dar pădurile sunt amenințate masiv: defrișările pe scară largă au loc, chiar și în zonele protejate. Potrivit Interpol, până la 30% din lemnul comercializat la nivel mondial provine din surse ilegale. În România este mai mult de jumătate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Contactată în privința acordării unei păreri, Regia Națională a Pădurilor a explicat faptul că tăierile din țara noastră au depășit 40.000 de metri cubi, anul trecut.

Mari companii austriece taie lemn din pădurile din România, în mod ilegal

Mari companii austriece taie lemn din pădurile din România, în mod ilegal

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Mai multe localități din Harghita au rămas în beznă în urma unei furtuni violente

Romsilva este administratorul pădurilor de stat din România, care reprezintă circa 48% din pădurile la nivel național. În privința tăierilor ilegale, în pădurile de stat s-a înregistrat anul trecut un volum al tăierilor ilegale de 41.631 metri cubi, depistat în urma celor 14.978 de controale de fond și 1.486 de controale parțiale efectuate în teren la cele 313 ocoale silvice de stat, care administrează 3,13 milioane hectare păduri de stat ”, a explicat compania de stat.

”Nu deținem date privind tăierile ilegale la nivel mondial, unde există circa 4 miliarde de hectare de păduri, nici datele Interpol, nici sursele informațiilor din articolul respectiv”, a mai spus Romsilva.

20 de milioane de metri cubi, tăiați ilegal în fiecare an până în anul 2018

Totodată, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn fără documente au fost tăiați acolo în fiecare an până în 2018. După Italia, Germania este al doilea client ca mărime din Uniunea Europeană (UE), lemnul românesc ajunge în magazine de bricolaj și mobilă, în magazine de mobilă și dulgheri. 

Mari companii austriece taie lemn din pădurile din România, în mod ilegal

Mari companii austriece taie lemn din pădurile din România, în mod ilegal

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: A murit lovit de o creangă, în timp ce curăța copacii din grădină

În urma unor discuții private cu persoane cu informații din domeniu, precum activiști de mediu, funcționari din instituții publice și politicieni, Der Spiegel și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, care au participat la investigație, au constatat că autoritățile relevante din România- care ar trebui să oprească și să prevină astfel de practici ilegale- nu fac altceva decât să încurajeze și să acopere tăierile ilegale. Printre instituțiile publice implicate în protejarea "mafiei lemnului" se numără Ministerul Mediului, scrie Der Spiegel, pe baza mărturiei unui fost membru al rețelei de defrișări ilegale.

Însă, Egger a negat toate acuzațiile, susținând că afacerea sa este în conformitate cu legea și argumentând că nu mai are nicio legătură cu cei anchetați în acest caz. Der Spiegel, a precizat ulterior că aceste legi au fost înlocuite de noi reglementări care lasă loc de interpretare și care pot chiar favoriza continuarea practicilor ilegale în acest domeniu. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si