In articol:
- Defrișările ilegale, spălarea de bani și evaziunea fiscală, printre infracțiunile investigate
- Pădurile României amenințate de defrișările masive
- 20 de milioane de metri cubi, tăiați ilegal în fiecare an până în anul 2018
O anchetă a publicației germane Der Spiegel arată că pădurile din România, unele dintre cele mai vechi din Europa, sunt amenințate de defrișările ilegale la scară largă.
Defrișările ilegale, spălarea de bani și evaziunea fiscală, printre infracțiunile investigate
Pădurile despre care scriu jurnaliștii germani se află în Moldova, în județul Suceava. Raportul se bazează pe o anchetă anterioară de amploare a autorităților române în orașul Bogdănești, la care au participat aproximativ 1.800
” Una dintre ultimele păduri virgine din Europa se află încă în România. Pentru că lemnul din ariile protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetările noastre, arată ce trucuri folosesc furnizorii ”, se arată în investigația Der Spiegel.
Citește și: Pericol de inundație în trei județe din țară. Anunțul hidrologilor
Egger este unul dintre cei mai importanți producători de plăci aglomerate din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro. De asemenea, compania are peste 11.000 de angajați. Der Spiegel relatează că filiala Egger din Rădăuți se află la mică distanță de fabrica celeilalte mari companii austriece din industrie, HS Timber, care s-a aflat în 2015 în centrul unui scandal privind prelucrarea lemnului recoltat ilegal din păduri.
Pădurile României amenințate de defrișările masive
Pădurile României sunt printre cele mai vechi și mai mari din Europa, aici trăiesc încă urși, lupi și râși. Dar pădurile sunt amenințate masiv: defrișările pe scară largă au loc, chiar și în zonele protejate. Potrivit Interpol, până la 30% din lemnul comercializat la nivel mondial provine din surse ilegale.
Contactată în privința acordării unei păreri, Regia Națională a Pădurilor a explicat faptul că tăierile din țara noastră au depășit 40.000 de metri cubi, anul trecut.
Citește și: Mai multe localități din Harghita au rămas în beznă în urma unei furtuni violente
” Romsilva este administratorul pădurilor de stat din România, care reprezintă circa 48% din pădurile la nivel național. În privința tăierilor ilegale, în pădurile de stat s-a înregistrat anul trecut un volum al tăierilor ilegale de 41.631 metri cubi, depistat în urma celor 14.978 de controale de fond și 1.486 de controale parțiale efectuate în teren la cele 313 ocoale silvice de stat, care administrează 3,13 milioane hectare păduri de stat ”, a explicat compania de stat.
”Nu deținem date privind tăierile ilegale la nivel mondial, unde există circa 4 miliarde de hectare de păduri, nici datele Interpol, nici sursele informațiilor din articolul respectiv”, a mai spus Romsilva.
20 de milioane de metri cubi, tăiați ilegal în fiecare an până în anul 2018
Totodată, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn fără documente au fost tăiați acolo în fiecare an până în 2018. După Italia, Germania este al doilea client ca mărime din Uniunea Europeană (UE), lemnul românesc ajunge în magazine de bricolaj și mobilă, în magazine de mobilă și dulgheri.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: A murit lovit de o creangă, în timp ce curăța copacii din grădină
În urma unor discuții private cu persoane cu informații din domeniu, precum activiști de mediu, funcționari din instituții publice și politicieni, Der Spiegel și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, care au participat la investigație, au constatat că autoritățile relevante din România- care ar trebui să oprească și să prevină astfel de practici ilegale- nu fac altceva decât să încurajeze și să acopere tăierile ilegale. Printre instituțiile publice implicate în protejarea "mafiei lemnului" se numără Ministerul Mediului, scrie Der Spiegel, pe baza mărturiei unui fost membru al rețelei de defrișări ilegale.
Însă, Egger a negat toate acuzațiile, susținând că afacerea sa este în conformitate cu legea și argumentând că nu mai are nicio legătură cu cei anchetați în acest caz. Der Spiegel, a precizat ulterior că aceste legi au fost înlocuite de noi reglementări care lasă loc de interpretare și care pot chiar favoriza continuarea practicilor ilegale în acest domeniu.