În interviul realizat de Diana Buzea, reporterul Știrilor Kanal D, Simona Bucura-Oprescu a oferit informații și detalii despre legea pensiilor și cum funcționează aceasta. Mai mult, ministrul a asigurat că niciun pensionar român nu va avea parte de o scădere de pensie anul viitor.

Simona Bucura-Oprescu, declarații despre legea pensiilor: „De acum înainte este stipulat în lege că majorările pensiilor nu sunt opționale”  

Diana Buzea: „Bună seara, doamna ministru, vă mulțumim că ne-ați primit și ne acordați acest interviu. Vom vorbi despre legea pensiilor pentru că este un subiect de actualitate și este un subiect de interes major pentru populație. Vreau să vorbim despre această dublă majorare a pensiilor. În luna ianuarie lucrurile sunt cât se poate de clare, în sensul că vom avea o indexare cu rata inflației. La cât va ajunge punctul de pensie și la cât va ajunge pensia minimă?

Simona Bucura-Oprescu: Bine ați venit în casa ministerului Muncii și Solidarității Sociale fiindcă nu în fiecare zi facem un interviu de aici, de la ministerul Muncii, unde împreună cu echipa, cu colegii mei, muncim pentru români. În al doilea rând, este important de știut că împreună cu colegii, în toată această perioadă ne-am mobilizat astfel încât să avem legea pensiilor gata la timp, astfel încât să poată beneficia românii cât mai curând posibil de această noua lege, care aduce respect pentru ei,

atât pentru românii care sunt deja la pensie, dar și pentru românii care vor deveni pensionari.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și al Solidarității Sociale

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și al Solidarității Sociale

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

Pe termen scurt, pentru 2024, noua lege a pensiilor va aduce doua momente importante. Primul moment e ianuarie 2024, când românii vor beneficia de majorări ale pensiilor cu 13.8. 13.8 reprezintă majorarea cu rata inflației, majorare care sigur se aplică în ianuarie 2024, dar este important ca fiecare român care ne urmărește să știe că este și ceva ce va rămâne în urma acestei legi.

De acum înainte este stipulat în lege că majorările pensiilor nu sunt opționale. În fiecare lună ianuarie, acestea trebuiesc făcute. Și acest lucru este trecut în textul legii, ceea ce este o noutate, faptul că este precizată exact luna în care acestea trebuiesc făcute. Este o noutate față de legea 263/2010 pe care o avem acum, aceasta prevedea la art. 102 că majorările se fac anual. Ei bine, acum avem foarte clar stipulat în lege că majorările se fac în ianuarie, astfel încât fiecare român să știe exact, sa aibă garanția că majorările vor avea loc și când vor avea loc.

Sunt sigură că românii își amintesc că între 2009 și 2013 nu am avut nicio majorare și atunci este important ca acest mecanism pe care îl păstram, de creștere a pensiilor cu inflația, plus 50 la sută din câștigul salarial mediu brut, să știe că aceste majorări se fac în fiecare an în luna ianuarie.
Diana Buzea: Exact, punctul de pensie la cât va ajunge în luna ianuarie?
Simona Bucura-Oprescu: A cum, punctul de pensie în România, în raport cu care se calculează toate pensiile românilor, este 1.785 de lei. Este important ca românii să știe că punctul de pensie în 2024 va crește și va avea o valoare de 2.032 de lei.

Citește și: Sindicaliștii TAROM amenință cu oprirea tuturor zborurilor de la 1 Decembrie, din cauza măsurilor fiscsale: ”Activitatea din aviaţie nu este interesantă pentru dumneavoastră domnule ministru?"

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Indemnizația minimă socială, cunoscuta drept pensia minimă, care acum este de 1.125 de lei, va crește la 1.281 de lei. O parte semnificativă dintre cei 1 milion 200 de mii de români care se află în indemnizația minima socială, adică în pensia minimă, datorită recalculării care va fi finalizată și în urma căreia începând din septembrie, românii își vor primi pensule recalculate. O mare parte dintre români vor ieși din indemnizația socială și mă refer aici la românii care au muncit mai mult, au contribuit mai mult și care vor avea creșteri semnificative ale pensiei minime. Este un exemplu pe care îl spun adesea, că un român care a muncit timp de 35 de ani contributivi pe salariul minim pe economie și care acum se află în pensia minimă de 1.125 de lei, după calculele noastre, după recalculare, cuantumul, valoarea netă a pensiei pe care romanul nostru o va primi va fi undeva peste 1.900 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de peste 80%.

Datorită aplicării noii formule de calcul a legii pensiilor care are în componență și punctele de stabilitate, pentru românii care muncesc mai mult, pensia va fi mai mare, pentru fiecare roman care muncește peste 25 de ani vom avea un cuantum al pensiei care să recunoască și să răsplătească munca.

Diana Buzea: S-a tot vorbit în spațiul public despre corectarea inechităților din sistemul de pensii. Însă, vreau să vă întreb concret, cum se va face acest lucru?

Simona Bucura-Oprescu: Este obiectivul principal al noii legi a pensiilor, corectarea inechităților. Toți simțim nevoia de respect, de dreptate, de echitate. Noua lege a pensiilor va aduce la muncă și contribuții egale, pensii egale. Cu alte cuvinte, vom corecta inechitățile între românii care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, vom corecta inechitățile între femei și bărbați și nu în ultimul rând vom avea pentru cei care primesc indemnizația minimă socială, datorita noii formule diferente între aceștia. 

Adeseori auzeam români nemulțumiți, unii chiar revoltați, de faptul ca poate au intrat în indemnizația minimă socială, în cazul unui accident de muncă, din cauza căruia ai obținut pensie de invaliditate cu o zi lucrată, cu o zi în sistemul contributiv. Dar poate avem, de asemenea, un român care a muncit 35 de ani pe salariul minim și este pe indemnizația minimă socială. Este foarte important ca între aceste situații, românul care a muncit să fie răsplătit, recompensat pentru munca sa și, sigur, să aibă un cuantum al pensiei mai bun. Despre asta este legea pensiilor, despre echitate și muncă.

Simona Bucura-Oprescu, despre legea pensiilor

Simona Bucura-Oprescu, despre legea pensiilor

[Sursa foto: Știrile Kanal D]

Diana Buzea: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spunea că, de fapt, Guvernul nu ar avea bani pentru a susține aceste majorări de anul viitor. Vreau să-mi spuneți dumneavoastră daca considerați, ca ministru al Muncii, ca sunt acești bani în Guvern în acest moment, sau dacă nu, de unde ar putea să provină?

Citește și: Casele de pensii amenință cu greva generală. Plata pensiilor din decembrie, în pericol?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Simona Bucura-Oprescu: Obligația mea, ca ministru al Muncii, este să mă bat pentru drepturile românilor, inclusiv pentru o pensie decentă. Sigur, responsabilitatea colegului meu, domnului ministru al Finanțelor, este să fie prudent și chibzuit cu resursele bugetare ale țării. Dar cred că și aici este un angajament comun pe care noi, cei din PSD, împreună cu colegii din PNL, colegii de guvernare, dar și Guvernul Marcel Ciolacu, în ansamblul său, și l-a luat pentru români. Depinde care sunt prioritățile pe care le avem, depinde cât de chibzuiți suntem și nu în ultimul rând este foarte important să acționăm astfel încât, pe de o parte să reușim să colectăm mai bine, pe de altă parte să avem o evaziune fiscală mai scăzută și nu în ultimul rând să fim foarte atenți pe ce dăm banii țării.

Un impact suplimentar de 0.6 din PIB pentru pensii în 2024 este un impact pe care sigur România îl poate suporta. Noi am făcut o lege a pensiilor sustenabilă, pe care am lucrat-o împreună cu specialiștii de la Banca Mondială și pe care am negociat-o cu cei de la Comisia Europeană. Este foarte important că am făcut această lege la timp, astfel încât să fie eliminate 9.4. Și ieri a fost eliminat acest 9.4. Este o veste uriașă pentru români fiindcă, prin eliminarea lui 9.4, avem garanția că pensiile românilor nu vor fi înghețate până în 2070, dar mesajul meu pentru români este că am făcut o lege sustenabilă, ca atunci când este vorba despre a da românilor ceea ce merită, este important nu să ne lamentăm, nu să ne scuzăm, ci să găsim soluții fiindcă de asta suntem aici. Și împreună cu colegii din Guvern, echipa premierului Marcel Ciolacu, inclusiv cu colegii de la ministerul Finanțelor, sunt convinsă că vom găsi aceste soluții, mai ales că acum se lucrează la bugetul pentru 2024.

Citește și: Denunțătorii anonimi ai evazioniștilor ar putea fi recompensați cu un procent din banii recuperați de ANAF

Diana Buzea: Care ar fi impactul bugetar pentru anul viitor?

Simona Bucura Oprescu: Pentru anul viitor impactul suplimentar este de 10 miliarde de lei. Nu avem o creștere medie a pensiilor, avem pensii care vor crește cu 1-2%, vom avea pensii care vor crește cu 80-90% și vom avea pensii care în urma recalculării nu vor crește, dar e foarte important ca românii să știe că anul viitor, nicio pensie nu va scădea. În 2024 toate pensiile românilor vor crește datorită creșterii punctului de pensie pe care îl avem anul viitor”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si