Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Munca de acasă vs. munca de la birou. Psiholog: ”Cei trei dușmani ai muncii de acasă sunt frigiderul, patul și televizorul/ Lucrul la birou oferă avantajul conexiunii zilnice cu colegii”

Pandemia a adus schimbări majore pe piața muncii din România. Dacă înainte de 2020 aproape nu exista deloc munca remote pentru angajații full time, în ultimii trei ani lucrurile s-au schimbat destul de mult. Majoritatea companiilor au optat pentru un sistem hibrid. Psihologul Horia Ungurean a explicat, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, avantajele și dezavantajele în cazul celor două modalități de lucru.

Razvan Boboc,

Munca de acasă vs. munca de la birou

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

”Nu cred că am fi vorbit atât de mult despre muncă remote versus muncă la birou, cel puțin în România, dacă nu venea pandemia. Un studiu din 2019 arată că până la 60% din americani lucrau remote sau și remote. La noi, în România, nici nu puteam discuta despre așa ceva. Pandemia a schimbat cu totul modul în care funcționa lumea noastră. A schimbat modul în care gândim, modul în care ne apărăm de o epidemie, modul în care învățăm și, nu în ultimul rând, modul în care muncim.

”Pandemia a schimbat cu totul modul în care funcționa lumea noastră”

Noi suntem ființe sociale și un motiv al supraviețuirii noastre, ca specie, este colaborarea și formarea de mici comunități. În vechime, dacă rămâneai singur, (să spunem că membrii familiei mureau în urma unui război), aveai varianta de a fi sclav sau cerșetor și în mare pericol de a pieri”, spune psihologul.

”Pandemia a schimbat cu totul modul în care funcționa lumea noastră”

[Sursa foto: Pexels.com]

”O echipă este mult mai valoroasă și mai eficientă decât un individ”

Horia Ungurean subliniază că munca trebuie să fie creativă și asta se obține cel mai eficient în echipă:

”Civilizația a introdus valoarea individului și drepturile cetățeanului.

Totuși în familie, într-un grup, oamenii s-au dezvoltat mult mai repede și mai sănătos decât de unii singuri. Munca împreună, în epoca agrară, la câmp, apoi în era industrială, în fabrică, a creat o cultură a muncii în echipă. (De exemplu, o piesă care necesită 5 etape de asamblare este creată mult mai ușor dacă lucrează câte o persoană la fiecare etapă decât dacă o persoană parcurge cele 5 etape singură pentru a asambla piesa.)

Citește și: Dezbaterea pensiilor speciale. Marcel Ciolacu: „Până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR/ Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon iar România va pierde 1,4 miliarde de euro”

O echipa este mult mai valoroasă și mai eficientă decât un individ. În afară de muncile care au procese clare și repetitive. Munca, în general, trebuie să fie una creativă. Creativitatea se obține cel mai eficient prin lucrul în echipă. Echipa are un rol important în oferirea unui spațiu pentru creativitate, inspirație și motivație. De exemplu, există o psihologie a grupului diferită de psihologia individuală. Masele de oameni, grupurile, echipele se comportă diferit față de indivizi și își capătă o identitate proprie”.

”O echipa este mult mai valoroasă și mai eficientă decât un individ”

[Sursa foto: Pexels.com]

”Munca de acasă oferă totuși un tipar asemănător unui cuplu”

Modurile pentru obținerea creativități, a inspirației și a motivației sunt foarte greu puse la încercare prin munca de acasă sau de la distanță. Este nevoie de o adaptare și de găsire a unor noi variante de a menține și dezvolta aceste trei elemente.

”A apărut la un moment dat un curent în mediul organizațional cum că echipa este ca o familie. Poate unele interacțiuni se aseamănă însă, totuși. există multe diferențe. Munca de acasă oferă totuși un tipar asemănător unui cuplu.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

La început, când încep să lucreze de acasă, toți angajații se simt foarte entuziasmați, ca în luna de miere să spunem. Apoi, treptat, se intră în rutină, acomodare, obsinuință și angajații intră în etapa conformismului. În cazul muncii de acasă, cei trei dușmani ai muncii sunt frigiderul, patul și televizorul. Deja seamănă a rutina dintr-o familie. În ultima etapă, de separare, angajații încep să devină anxioși, să își piardă răbdarea, să își piardă interesul și să își dorească să se întoarcă la birou sau să își caute alt loc de muncă”, mai spune Horia Ungurean.

Psiholog: ”Cei trei dușmani ai muncii de acasă sunt frigiderul, patul și televizorul/ Lucrul la birou oferă avantajul conexiunii zilnice cu colegii”

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Ministerul Muncii a făcut anunțul: Tichetele cu ajutoare pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei au fost tipărite

Studiu: Oamenii nu muncesc numai pentru bani, ci și pentru a avea satisfacția unui rezultat

Psihologul comportamentalist și economistul Dan Ariely a studiat modul în care oamenii muncesc și obțin satisfacție prin muncă. Din cercetările sale, a reieșit că oamenii nu muncesc numai pentru bani, ci pentru a avea satisfacția unui rezultat.

El a observat faptul că oamenii sunt mult mai motivați și mai mulțumiți când văd că munca lor este apreciată și utilă. O prezentare, o postare pe rețele de socializare care nu vor fi văzute de nimeni, niciodată, demotivează: ”În echipă, poți să te bucuri împreună cu colegii de un rezultat obținut care este mult mai apreciat dacă are o importanță mare decât o eficiență mare”.

”Munca la birou oferă avantajul conexiunii zilnice cu colegii”

”Glumele care au apărut pe internet odată cu amplificarea ofertei de muncă de acasă au distorsionat imaginea confortului muncii din propria locuința sau dintr-un alt loc. Analiza muncii de la birou și remote a scos în evidență avantaje și dezavantaje pe care compania a trebuit să și le asume pe de o parte și angajatul pe cealaltă.

Munca la birou oferă avantajul conexiunii zilnice cu colegii, un sens al muncii, o stimulare a creativității, provocări, identitate, și un spirit de mândrie. Mulți angajați pun mare preț pe reputația companiei unde lucrează, pe stilul și prezentarea ei.

Dezavantajele muncii la birou sunt orele peste program. Având în vedere că nu te trimite nimeni acasă după finalul programului, depășești foarte ușor timpul și acest aspect atrage după el pierderea timpului în traficul aglomerat, probleme în cuplu datorită timpului puțin rămas din zi de petrecut cu partenera sau familia și mâncatul la ore târzii care contravin unui stil de viață sănătos”, a mai declarat psihologul.

Citește și: Românii vor putea călători în SUA fără viză, prin programul Visa Waiver! Ambasadoarea SUA la București a spus când se va întâmpla

Munca remote- avantajele pentru companie

”În munca remote, în mod ciudat, compania pentru care lucrezi obține niște avanataje clare prin faptul că elimină din cheltuieli cu întreținerea birourilor, consumul de căldură, electricitate și servicii (cum ar fi internetul). Aceste lucruri intră, fără să ne dăm seama, în sarcina angajatului căruia îi cresc cheltuielile, însă, pentru că angajatul consideră că lucratul de acasă este un avantaj mai mare, ignoră aceste aspecte.

Lucrurile aceastea vor pune o presiune asupra bugetului familiei și a relațiilor dintre membrii acesteia.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Avantajele pentru angajat sunt economisirea timpului petrecut în trafic, economisirea combustibilului de la mașină, o oră mai târzie de trezire și, de ce nu, economie pe partea de achiziție de haine. Sunt multe videouri și imagini care prezintă oameni muncind de acasă îmbrăcați la sacou, cravată și pantaloni scurți pentru că tot ce este important în întâlnirile video este partea de sus”, mai spune Horia Ungurean.

”Este posibil că un angajat să muncească mai mult de acasă”

”De exemplu, în partea terapeutică, am observat că, în cadrul muncii mele remote, clienții sunt mult mai relaxați pentru că sunt în mediul lor, îmbrăcați comod și cu o dorința mult mai mare de a lucra decât dacă ar fi în cabinet, iar eu nu trebuie să îmi mai fac griji de decorul din spatele meu pentru că în sesiunile online video ai posibilitatea de avea în spate diferite cadre virtuale.

Dezavantajele muncii remote țin de partea psihologică, de faptul că nu mai ai interacțiune cu colegii, nu mai faci pauze regulate, necesare celor care lucrează mult timp la birou. Munca remote poate fi măsurată și evaluată mult mai precis, însă nu mai ai validare din partea celor din jur asupra muncii tale.

Chiar dacă cifrele, să spun așa, sunt clare, contează de multe ori și o interacțiune umană care să le întărească. Este posibil ca un angajat să muncească mai mult de acasă pentru că nu mai apare separarea de birou și atunci poate să mai lucreze și la alte ore. Fie vorba între noi, probabil de asta companiile au descoperit că angajații care lucrează remote obțin rezultate mult mai bune și la timp…timpul finalizării proiectului, nu a programului zilnic”, a mai declarat psihologul.

”O echipa este mult mai valoroasă și mai eficientă decât un individ”

[Sursa foto: Pexels.com]

Angajații ar dori să aibă posibilitatea să aleagă între muncă remote sau la birou

În concluzie, studiile arată că angajații ar dori să aibă posibilitatea să aleagă între munca remote sau la birou, iar ca preferință ar dori programul hibrid în care să poată veni să lucreze și la birou și să poată lucra și de acasă: ”Pentru noi viața de familie sau viața personală ar trebui să fie pe primul loc.

Acest lucru necesită de multe ori îngrijire, atenție, programări la specialiști și pentru asta ai nevoie de timp care nu este câteodată potrivit DUPĂ program. Mă bucur însă că se observă un trend în care companiile au început să înțeleagă că opțiunea lucrului hibrid este un avantaj pentru atragerea forței de muncă responsabile. Un angajat va fi mai mulțumit de acest avantaj, chiar decât un anumit venit salarial”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI