Noul statut al elevului a fost publicat în Monitorul Oficial, miercuri iar nota la purtare pentru elevii din clasele primare și nota la purtare pentru elevii de gimnaziu și liceu, vor fi scăzute la 20 de absențe nejustificate. Mai mulți profesori au explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre noua modificare.

Ce spun profesorii despre noua modificare

”Modificarea apărută în statutul elevului nu este o noutate pentru sistemul educațional și trebuie privită cu responsabilitate de către toți beneficiarii.

Măsura se justifică din perspectiva reducerii absenteismului ridicat, mai ales în unele zone. În felul acesta, se conturează și un comportament adecvat prin respectarea unor reguli și formarea unor norme de conduită de care societatea actuală are nevoie”, a spus Cristina Issa, directoare la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu.

Cristina Issa - directoare Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu

Cristina Issa - directoare Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Pe de altă parte, noua modificare este privită și din alt punct de vedere.

Citește și: Simulare BAC 2023 Matematică. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii?

”Este o modificare ce nu promite prea mult. Depinde din ce punct de vedere este privită modificarea. Dacă elevul absentează fără motiv și cu acordul părintelui, atunci acesta din urmă va face rost de adeverințe medicale sau de alte acte care vor justifica absențele. Adeverințele medicale se obțin foarte ușor. În altă situație, dacă totul decurge legal și fără intervenții, atunci da, se aplică sancțiunea”, a precizat Alexandra Dumitru, profesoară de Limba și Literatura Română.

”Sancțiunile sunt blânde, oricât de mult s-ar modifica statul elevului în acest aspect”, a mai adăugat cadrul didactic.

Noi modificări în privința exmatriculării elevilor

În urma ordinului Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial, s-a hotărât ca exmatricularea să fie aplicată doar pentru elevii școlilor postliceale. Până acum, puteau fi exmatriculați elevii din ciclul superior al liceului.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

În urma ordinului Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial, s-a hotărât ca exmatricularea să fie aplicată doar pentru elevii școlilor postliceale

În urma ordinului Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial, s-a hotărât ca exmatricularea să fie aplicată doar pentru elevii școlilor postliceale

[Sursa foto: PixaBay]

"La articolul 23, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 23.  — (1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ sau apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral al unității de învățământ".

La articolul 24, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 24.  — (1) Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral". 

Articolul 25 se modifică și va următorul cuprins:

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Art. 25.  — (1) Exmatricularea din toate unitățile de învățământ postliceal, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3—5 ani, se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral.

(2) Sancțiunea se aplică prin ordin al ministrului educației, prin care se stabilește și durata pentru care se aplică această sancțiune. În acest sens, directorul unității de învățământ transmite Ministerului Educației propunerea motivată a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sancțiuni, împreună cu documente sau orice alte probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârșite de elevul propus spre sancționare.

(3) Sancțiunea se comunică elevului, în scris, de către Ministerul Educației.

(4) Sancțiunea se consemnează în catalogul clasei și în registrul matricol".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si