Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV: Noi reguli pentru șoferi în Codul rutier: o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu

Codul Rutier a fost modificat de Guvern, iar printre modificări se regăsește și o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu.

Stefania Pavel,

Cosmin Andreica - lider Europol

[Sursa foto: Cosmin Andreica - Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Codul Rutier a fost modificat  pe 17 februarie 2023, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România. Așdar, noul regulament adoptat de Guvern a adus schimbări noi în Codul rutier pentru șoferi. Printre noutăți, se numără și o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu.

Schimbarea are loc ”având în vedere dificultățile de ordin practic generate ca urmare a interpretării neunitare a dispozițiilor legale privind circulația în sensul giratoriu, dar și pentru o mai bună precizie legislativă, se impune definirea noțiunii de intersecție cu sens giratoriu, precum și stabilirea regulilor de circulație aplicabile", se arată în expunerea de motive. 

Reguli mai clare în sensul giratoriu

”Înainte, dacă se producea un accident într-un sens giratoriu, polițistul trebuia să determine care dintre autovehiculele implicate a intrat înaintea celuilalt în intersecția cu sens giratoriu”, a precizat liderul Europol, Cosmis Andreica.

Citește și: Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferi. Noi schimbări din martie 2023

Cosmin Andreica- lider Europol

[Sursa foto: Cosmin Andreica- Facebook]

”Dacă vehiculul 1 intra în sensul giratoriu pe întrarea numărul 1(spre exemplu) și vehiculul 2 intra în sens pe intrarea numărul 3(spre exemplu), conducătorul vehiculului cu numărul 2 ar fi fost vinovat, întrucât se interpreta că ar fi avut prioritate vehiculul numărul 1, întrucât intrase primul în sens, chiar dacă vehiculul 1 ar fi schimbat banda și nu se asigura”, a explicat acesta.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Așadar, Codul Rutier prevede acum faptul că intersecţia cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație.

Citește și: EXCLUSIV: Schimbări importante pentru șoferi în 2023./ „Guvernul a plafonat din nou punctul de amendă”

”După noua modificare, nu mai contează când intri în sensul giratoriu, ci contează să te asiguri când schimbi banda în sensul giratoriu”, a mai adăugat Cosmin Andreica.

Modificări în ceea ce privesc marcajele și retragerea permisului

De asemenea, în noul regulament sunt schimbări ce privesc marcajele rutiere și retragerea permisului de conducere.

Marcajul format dintr-o linie în zig-zag semnifică interzicerea staționării vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat. O astfel de linie completată cu înscrisul „Bus”, „Taxi” sau ”Tram” poate fi folosită pentru semnalizarea stațiilor de autobuze, troleibuze, taximetre, respectiv a stațiilor de tramvaie care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni”, conform Codului rutier.

Codul Rutier a fost modificat de Guvern, iar printre modificări se răgesește și o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu

[Sursa foto: PixaBay]

Totodată, în zonele periculoase sau unde staționarea vehiculelor este limitată în timp, marcajele pot fi și de alte culori.

Amenzile s-ar putea majora în 2023

Amenzile de circulație ar putea să crească de anul acesta. Punctul de amendă se calculează prin lege la o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citește și: Un bărbat a fost arestat preventiv după ce a lovit un polițist într-un spital din România

”Retragerea permisului de conducere – măsură tehnico-administrativă constând în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare” 

Conform noilor modificări, ”în situaţia în care contravenientul a săvârşit fapta pe raza de competenţă a altui judeţ decât cel care îl are în evidenţă,  permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată contravenţia până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, după care se trimite serviciului poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenţă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI