In articol:
- ”Schimbarea în lume se face cu un singur pas și începe cu fiecare dintre noi”
- Ce ar trebui să facă statul pentru persoanele cu dizabilități?
Dana Mierluț este persoană cu dizabilități locomotorii în vârstă de 27 de ani. Aceasta este Content & Copywriter de meserie și încearcă să ducă o viață normală, în ciuda lipsei incluziunii din România.
”Schimbarea în lume se face cu un singur pas și începe cu fiecare dintre noi”
Dana Mierluț a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în România, dar și despre cum se descurcă ea zi de zi.
”Dezamăgirea asta m-a îndreptat spre scris, pasiune ce s-a transformat în sursă de venit. Acum sunt freelancer și part-time marketing specialist într-o companie, iar în viitorul nu foarte îndepărtat îmi doresc să pun pe picioare în Unitatea Protejată, pe care o am deja, o afacere în care să dau șanse la muncă unor marketeri cu dizabilități.
De asemenea, Dana a expus problemele României la acest capitol, dar și ce ar trebui să facă statul astfel încât oameni ca ea să nu fie dezavantajați.
Ce ar trebui să facă statul pentru persoanele cu dizabilități?
”Incluziunea, indiferent că vorbim despre sistemul de învățământ, piața muncii sau societate în general, și, desigur, accesibilizarea care lipsește din majoritatea locurilor publice, mijloace de transport în comun și chiar a trotuarelor. În ultimul deceniu am observat o îmbunătățire a comportamentului oamenilor față de persoanele cu dizabilități, însă vorba aceea, mai e mult până departe. Simt o toleranță, poate de-a dreptul acceptare a a faptului că ”existăm”, nu și o integrare adecvată. De exemplu, nu mai sunt privită ciudat pe stradă, dar dacă merg însoțită de mama într-o instituție, funcționarul de la ghișeu nu mi se adresează mie direct, ci ei”, a explicat tânăra.
”Statul ar trebui să se asigure că legile sunt respectate în mod corect, nu există doar pe hârtie. Adică să facă verificări constante atât în instituțiile publice, cât și în organizațiile private. În plus, ar putea contribui la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități prin organizarea unor sesiuni de informare cu privire la drepturile acestei categorii vulnerabile. Majoritatea acestor oameni nu știe ce drepturi are și, prin urmare, nu se poate bucure de ele. Nu în ultimul rând, ar trebui să fie un exemplu prin asigurarea accesului facil în toate locurile care fac parte din administrația sa”, a mai adăugat Dana Mierluț.
La 31 martie 2023 numărul total de persoane cu dizabilităţi comunicat Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, a fost de 886.950 persoane. Dintre acestea, 98,16% (870.661 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 1,84% (16.289 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate) coordonate de Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale prin Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.