EXCLUSIV: O familie s-a întors din Italia după 15 ani pentru a crea o afacere unică în Apuseni/ Alin Mușat: ”Nu m-aș mai întoarce pentru că nu poți să pleci din Rai”
Alin Mușat, după o experiență vastă ca asistent medical în Italia, s-a întors în România, unde a creat în judeţul Alba, Casa Glod, un spațiu de cazare inedit care te duce cu gândul la vremurile trecute.
După 15 ani petrecuți în Milano, Alin și Dora Mușat au decis să lase totul în urmă și să își creeze propria afacere în România, mai exact la Glod, județul Alba. Așa a luat naștere Casa Glod, o experiență de cazare cu totul și cu totul specială, unde turiștii să se poată relaxa în voie.
Cum au reușit cei doi să construiască casele autentice de la Glod?
Alin Mușat a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre cum au ales să construiască la Glod, despre reconstituirea caselor, dar și despre ce pot experimenta turiștii care ajung acolo.
”Să zicem că stând acolo după 8-9 ani am început să cred că este mai bine să facem ceva pentru noi. În primul rând pentru sufletul nostru, dacă tot muncim și suntem tineri să facem ceva de care la bătrânețe să beneficiem noi, nelăsând acolo toată munca noastră și venind acasă și lăsând acasă la noi toată munca noastră.
Ne-am întors, nu știam ce vrem să facem exact, dar încet, încet...Înainte să ne întoarcem am găsit locul ăsta. Din satul ăsta sunt părinții finului nostru și am venit în vizită aici, necăutând nimic. Și ne-am îndrăgostit de loc pentru că, chiar este un loc de care să te îndrăgostești”, a spus Alin.
”Am învățat. La început nu știam nimic despre construirea caselor.
Am avut norocul să găsesc o echipă de meșteri condusă de Dani Hotea, un maramureșean autentic, un om care a terminat Facultatea de Psihologie, dar lucrează în restaurarea caselor. Pe noi ne-a învățat foarte multe lucruri, am avut norocul să-l cunosc după ce am citit un articol. L-am adus la mine să-mi facă casele, bineînțeles casele sunt găsite tot de el, el m-a ajutat să găsesc și casele, el le-a reconstruit, după care am învățat.
Am făcut singur cuptorul de pâine, lucrez singur la o bucătărie de vară pentru că nu am cu cine să lucrez. Săptămâna aceasta a venit un băiat care lucrează în aeronautică care lucrează în Olanda și stă la mine două săptămâni ca să mă ajute. El nu vine la mine pentru bani, el vine doar pentru experiența asta”, a mai spus asistentul medical.
Alin și soția sa au lucrat ultima oară la Milano în cadrul unuia dintre cele mai mari grupuri de spitale private din Italia, însă dragostea pentru România nu a încetat niciodată, așa că s-au
întors aici și nu ar mai fi tentați să plece din nou.
De ce au parte turiștii care ajung la Glod?
”Noi nu suntem medici, suntem asistenți medicali. Eu am lucrat în sala de operații cu una dintre cele mai bune echipe ortopedice din Italia și probabil din Europa. Sunt instrumentist, nu exista în nomenclatura românească așa ceva, dar toți cei care lucrează în sala de operații din România sunt instrumentiști.
Eu meseria asta o iubesc. Nu m-aș mai întoarce la ea pentru că nu poți să pleci din Rai și să te întorci la orice meserie. Cam după un an de la plecarea noastră de acolo unul din doctorii cu care am lucrat eu, care în momentul ăsta este medicul șef de la cel mai mare spital ortopedic din Milano mi-a spus că aș putea să mă întorc decât două, trei luni pe an să-i ajut, dar i-am spus că ”Și eu țin la tine, dar nu pot să plec din rai”,
Cei doi au împreună doi copii care îi ajută atât de mult cu orice este nevoie. Mai mult, băiatul cântă la tulnic, iar fata știe să lucreze la război.
”Copiii ne ajută foarte mult. Când erau mici mai puțin, dar la șura pe care o avem am bătut-o cu băiatul meu când avea 10 ani. El este mândru de treaba asta, cu el am bătut dușumeaua. În momentul ăsta, copiii merg cu oaspeți în drumeții, peste tot pe aici prin jur pentru că le place și pentru că vor să ajute. Cum s-au adaptat? Să spunem că nu s-au adaptat așa rău, dar bine. Am făcut în schimb o chestie, nu am dat copiii la școală aici în sat, îi ducem la școală la Alba-Iulia. Asta e mai greu pentru noi, adică soția mea stă acolo cu ei în timpul școlii, de luni până vineri și vineri, sâmbătă și duminică ne reunim familia. Școala este unul dintre lucrurile foarte importante în viață, și atunci noi investim în școală”, a povestit Alin.
Cei care își doresc o experiență inedită la Casa Glod trebuie să scoată din buzunar între 250 și 320 de lei pe noapte, pentru două persoane în funcție de perioadă.
”În primul rând să zicem că turiștii au un impact foarte puternic ei cu natura. Deci noi suntem cumva deasupra satului și depinde, dimineața te poți trezi când satul este acoperit total de ceață, iar sus ești în soare și aici ți se pare că ești doar tu pe lume, doar tu și Dumnezeu. Iar în rest, turiștii pot avea experiențe, casele noastre sunt o experiență în sine. Pot avea experiențe pe traseu și experiențe culinare. Soția mea gătește foarte bine, nu că o laud ci o laudă toată lumea care mănâncă la noi. Soția mea în afară că e asistentă, din totdeauna i-a plăcut să facă prăjituri și la Milano a făcut un curs de cofetar profesionist. Facem dulciuri bune și nu dulci, în așa fel încât să fie mai autentice, cât mai apropiate de noi, nu de lumea modernă. În momentul ăsta o cameră este 250 de lei pe noapte pentru două persoane. Toate camerele noastre au pat matrimonial. În iulie și iunie o cameră este 285 de lei și în august este 320 de lei”, a adăugat Alin Mușat.
Pe viitor, cei doi soți își doresc să mai construiască două case.
”Noi mai avem încă două case de construit, dat atât. Dintre cele două case una a fost o fierărie, și noi ne dorim să reconstruim acea fierărie așa cum a fost și încă una o casă normală. Totul implică bani, timp, resurse”, a spus gazda de la Casa Glod.