In articol:
Tabăra Națională de Matematică a adunat la Huși elevii olimpici la matematică, cât și profesori de elită din domeniu pentru a-i pregăti pe aceștia de viitoare competiții importante. Tabăra Națională de Matematică va avea loc în perioada 18 – 22 august 2023.
Cum a pornit ideea acestei tabere de matematică?
Ionel Sandu, un om de afaceri din Vaslui, care de altfel este și susținătorul financiar integral al acestei tabere de matematică a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanal.ro despre acest eveniment important din județul Vaslui.
Citește și: Care sunt cele mai bune 30 de universități din lume. România a fost "exmatriculată" din topul 1.000 Shanghai
”Anul acesta am mers mai departe și am făcut o tabără națională de matematică unde participă din 20 de județe copii care reprezintă loturi olimpice a județelor respective, copii care au luat medalii de aur, de argint și bronz anul acesta la Olimpiada Națională de Matematică și care au participat la Olimpiada Internațională de Matematică, deoarece avem copii care au venit chiar de acolo”, a
Ce vor face elevii olimpici în cadrul taberei?
Pe lângă ședințele de matematică, elevii vor beneficia și de trei ore de activități în cadrul atelierelor de limbi străine, de Informatică, de Fizică, gândire critică, șah și sport.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
”Această tabără este o tabără de pregătire, nu este o tabără așa...În fiecare zi se fac trei ședințe de câte 70 de minute cu profesori foarte buni. Avem 48 de profesori care le predau intensiv, este ceva între matematică și informatică. Avem și decanul Facultății de Informatică, avem și președintele Societății de Matematică a României, domnul Gologan, îl avem și pe domnul Perianu care este coordonatorul lotului olimpic de matematică. Deci avem un nucleu de profesori foarte buni care în fiecare zi le predă la copii”, a precizat Ionel Sandu.
”Ei sunt deja acolo, aseară a fost deschiderea, ei sunt cantonați acolo la Liceu la Cuza Vodă la Huși. Au în fiecare zi începând cu ora 8:30 au trei ședințe de matematică în fiecare zi cu profesori diferiți, iar apoi merg la Perieni în satul de vacanță și acolo au alte ateliere care sunt puțin mai de tabără, adică ateliere de engleză, de spaniolă, de șah, de gândire critică. Au și altceva acolo. Chiar este ceva care a stârnit interes pentru că se face pentru copii. Facem ceva pentru copiii care zicem noi că o să aducă un plus valoare țării într-o zi. Eu am fost numai cu partea de finanțare integrală, iar un profesor s-a ocupat de partea tehnică, de toate contactele cu profesorii, de partea cu copiii, tot ce înseamnă organizare”, a explicat omul de afaceri.
Și președintele Societății de Științe Matematice, Filiala Vaslui, profesorul Talașman Adrian a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre această oportunitate pe care o au elevii pasionați de matematică.
”Succesul avut cu tot ceea ce a însemnat proiectul Performanță în matematica vasluiană în anul școlar trecut a făcut ca Tabăra de Vară 2022 să se transforme în Tabăra Națională de Matematică în 2023. Tabăra Națională de Matematică de la Huși adună în tabără 61 de copii din peste 20 de județe ale țării, de la locul 1 național, până la medalii sau mențiune de onoare din partea Societății de Științe Matematice. Avem la 3 clase locul unu național. Sunt profesori invitați printre care domnul profesor universitar doctor, Radu Gologan, domnul profesor Marius Perianu din partea Gazetei Matematice unde este redactor șef adjunct, doamna Artur Bălăucă profesor din preuniversitar și mai avem profesori de la Brăila, domnul Florin Șerban, avem domnul Daniel Stretcu de la Mehedinți ca profesori invitați. La atelierul de informatică este domnul profesor Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică de la Iași care a venit împreună cu 4 doctoranzi, de asemenea este și coordonatorul lotului olimpic național de la informatică, domnul Panaite Adrian și foști absolvenți ai Colegiului Național Cuza Vodă”, a explicat Talașman Adrian.
”La atelierul de gândire critică o avem pe doamna asistent universitar doctor la Academia de Științe Economice din București și care lucrează și la Consulatul Britanic iar la atelierele de fizică, Tamaș Anca, iar la atelierele de fizică pe cei trei mari profesori ai județului Vaslui, domnul Popa Cristinel, domnul Ignat Cătălin și Angheluță Cătălin. Programul este unul complex, copiii sunt antrenați opt ore pe zi, restul timpul în cadrul atelierelor de șah și sport. Avem la limba franceză pe domnul Alexandru și pe doamna Talașman Elena, la limba spaniolă avem doamna Tofan Gabriela și pe doamna Sîrbu Rodica la germană. Avem un program interesant pentru copii. La cursurile de matematică avem ca și invitați pe domnul Radu Strugariu de la Iași, domnul Pop Vasile de la Cluj și avem profesorii de matematică din județul Vaslui care au rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare”, a mai menționat profesorul.
”În încheiere mulțumesc domnului Ionel Sandu care a investit în copiii României, în viitorii cercetători, medici renumiți, profesori, care a investit în viitorul României”, a adăugat în cele din urmă profesorul Talașman Adrian.
În această Tabără de Matematică de la Huși au fost selectați 60 elevi din 163 elevi înscriși din peste 20 de județe ale țării, inclusiv București. Fiecare dintre cei 60 de elevi va primi abonament gratuit la Gazeta Matematică în anul școlar 2022-2023, un pachet de performanță în valoare de 150 lei și pachetul de tabără format din caiet personalizat, pixuri, foi, etc. De asemenea, pe data de 23 august, în cadrul taberei, se va desfășura Concursul Meridian Matematic Vasluian, concurs unde elevii pot câștiga premii importante în bani.