EXCLUSIV: Părinții, tot mai nemulțumiți de sumele uriașe care se cer în școli pentru diverse activități/Părinte: ”Am fost "invitați" să nu îl mai înscriem în noul an dacă nu ne convin prețurile”
Părinții plătesc până la câteva sute de lei pe an pentru un singur copil în școlile din România, în condițiile în care învățământul ar trebui să fie gratuit.
Părinții din România sunt tot mai deranjați de sumele uriașe care le sunt cerute în școli pentru diverse activități, excursii sau produse. Asta, în condițiile în care fondul clasei este ilegal, iar unitățile de învățământ primesc bani de la stat.
”Se strâng bani în școală, mai ales la clasele mici de la 0 la clasa a patra pentru învățătoare! Se pleacă mai întâi de la fondul clasei, undeva la 100 lei de copil, apoi când sunt sărbători Crăciun, Paște tot așa se strâng între 50-200 lei de copil!
La clasele mai mari se optează pe varianta cumpărării unui voucher!”, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, o mămică.
Fondul clasei, o sumă imposibil de plătit pentru părinți
O mamă al cărei copil este în clasa întâi povestește că se cer foarte mulți bani pentru fondul clasei, iar de multe ori nu își mai permite să facă față cerințelor.
”Dacă în clasa zero s-au cerut sume medii, acum am trecut la 150 de lei pe an. În afară de faptul că dau acești bani pentru fondul clasei, care potrivit legii este ilegal, dăm bani și pentru cadouri și pentru diferite lucruri. Din septembrie 2022 și până în luna decembrie 2022, am dat bani de două ori pe lună la școală. Sunt sume exagerate, iar mulți profită de pe urma acestor fonduri de clasă”, a explicat aceasta.
”O școală primește pe an, pentru fiecare elev, între 4.000 și 9.000 de lei, de la Ministerul Învățământului, însă doar pe foaie, că realitatea este alta. Plătim carnete de note, zile de naștere ale învățătoarelor, cadouri de Crăciun, 1 și 8 martie, Paște.
Iar când întrebăm dacă mai există bonurile ca să justifice cartușul de imprimantă, topul de coli sau bureții și markerele, nu mai există”, a mai adăugat femeia.
De asemenea, o altă mamă povestește cum li se cer bani constant pentru diverse lucruri, sume care nu le sunt justificate.
”La cel puțin două luni, cer bani pentru diverse chestii! Și pe lângă toate acestea, din partea doamnei profesoare se fac diferențe între copii, nu se ocupă în mod egal de toți, doar de cei preferați de dânsa”, a mai precizat mama.
Părinții care nu vor să plătească banii, forțați să nu-și mai înscrie copiii în noul an școlar
Nici în școlile private situația nu este mai roz. De exemplu, într-o școală de acest tip din București, unor părinți li s-a sugerat să nu își mai înscrie copilul în următorul an dacă nu le convin sumele de bani cerute.
”E cam complicat, pentru că fiul meu e la o școală privată și deja am fost "invitați" să nu îl mai înscriem în noul an dacă nu ne convin prețurile pentru săptămâna altfel.
Noi am cerut un desfășurător al cheltuielilor să vedem ce plătim, iar directoarea a refuzat să ne dea acel desfășurător. Ni s-au cerut aproximativ 1100 de lei pentru o săptămână, cu activități incluse în fiecare zi”, a spus tatăl elevului.
O altă mamă și-a spus nemulțumirea pe Facebook, acolo unde a spus că ”școlile, respectiv părinții, au devenit niște vaci de muls pentru tot felul de lucruri care ar putea fi foarte bine făcute de învățătoare și învățători: atelier de mărțișoare, 35 lei (aici am făcut urât și s-a renunțat, vor face cu
doamna), atelier de desen 35 de lei, atelier de dezvoltare personală 35 de lei. Excursie la Oul fericit în județul Giurgiu, 240 de lei”, scrie în postare. De asemenea, la clasele mici periodic vin fotografi cu diverse oferte.
”Pachet de Crăciun, de toți sfinții, de mărțișor, 8 martie și alte date importante: între 35 și 95. Sigur, nu te obligă nimeni, dar ca idee. În plus, e un vis să îi repet copilul că ea nu face fotografii pentru că EU NU AM BANI”, a mai adăugat femeia.
Aceasta a povestit că se pot face activități și cu costuri reduse, sau gratuit, fără a fi nevoie mereu să explici copilului faptul că nu îți permiți tot timpul să îi oferi acele sume de bani.
” Eu nu cred că nu se pot face activităţi fără costuri mari. De exemplu, diriginta fetiţei mari a venit cu ideea de a face o zi de filme, copiii merg în pijamale, își iau la ei perne şi saci de dormit şi gustări şi se uită la filme- nu costă nimic”, a spus mama nemulțumită.
Școli unde părinților nu li se cer bani
Pe de altă parte, sunt și școli unde părinții nu se confruntă cu astfel de situații neplăcute.
” La băiatul meu la clasă nu s-au cerut foarte mulți bani la începutul anului școlar, doar 15 lei. Și a fost decizia părinților să punem acești bani pentru a cumpăra topuri de coli și pentru a încărca cartușul la imprimantă. Doamna învățătoare ne-a anunțat că nu are voie să ne ceară bani”, a explicat aceasta.