Perseidele 2023 este un eveniment astral mult-așteptat. Anual, în perioada 17 iulie – 24 august, are loc ploaia de așa-numiți meteori- Perseide. În punctul maxim, weekendul acesta, vom putea vedea până la 100 de meteoriți pe oră.

Ce sunt, de fapt, Perseidele?

Dr. Simon Anghel, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, ne-a explicat cum se formează acest fenomen spectaculos.

”Vorbim despre o așa-numită ploaie de meteori, dar, de fapt, este o ploaie de meteoroizi. Sunt obiecte care intră în atmosferă, care au fost lăsate de o cometă care a trecut prin acea zonă în care trece și Pământul în momentul actual. Cometa se numește Swift-Tuttle și, pe măsură ce s-a apropiat de Soare, s-a topit din compoziția sa, Soarele a încălzit suprafața ei și a topit material, a topit gheața. Această gheață a eliberat particule în urma ei”, a spus astronomul.

Perseidele pot fi observate cu ochiul liber

Perseidele pot fi observate cu ochiul liber

[Sursa foto: Pexels.com]

Punctul maxim al Perseidelor: 12-13 august 2023

În weekendul ce urmează, e momentul cel mai potrivit să observăm Perseidele, cunoscute și sub denumirea de Ploaie de Stele.

”Noi acum trecem cu planeta Pământ prin acest nor de particule și ele vor intra în atmosferă în această perioadă. Maximul este undeva între 12-13 august, weekendul acesta.

Citește și: Perseidele 2023: Când putem vedea ploia de stele?

Perseidele 2023

Perseidele 2023

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Acest curent de meteoroizi care intră în atmosferă, Ploaia de Stele. De fapt, nu sunt stele care cad, sunt obiecte care intră în atmosferă și ard din cauza frecării cu aerul. Temperatura crește la câteva mii de grade și aceste obiecte radiază lumină. De aceea noi le putem vedea.

Curentul a început acum vreo două săptămâni, dar atinge maximul în acest weekend, în perioada 12-13 august. Și va continua, va putea fi văzut fenomenul și în următoarele două săptămâni, dar din ce în ce mai rar”, a mai spus reprezentantul Institutului Astronomic al Academiei Române.

Cum se pot observa cel mai bine Perseidele 2023?

Pentru a observa cel mai bine Perseidele 2023, ar fi recomandat să mergeți într-o zonă unde nu e poluare luminoasă.

”Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai rare. Cu cât sunt mai luminoase, cu atât sunt mai rare. Din orașe, noi nu putem să le vedem pe cele mici pentru că acestea nu radiază suficientă lumină. Pe acestea le vedem dacă ieșim din oraș.

Ploaie de stele spectaculoasă

Ploaie de stele spectaculoasă

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Imaginea rară de pe cer, surprinsă de un bărbat din Brăila. Un corp luminos a căzut spre pământ, iar apoi a dispărut

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În afara orașului, la țară, se văd mult mai multe pentru că acolo nu e poluarea luminoasă a orașului. Dacă într-o zonă de câmp putem să vedem între 50-100 meteori pe oră, în oraș putem să vedem 5-6. Undeva de 10-20 de ori mai puțin decât într-o zonă cu cer negru”, a mai spus astronomul Simon Anghel.

Perseidele se pot observa cu ochiul liber

Nu e nevoie de echipament, Perseidele se pot observa doar cu ochiul liber: ”Este ideală poziționarea pe spate, pe o saltea, pe un neopren și ne uităm spre cer”.

Astronom: ”Momentul maxim va fi între 12-13 august, weekendul acesta”

Astronom: ”Momentul maxim va fi între 12-13 august, weekendul acesta”

[Sursa foto: Pexels.com]

Dr. Simon Anghel lucrează la Insitutul Astronomic al Academiei Române: ”Gestionăm o rețea națională pentru monitorizare a acestor obiecte care intră în atmosferă, a meteoroizilor. Se numește MOROI și face parte dintr-un consorțiu european. Noi, ca țară, facem parte dintr-un consorțiu european de monitorizare a acestor obiecte care intră în atmosferă. Acum, ne așteptăm la o creștere substanțială a numărului de obiecte pe care le vom detecta și pe care le vom analiza”.

Citește și: Cercetătorii au anunțat că cel mai adânc și misterios strat al planetei este o minge solidă de fier. Cât de des vor avea loc cutremure

Unde se pot vede online Perseidele 2023

Rețeaua care detecteaza obiectele care intră în atmosfera de pe teritoriul României se numește Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging (MOROI). Detecțiile meteorilor (implicit ale Perseidelor) din țara noastră se pot vedea online pe pagina consorțiului din care România face parte.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si