Noul cutremur de 5.7 din Oltenia, județul Gorj, a creat panică printre populație iar pe buzele tuturor se află întrebarea ”Ce ne facem în cazul unui cutremur mai mare?” Așadar, Alina Moisoi, șefa Serviciului de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a oferit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro cele mai bune sfaturi în cazul unor noi cutremure.

Ce trebuie să facem în cazul unui cutremur

În primul rând, Alina Moisoi a îndemnat populația la calm și informare prin intermediul site-urilor de specialitate. ”Mesajul nostru pentru populație este să respecte măsurile și modul de comportare pe care noi le promovăm de foarte, foarte multă vreme. Pentru că înainte de toate trebuie să cunoaștem care sunt aceste reguli și să cunoaștem și sursele de informare pe care le avem la dispoziție. Și pornesc de la site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, site-urile unităților subordonate, aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență care se poate descărca gratuit de pe AppStore și de pe Google Play”.

Citește și: EXCLUSIV: Cel puțin 94 de replici în urma cutremurului de 5,7 din Oltenia/ Seismolog: ”Replicile la un seism de 5-7 sunt normale pentru reechilibrarea zonei”

Reguli oferite de IGSU în exlusivitate pentru stirilekanald.ro în caz de cutremur în România

Reguli oferite de IGSU în exlusivitate pentru stirilekanald.ro în caz de cutremur în România

[Sursa foto: IGSU - Facebook]

Printre cele mai importante măsuri în cazul unui cutremur, Alina Moisoi a amintit de faptul că nu ar trebui să folosim liftul și nici scările.

”Important este să nu intrăm în panică, să nu folosim liftul, să nu coborâm pe scări pentru că știm că ele sunt vulnerabile, să ne asigurăm că toți cei din familie sunt în regulă.

Dacă avem persoane în vârstă să ne asigurăm că și ei sunt bine, și apoi să urmărim recomandările autorităților care ne vor informa asupra evoluției situației și ce măsuri trebuie să luăm în astfel de situații”, a explicat Alina Moisoi.

Planul de familie și kit-ul pentru situații de urgență, esențiale în caz de cutremur

O măsură foarte importantă este și planul de familie, deoarece în momentul cutremurului membrii pot fi în locuri diferite și cel mai probabil nu vor putea lua legătura la telefon. ”Trebuie să știm fiecare ce avem de făcut, de exemplu dacă un cutremur ne surprinde în locuri diferite, poate pe unii la școală, pe alții la serviciu, pe alții într-un market este bine să știm cum dăm unii de ceilalți și unde anume să ne întâlnim pentru că, în cazul unui cutremur major, există posibilitatea ca de exemplu comunicațiile să fie întrerupte și atunci avem doar varianta asta, să urmărim și să ne ducem în locurile în care noi ne putem reîntâlni”, a spus Alina Moisoi. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Citește și: Cutremurele din România- explicația specialiștilor

Reguli oferite de IGSU în exlusivitate pentru stirilekanald.ro în caz de cutremur în România

Reguli oferite de IGSU în exlusivitate pentru stirilekanald.ro în caz de cutremur în România

[Sursa foto: PixaBay]

Totodată, kit-ul pentru situații de urgență  este esențial în astfel de momente de panică.

”Toată lumea ne întreba, ce fac de cumpărăm kitul de urgență. Este foarte simplu! Este un rucsac în care ne punem câteva bunuri de strictă necesitate, alimente neperisabile, medicamente, un radio cu baterii, o lanternă, un fluier. Există posibilitatea să ne pregătim și să avem aceste câteva produse, documente de care noi să știm și să le avem la îndemână în cazul în care se întâmplă o situație de acest gen”.

Raed Arafat cere populației să se informeze din surse sigure

Și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a confirmat într-o conferință de presă, susținută marți, 14 februarie, faptul că nu au fost victime și nici efecte grave.

”S-a produs un cutremur semnificativ de 5,7 în Oltenia, la adâncime de 6 kilometri, urmat de 5 replici. Cel mai important lucru: până acum nu avem victime și nu avem efecte grave”, a spus Raed Arafat, în deschiderea conferinței.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

”Sunt imobile cu fisuri. Au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum de la blocuri din Târgu Jiu. În Dolj sunt elemente de construcție în pericol să cadă de pe o clădire a poliției de frontieră. Nu sunt efecte grave, nu sunt victime, ci doar persoane cu atacuri de panică. E normal să apară un moment de panică, fiind al doilea cutremur pentru a doua zi”, a mai adăugat Raed Arafat.

Reguli oferite de IGSU în exlusivitate pentru stirilekanald.ro în caz de cutremur în România

Reguli oferite de IGSU în exlusivitate pentru stirilekanald.ro în caz de cutremur în România

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

Mai mult, acesta a sublinit încă odată faptul că meseje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur și după, doar dacă trebuie transmise informații în regim de urgență. ”Aceste lucruri trebuie cunoscute înainte de a se produce un cutremur. Casă pregătită de cutremur înseamnă mobilier fixat, să nu ai obiecte grele așezate sus”, a explicat șeful DSU.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si