Florin Bucuțea, un tănăr de 28 de ani este un tip ambițios și motivat care își dorește cu orice preț ca educația din România să ajungă la culmi înalte. Așadar, chiar el a preluat inițiativa pentru prima dată în Dăișoara, județul Brașov, în total el reușind să construiască 6 biblioteci în 6 sate diferite.

Bibliotecile la sat, o speranță pentru educația din România

Proiectele sale nu s-au terminat aici, deoarece este mereu inventiv și își dorește mereu să ajute cu ce poate.

El a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  despre ideea bibliotecilor de sat, dar și despre cum vede el educația din România.

”Sunt un tip entuziast, bucuros și curios să descopere, să creeze, să cunoască. Aș începe prin a o cita pe Sylvia Plath „Nu voi putea nicicând să fiu toate persoanele care aș vrea să fiu și nici să trăiesc toate viețile care mi-ar plăcea”. Dar încerc. Eu mi-am promis mie că încerc să trăiesc în mai multe locuri, să cunosc mai multe variații ale unei profesii, să experimentez nuanțele unui tânăr de 28 ani care se bucură de familie și prieteni, unui tânăr de 28 de ani care își trăiește un vis la care a lucrat, unui tânăr care învață în fiecare zi că viața este o călătorie scurtă și timpul este prețios”, așa

s-a descris tânărul.

Florin Bucuțea biblioteci sat

El este Florin Bucuțea, cel care își dorește să aducă plusvaloare educației din România.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citește și: Salarii profesori 2024. Premierul Marcel Ciolacu anunț surprinzător în ședința de Guvern

Deși voia să plece în SUA cu Work and Travel, tânărul s-a întors în Dăișoara. Așadar a decis să se apuce să cerceteze prin cărțile de la Școala Gimnazială din sat, pentru a descoperi mai multe despre sat. Căutând el prin pivnița școlii a găsit mai multe cărți aruncate.

Atunci i-a venit ideea bibliotecilor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Pe moment mi-a venit gândul cel bun, să-i zic așa, și i-am zis mamei că oare cum ar fi dacă am face o bibliotecă în sat, în condițiile în care știam eu că la Căminul Cultural este spațiu nefolosit, și mai știam și că în școală nu exista o Bibliotecă, doar niște dulapuri cu cărți în spatele fiecărei săli de clasă. Și mai știam din ce îmi povesteau bătrânii că pe vremuri în Cămin a existat o bibliotecă făcută de un om învățat din Dăișoara plecat la București. Au fost luni de zile în care s-a muncit. În care s-au făcut drumuri, in care am făcut kilometri de mers pe jos, de cărat cărți, saci cu cărți de acasă la cămin, cu mașina, cu brațele, cu cărucioare, cu roaba, cu orice vreți voi să vă gândiți, dar le-am cărat”,  a mai spus Florin Bucuțea.

Așa au luat naștere cele șase biblioteci, dintre care 4 finalizate complet în care astăzi se lucrează cu elevii.

Cum vede Florin Bucuțea sistemul educațional din țara noastră?

Cât despre sistemul educațional, acesta spune că totul trebuie să înceapă de jos în sus, pentru că altfel problemele se vor amplifica pe zi ce trece. Tot el spune că profesorii ar trebui să fie mult mai bine pregătiți, însă nu în ultimul rând, statul ar trebui să fie cel care oferă un mediu prielnic pentru educație.

  ”Eu observ educația de la firul ierbii iar pentru asta strig peste tot că schimbarea pleacă de jos în sus, România funcționează invers. Schimbarea de sus în jos poate funcționa într-o societate nu ca a noastră.  Astăzi din păcate nu funcționăm în condiții optime pentru asta. Sunt familii care pe bună dreptate nu își permit să le ofere copiilor acces la internet acasă. A fost o perioada de învățământ online, în care de la nivel național s-au trimis tablete. Cum să fie folosite de elevii a căror familie nu-și permit un abonament la internet, cum să fie utilizate de elevii care poate n-au pus mâna pe un calculator pentru că școlile în care sunt nu sunt dotate din acest punct de vedere”, a mai precizat tânărul. 

Florin Bucuțea biblioteci sat

Florin Bucuțea a reușit să realizeze 6 biblioteci în 6 sate diferite.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citește și: Marcel Ciolacu, reacție în urma rezultatelor testelor PISA. ,,Va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie''

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Florin a mai povestit că în biblioteci create de el se fac activități și acțiuni, sunt locuri în care se fac ateliere, locuri în care se socializează, se lecturează, se cântă, se pictează, se ascultă, și se produce. 

”Emanoil Bucuța zicea că biblioteca este ținerea de minte a omenirii. Mă întreb oare odată cu dispariția Bibliotecilor va dispărea și ținerea de minte a omenirii? Nu, atâta vreme cât îi mai avem pe oamenii care compun biblioteca vie a satului, pentru că satul mereu a avut doua tipuri de Biblioteci. Cea vorbită și cea scrisă. Cea vorbită alcătuită din cântece de lume, obiceiuri, ziceri, iar cea scrisă fiind ceea ce mai găsim astăzi nemistuit de războaie și de focuri și mai ales de nepăsarea omenească. Eu le numesc hub-uri culturale rurale”, a mai menționat Florin Bucuțea.

În cele din urmă, el a spus că va continua proiectul Biblioteci Rurale, dar va încerca să dezvolte mai mult zona culturală în jurul Colecției Muzeale Etnografice, pentru a arăta frumusețea portului românesc de acasă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si