Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Povestea românului abandonat care a deschis două centre pentru copii/ Valentin Căldăraș: ”Am creat un loc de joacă și două săli de terapii speciale la Spitalul Louis Țurcanu”

Valentin Căldăraș, abandonat încă de la naștere își dorește să ajute cât mai mult cu putință pe cei din jurul său. Recent, a creat un loc de joacă și două săli de terapii speciale la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara, iar anul acesta a mai deschis două centre pentru copii.

Stefania Pavel,

Valentin Căldăraș, abandonat încă de la naștere își dorește să ajute cât mai mult cu putință pe cei din jurul său. Recent, a creat un loc de joacă și două săli de terapii speciale la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara, iar anul aces [Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro & Pixabay]


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Valentin Căldăraș este un bărbat care a avut vise mărețe încă de mic și nu s-a sfiit niciodată să se abată de la planurile sale. Acesta a fost abandonat la naștere de mama sa, astfel și-a petrecut primii trei ani din viață în spital. Mai apoi, el a avut parte de o copilărie tristă care l-a marcat pentru tot restul vieții sale. Este vorba despre traiul într-o casă de copii în condiții greu de imaginat, o realitate crudă care avea să-l facă mai puternic ca niciodată. 

După ce și-a terminat studiile  în domeniul asistenţei sociale, Valentin și-a fondat un ONG care a ajutat atât de mulți copii să se simtă în siguranță, iar acum continuă să facă bine oriunde ajunge.

”Eram toți îmbrăcați la fel, cu plasture pe spatele gâtului pe care scria numele, prenumele, CNP și numărul copilului pentru a nu fi pierduți”

”Valentin Căldăraș este o persoană modestă, simplă, optimist, vesel, încrezător, visător și doritor de a ajuta cât mai mulți copii și oameni din jurul lui așa cum a fost salvat și el, cât și integrat în societate”,

spune Valentin în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

Citește și: Cum a învins Rona Hartner cancerul pentru a doua oară. Ce tratament-minune a urmat: "Trebuie să fii puțin inconștient să iei acest medicament". Declarațiile tulburătoare ale actriței

De asemenea, bărbatul a povestit chinul pe care l-a trăit în casa de copii și cum erau tratați cu toții în acea instituție pe care ei o numeau ”acasă”.

Valentin Căldăraș

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Viața într-o casă de copii sau instituție de protecție socială cum i se spune în prezent este ca și un duș rece pentru a realiza tot ce se întâmplă în jurul său. Prin acest aspect, în perioada respectivă când eram eu copil a fost una tare dificilă deoarece erau condiții foarte precare, numărul copiilor instituționalizați era foarte mare, iar educația era una foarte dură pe care o abordau tuturor într-un mod egal.

Practic când eram pedepsiți sau bătuți eram toți pentru unul și unul pentru toți. Educația s-a făcut cu bătaia și pedeapsa practic, formele de constrângere asupra noastră pentru a putea supraviețui. A fost un număr de personal foarte mic, nepregătit și format pentru creșterea noastră, iar pe vremea respectivă abordau un alt stil de viață neavând cum să ne țină în frâu pe toți. Gândiți-vă că eram toți îmbrăcați la fel, cu plasture pe spatele gâtului pe care scria numele, prenumele, CNP și numărul copilului pentru a nu fi pierduți. Toți eram tunși zero, școala primară o făceam în incinta clădirii respective unde era practic casa noastră și așa am reușit să supraviețuim o parte din noi”, a explicat Valentin Căldăraș.

A reușit Valentin să se vindece de trecutul dureros?

”Eu ca și persoană fizică, cât și ONG-ul nostru pe care l-am fondat îi ajutăm să iasă din impasul respectiv prin găsirea celei mai bune soluții împreună cu specialiștii din domeniul respectiv și prin reprezentanți ai ONG-ului și ai instituțiilor de stat cu care lucrăm ca și parteneri. Practic problemele fiecărui copil și tânăr în parte diferă și soluțiile de rezolvare sunt diferite. Nu reușim de cele mai multe ori pentru că problemele sunt de așa natură complicate și necesită specialiști în urma gravității lor”, mai spune bărbatul.

Citește și: EXCLUSIV- Andrei, olimpic la engleză: ”Nu cred că ar trebui să lăsăm copiii să se piardă pe drum”

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Valentin și-a fondat un ONG care a ajutat atât de mulți copii să se simtă în siguranță.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Viața lui Valentin s-a mai liniștit acum, deși acea parte din trecutul său poate că nu se va mai vindeca niciodată.

”Viața mea în prezent este exact cum mi-am dorit, cum am visat de mic și precum cred eu că își dorește fiecare om care conștientizează cât de important este să oferi și să lași ceva în urma ta în virtutea ajutorului pe care l-ai primit atunci când ai fost în nevoile respective. De vindecat în ceea ce privește trecutul copilăriei mele nu va putea exista vorbă decât doar când voi avea un copil. În rest pot spune că am avut o viață normală în urma luptei pe care am avut-o cu mine însumi știind că pot fi om ca oricare din jurului meu”,  precizează Valentin Căldăraș.

Ce trebuie să facă statul pentru copiii abandonați?

”Din punctul meu de vedere ce ar trebui să facă statul pentru copiii instituționalizați ar fi să schimbe legea drepturilor copilului în care să includă și îndatoririle asupra drepturilor, iar la părăsirea din sistemul de protecție să existe o monitorizare specială pentru foștii instituționalizați în care să vadă evoluția lor de integrare în societate. Alt aspect care consider că ar trebui schimbat pentru binele copiilor instituționalizați ar fi crearea unor centre profesionale pentru a-și găsi meseria potrivită în domeniul respectiv”, spune activistul.

Citește și: EXCLUSIV- Magdalena, eleva de 17 care are ajută copiii abandonați: ”Încerc în primul rând să le arăt o altă față a lumii, decât cea plină de întuneric”

Valentin Căldăraș a fost implicat în numeroase activități pentru a ajuta copiii din țară.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Totodată, bărbatul a vorbit și despre procesul de adopție din România.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

”Procesul de adopție din țara noastră consider că este destul de greoi, iar monitorizarea fiecărei adopții cred că ar trebui să fie mult mai lungă pentru a fi sigur că acel copil este în siguranță și acceptat din toate punctele de vedere”,  explică Valentin Căldăraș.

Citește și: Un bărbat a dat în judecată un spital după ce personalul medical i-a permis să participe la nașterea copilului său

Astăzi, 12 octombrie are loc inaugurarea unor spații create de Valentin în cadrul Spitalului Louis Țurcanu din Timișoara.

Astăzi, 12 octombrie are loc inaugurarea unor spații create de Valentin în cadrul Spitalului Louis Țurcanu din Timișoara.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Am creat un loc de joacă și două săli de terapii speciale. Totul a durat trei luni de zile. Este finalizat 80% din proiectul Loc de Joacă pentru copiii bolnavi de la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara. Acestea sunt doar o parte din acțiuni. Anul acesta am deschide două centre pentru copii și în decembrie va fi ultima deschisă pe anul 2023”,  mai povestește activistul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI